Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fiala dovedl na úřady 16 ministrů. Nekula nastoupí po vyléčení z covidu

Aktualizováno -
18. prosince 2021
15:33
Autor: for, trm - 
18. prosince 2021
14:45

Premiér Petr Fiala (ODS) doprovodil do úřadů 16 ministrů své vlády. Poslední trojlístek členů nového kabinetu bude sídlit přímo na Úřadu vlády. Jde o tři ministry bez portfeje - Mikuláše Beka (STAN), který bude mít na starosti evropské záležitosti, Helenu Langšádlovou (TOP 09)  pro vědu, výzkum a inovace a Michala Šalomouna (Piráti) pro vládní legislativu. 

„Dvoudenní uvádění ministrů do jejich úřadů a funkcí ukončuji na úřadě vlády tím, že jsem uvedl tři ministry, kteří budou koordinovat záležitosti, které dosud koordinované vládou nebyly,“ načal tiskovou konferenci premiér Petr Fiala (ODS).

Podle Fialy je nutné, abychom vědu, výzkum a inovace řádně koordinovali a je nutné, aby Česko mělo kvalitní legislativní systém. Stejně tak je podle premiéra klíčové se připravit na české předsednictví v EU. Právě proto vznikly tři funkce, kterých se ujmou Helena Langšádlová, Mikuláš Bek a Michal Šalomoun.

Slovo na tiskové konferenci si pak vzala i nová ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP09). „Krize, kterou procházíme, nemá jen zdravotní rozměr, ale musíme budovat společnost, která bude schopna reagovat i na krize, která bude společností odolnou. Procházíme obdobím velké digitalizace. To jsou všechno obrovské změny, které musí být podpořeny oblastí vědy a výzkumu a budou úspěšně podpořeny  tehdy, pokud celá tato oblast bude mít moderní přístup, bude koordinovaná a transparentní,“ řekla úvodem. 

Dodala, jakými oblastmi se bude zabývat. Je to oblast transferu, hledání nových zdrojů na vědu a výzkum, vytvoření lepších podmínek pro investice na vědu a výzkum a také by ráda využila své kontakty v zahraničí. 

Hlavním úkolem senátora a nově ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (za STAN) bude příprava Česka na předsednictví, jak ostatně zaznívalo již od první chvíle, kdy vláda funkci vytvořila. 

„Mým úkolem také bude zlepšit koncepční a argumentační přípravu na diskuze o české politice a legislativě,“ dodal Bek na tiskové konferenci po jeho uvedení do úřadu. 

Fialova vláda bude mít po jmenování Nekuly 18 členů, z toho tři jsou ženy. Znovu se sejde 22. prosince a také mezi svátky. Řešit musí přednostně epidemii koronaviru, přípravu rozpočtu na příští rok nebo dopady zdražování.

Video  Tisková konference premiéra Petra Fialy a ministrů bez portfeje po uvedení do úřadu.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

 

LuCo ( 19. prosince 2021 17:37 )

Co ministr, to perla! Jenže falešná,jen křehká skleněná!!!

hejhej ( 18. prosince 2021 15:48 )

Nová vláda . Ti ,co nevíce štěkali, že minulá vláda rozhazuje, mají 3 ministry bez ministertev. Oni budou ve funcích zdarma ? Asi těžko + ještě nějaká zbytčná administrativa. Tomu říkají slepenci šetření. To velice trapná vláda !!! Doufám v předčasné volby.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa