Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Černochová odvolala ředitele Vojenských lesů Krále. Kvůli manažerskému pochybení

Aktualizováno -
30. prosince 2021
18:10
Autor: ČTK - 
30. prosince 2021
15:50

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve středu odvolala z funkce ředitele Vojenských lesů a statků (VLS) Petra Krále. Důvodem bylo manažerské pochybení, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Řízením státního podniku do skončení výběrového řízení na funkci nového ředitele pověřila Ivo Dohnala, dosavadního ekonoma divize VLS s.p. Mimoň. Ke změnám dochází i na samotném ministerstvu obrany. Novým ředitelem odboru komunikace ministerstva obrany se od začátku ledna stane David Jareš. Ve funkci vystřídá dlouholetého mluvčího úřadu Jana Pejška. 

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve středu odvolala z funkce ředitele Vojenských lesů a statků (VLS) Petra Krále. Informaci televize Seznam ČTK potvrdil mluvčí podniku Jan Sotona.

Král podnik vedl od listopadu 2018, kdy ve funkci nahradil Josefa Vojáčka. Ten v té době odešel do čela Lesů ČR.

Vojenské lesy a statky ČR spravují zhruba 126 000 hektarů lesní půdy, Lesy ČR mají ve správě více než 1,2 milionu hektarů, což je asi polovina rozlohy českých lesů.

Vojáček ve státní firmě Lesy ČR skončil minulý týden z rozhodnutí ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL). V posledních dnech se objevily spekulace, že by se mohl do VLS vrátit.

„Ministryně obrany Jana Černochová po seznámení se stavem státního podniku Vojenské lesy a statky odvolala z funkce dosavadního ředitele tohoto podniku ing. Petra Krále z důvodu manažerského pochybení,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Pejšek.

„Řízením podniku pověřila ing. Ivo Dohnala, dosavadního ekonoma divize VLS s.p. Mimoň, který státní podnik povede do skončení výběrového řízení na funkci nového ředitele,“ dodal Pejšek.

Král do vedení VLS přišel v roce 2018 z pozice ředitele divize VLS Horní Planá, do funkce ho jmenoval bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Ve Vojenských lesích a statcích působí od roku 2006, divizi v Horní Plané vedl od roku 2015. Předtím pracoval v podniku Lesy Český Krumlov a ve společnosti Allwood.

Vojáček vedl Vojenské lesy a statky od roku 2014. Od 90. let působil v Lesích ČR. Ředitelem VLS byl také mezi lety 2004 a 2009. Z pozice ředitele Lesů ČR ho odvolal Jurečka kvůli údajným manažerským pochybením a neefektivní reorganizaci firmy.

Končí i dlouholetý mluvčí ministerstva obrany

Změny hlásí i samotné ministerstvo obrany. „David Jareš je člověk se zkušenostmi z médií i státní správy a měl by dát resortní komunikaci nový impulz. Janu Pejškovi chci za dlouholetou práci poděkovat,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Jareš podle ministerstva pracoval jako redaktor a editor například v Deníku, Mladé frontě Dnes nebo v časopisu Týden. Působil také jako vedoucí oddělení parlamentní agendy a ředitel kabinetu na ministerstvu vnitra nebo poradce ministra zahraničí.

Pejšek je spojen s odborem komunikace ministerstva od roku 2001, jako mluvčí zažil včetně Černochové osm ministrů a ministryň obrany.

Video  Jana Černochová (ODS) coby adeptka na ministryni obrany po návštěvě u Zemana v Lánech (1. 12. 2021)  - ČTK
Video se připravuje ...

blamal ( 30. prosince 2021 17:41 )

Pokud trubku nekdo fakt ridi, mel by si jit odpocinout do Bohnic. Nasadit si jako mluvciho byvaleho reditele kabinetu min. vnitra a poradce Hamacka muze jen uplne beznadejny, tupy idiot.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa