Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Válková skončí jako zmocněnkyně pro lidská práva. Vláda ji odvolala ke konci ledna

Autor: ČTK - 
26. ledna 2022
22:27

Vláda dnes odvolala z funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva poslankyni opozičního hnutí ANO Helenu Válkovou. Na pozici skončí k 31. lednu. Vyplývá to z výsledků jednání kabinetu. Návrh na jmenování případného nového zmocněnce či zmocněnkyně dnes vláda v programu neměla.

Krátce po nástupu vlády Petra Fialy (ODS) loni v prosinci vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) ČTK řekl, že kabinet v dalších týdnech posty vládních zmocněnců přehodnotí.

O tom, že Válková na konci měsíce jako zmocněnkyně skončí, informoval poté server Seznam Zprávy. Válková mu sdělila, že se s premiérem Fialou domluvila, že jako poslankyně opozičního ANO nemůže funkci vykonávat. Zaslala dopis se svou rezignací, odejít chtěla na konci ledna.

Válkovou do funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva jmenovala v květnu 2019 tehdejší Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů.

Jmenování vyvolalo ostré reakce, kritici Válkovou označovali za „normalizační komunistku“. Výzvám k odstoupení čelila i později kvůli článku, který za minulého režimu napsala s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Ten v 50. letech poslal na smrt političku Miladu Horákovou. V textu s Válkovou společně obhajovali takzvaný ochranný dohled, který totalitní režim zneužíval k šikaně disidentů.

Válková na zmocněneckou funkci rezignovat odmítla, rozhodla se ale nekandidovat na ombudsmanku. Zdůvodnila to svým někdejším členstvím v komunistické straně, ne spoluprací s Urválkem.

Válková byla dosud jako zmocněnkyně místopředsedkyní několika vládních rad, a to třeba pro lidská práva, národnostní menšiny či seniory. Jako zmocněnkyně přispěla třeba k přijetí zákona o odškodnění obětí protiprávních sterilizací. Za jejího působení někdejší kabinet přijal desetileté strategie vyrovnávání šancí pro ženy a muže či romské integrace.

Po loňských parlamentních volbách se Válková v řadách ANO znovu dostala do Sněmovny, přesunula se ale z vládních do opozičních lavic. Nyní je předsedkyní mandátového a imunitního výboru. V předminulém volebním období byla ministryní spravedlnosti ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ingmarie ( 27. ledna 2022 13:00 )

Mooc milá paní , s katem Urválkem jedna ruka

pragonos ( 27. ledna 2022 04:15 )

Pro touhu po moci jsou tyto "lidé" schopni udělat cokoliv. Teď např. Kalousek to je trafika jako hrom a velké neštěstí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa