Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Bankéř a adept na ministra Síkela končí ve fondu. Odkup nebude problém, vzkázal partner

Autor: ČTK - 
1. prosince 2021
20:53

Bankéř a investor Jozef Síkela, který se jako nominant hnutí STAN zřejmě stane ministrem průmyslu a obchodu v nové vládě designovaného premiéra Petra Fialy (ODS), zahájil kroky k ukončení svého působení v technologickém fondu Prime Fund.

Síkela nastoupil na pozici spoluzakladatele a partnera technologického fondu Prime Fund letos v březnu.

„Síkela svůj odchod z fondu oznámil, takže proces prodeje byl zahájen v tom smyslu, že my to respektujeme a teď to budeme řešit. S právníky připravujeme konkrétní kroky,“ řekl dnes večer ČTK výkonný partner fondu Jan Svoboda.

„Odkup do konce roku rozhodně nebude problém. Mohu ujistit, že náš vztah se narovná do té míry, že žádný vztah nebude. Snažíme se zabránit tomu, abychom my nebo Jozef byli v jakémkoliv střetu zájmů. Spolupráci, byť přátelsky, musíme ukončit zcela. Jozef tedy nebude žádnou formou držet ani investorský, ani partnerský podíl,“ upřesnil Svoboda.

Fond investuje do různých technologických firem a start-upů, které chce Síkela coby budoucí ministr průmyslu podporovat.

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan již v pondělí řekl, že Síkela už začal řešit odprodej svého podílu ve fondu Prime Fund.

„Jozef Síkela koupil podíl ve fondu začátkem tohoto roku, tedy ještě v době, kdy neočekával, že se stane ministrem. Uvědomuje si závažnost situace a chce předcházet případnému konfliktu zájmů, a proto již v současné době řeší odprodej svého minoritního podílu v tomto fondu,“ napsal Rakušan v pondělí redakci Deníku N.

To dnes potvrdila mluvčí STAN Sára Beránková na dotaz serveru HN.cz. „Pan Síkela už zahájil kroky k odprodeji svého podílu v Prime Fundu. V současné chvíli se snaží tyto kroky maximálně urychlit a věří, že tento proces ukončí do konce roku,“ potvrdila serveru Beránková.

Fiala v pondělí odpoledne odeslal prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na jmenování Síkely ministrem průmyslu a obchodu. Síkela ČTK napsal, že poděkoval premiérovi za důvěru a informoval ho, že se na spolupráci s ním velmi těší. „Velice si vážím toho, že pan premiér mnou předložené priority podpořil a že jsme našli ve všech diskutovaných oblastech shodu,“ uvedl Síkela.

Síkela v navrhované budoucí sestavě vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN nahradil místopředsedu Starostů Věslava Michalika, který se nominace vzdal minulý týden kvůli spekulacím o svém podnikání.

Síkela je manažer, bankéř a investor. Má za sebou 30 let v bankovnictví ve střední a východní Evropě, byl i členem představenstva rakouské Erste Group. Působil mimo jiné jako ředitel Slovenské spořitelny, ukrajinské Erste Bank a vybudoval korporátní bankovnictví v České spořitelně.

zada ( 2. prosince 2021 08:36 )

Odkup nebude problém , naše "zájmová" firma se ppoděkuje panu ministrovi za přihrané zakázky až skončí ve své funkci . Jemu je dnes již jedno co vlastní, protože už má "něcoů za sebou". Další byznysmen do vlády a všechno "prodá" a co koupí jiného aby se to s postem ministra jaksi nekumulovalo?!??!? Tohle je taky divadlo jak má vypdat?!?
Těšmhle hochům nevěřím ani pozdravení!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa