Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nešikanovala jsem disidenty, tvrdí Válková a žene na historika policii. Práci s „katem“ Horákové nepopírá

Autor: ČTK - 
28. ledna 2020
22:22

Poslankyně a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) podala trestní oznámení pro pomluvu kvůli článku serveru Info.cz o své někdejší spolupráci s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Uvedl to v úterý server Deník N. Válková tvrdí, že se nepodílela na šikaně disidentů, jak se píše v článku. Žádá také omluvu od historika Petra Blažka, který je v článku citován. Vydavatel a šéfredaktor Info.cz Michal Půr i historik Blažek řekli Deníku N, že si za informacemi v článku stojí.

Info.cz zveřejnilo 9. ledna materiál, podle něhož Válková sepsala koncem 70. let s Urválkem odborný článek obhajující takzvaný ochranný dohled, zneužívaný komunistickým režimem k šikaně disidentů.

Urválek jako prokurátor mimo jiné poslal v roce 1950 v politickém procesu na smrt političku Miladu Horákovou. Válková se několik dní po zveřejnění zprávy Info.cz rozhodla nekandidovat na funkci ombudsmanky. Zdůvodnila to jen svým někdejším členstvím v komunistické straně, ne spoluprací s Urválkem.

Šéfredaktor nevidí v článku problém

Oznamovatelka se nikdy nepodílela na šikaně disidentů, a už vůbec ne s mužem, který poslal na smrt Horákovou,“ píše se v trestním oznámení Válkové.

Poslankyně v oznámení odmítá tvrzení historika Blažka, že musela vědět o zneužívání ochranného dohledu k šikaně odpůrců režimu. Blažek pro svá tvrzení neměl podle trestního oznámení žádný důkaz a Válková o zneužívání ochranného dohledu nevěděla.

„Jak jsem avizovala, proti nepřípustným lžím a pomluvám se budu bránit soudní cestou,“ sdělila Deníku N Válková. Ochranný dohled umožňoval soudům přikázat odsouzeným pobyt jen v určitém obvodu, uvalit zákaz návštěvy určitých míst nebo znemožnit změnu zaměstnání.

„Za článkem, který se týkal profesorky Válkové, si stojíme a nevidíme v něm žádný problém,“ řekl Deníku N šéfredaktor Info.cz Půr. Blažek zopakoval, že Válková musela o šikaně disidentů prostřednictvím ochranného dohledu vědět.

Němeček a Smekal odešli z vládní rady

„Kdyby byla nezávislou advokátkou nebo pracovnicí na nějaké právnické fakultě, byl bych ochotný jí to věřit. Ona ale zpracovávala tematiku ochranného dohledu na základě statistik, které jí byly k dispozici. Jejich součástí měly být i tyto případy, proto bezpochyby musela vědět, k jakým trestným činům jsou tyto ochranné dohledy využívány,“ řekl Deníku N.

Ačkoli se Válková po zveřejnění článku Info.cz vzdala nominace na post ombudsmanky, odmítla odejít z funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva. K odstoupení ji vyzývali představitelé sněmovní opozice i třeba člen rady vlády pro lidská práva Tomáš Němeček.

Většina z 25 členů rady ale Válkovou 16. ledna ve funkci podpořila. Němeček a další člen rady Hubert Smekal z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity poté z rady odstoupili. Vláda o možnosti odvolání Válkové jednala, ale nehlasovala.

Kazin ( 30. ledna 2020 09:24 )

Paní Válková klid takový disidenti jako byl Havel, Hutka a jim podobní to můžete být v klidu to bylo ještě málo. Byli to jen nemakačenka a ožralove. A Havel dramatik a spisovatel 😂😂😂to by jeden zvracel tak jako herec Landovský 😂.

e.lesanova ( 29. ledna 2020 15:14 )

Nějak nám narostl počet "historiků" typu Blažek atp...totální mimoň, který o konkrétní kauze nejspíše četl letem světem...a co se týče informací Deníku N, tak s těmi "velmi, velmi" opatrně, nějakou záhadou se nám dostávají vždy první k "tajným" dokumentům vždy od "zaručených" zdrojů ap. Tady bych NA JISTOTU informací nikdy nesázela

snehulak ( 29. ledna 2020 08:55 )

Věšet za pravdu se chystáte vy anononyme 01. Alespoň podle tvých prohlášení. Nebo ti nějaký komanč opíchal starou, že tak vyvádíš?

snehulak ( 29. ledna 2020 08:52 )

Tihle historici co nám 30let po převratu nacházejí "konečně pravdu", by nějaký soud potřebovali, jako prase drbání. Právě jako i ten, co s nesmělým úsměvem vysvětluje na ČT, že chtěl JEN otevřít diskuzi v kauze Lidice a že nikde není důkaz o tom, že paní tu židovku neudala. Možná jsem ji ale udal já, protože nikde není důkaz, že jsem to neudělal.

dr.x.crement ( 29. ledna 2020 07:33 )

Tož šéf vlády je starý ST-bák a komunista,soudružka Válková cosi podob­ného­....­....­..ko­munis­ti jsou zase u moci-a to je výsledek.Samá lež a přetvářka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa