Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zádrhel v Lánech: Nakažený kandidát KDU-ČSL nastoupil do izolace, se Zemanem si zavolá?

Aktualizováno -
8. prosince 2021
15:57
Autor: ČTK, kal - 
7. prosince 2021
15:31

Kandidát na ministra zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) má covid. Pozitivní výsledek úterního antigenního testu potvrdil i test PCR, uvedla mluvčí lidovců. Nekulu „vyhmátli“ při testování v Lánech, kam mířil za prezidentem Milošem Zemanem. Ze schůzky tak sešlo, jak uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Nekula již nastoupil do izolace. Lidovci nyní čekají na rozhodnutí prezidentské kanceláře o případné náhradě termínu. Ve hře je možnost telefonátu i online setkání.

Test podle lidovců absolvoval adept na ministra zemědělství Zdeněk Nekula před setkáním v Lánech. „Pan Nekula je bezpříznakový a po dvou dávkách očkování. Momentálně hledáme náhradní řešení,“ uvedli lidovci.

S Nekulou se měl Zeman setkat v úterý v 15:00, kdy předtím dopoledne prezident přijal kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

Na zámku v Lánech platí přísná protiepidemická opatření poté, co byl prezident po návratu z Ústřední vojenské nemocnice pozitivně testován na koronavirus. Zeman je od té doby v karanténě a uchazeče o místo ve vládě premiéra Petra Fialy (ODS) přijímá ve speciálním prostoru, který je od ostatních oddělen plexisklem. Všichni příchozí jsou před uvedením do jednací místnosti otestováni na covid-19.

Nekula si jako prioritu v úřadu stanovil využívání moderních technologií v zemědělství, tedy tzv. precizní zemědělství. Jde například o využívání dat ze senzorů a čidel v zemědělské půdě či meteorologických údajů v online systémech, které následně dávkují správné množství hnojiv či pesticidů.

Se Zemanem online?

Předseda sněmovního klubu lidovců Marek Výborný ČTK řekl, že Hrad se musí rozhodnout, zda prezident chce s Nekulou hovořit, popřípadě jakou formou. „Nemáme žádné signály, že by to měl být jakýkoli problém. Lze to vyřešit nějakou formou, pro kterou se rozhodne kancelář prezidenta, ať už by to byla on-line konference nebo telefonát,“ uvedl Výborný.

Video  Zeman jmenoval Fialu premiérem. Prezident za plexisklem zmínil i žvanily.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

PraPor ( 7. prosince 2021 20:58 )

soudruh Mynář

PraPor ( 7. prosince 2021 20:41 )

Hrad nemá k dispozici v době epidemie dvě kukaně? Nepřipravenost. V izolaci má být i Mnář, Ovčáček, všichni co se s prezidentem setkali. I Zavoral.

trintin ( 7. prosince 2021 18:11 )

Použijte selský rozum. Zítra, ten co seděl na snímku dnes vpravo, bude sedět vlevo a Nekuda půjde sedět do terária.

frantacizek ( 7. prosince 2021 18:09 )

a šak panovník nemá už co ztratit, oba jsou infekční sobě si ne? Miloš v akvárku a tento v menším akvárku. Nebo náčelník asi vyhodnotil, že by mohli vyrobit spolu další mutaci. Pač nakazit nemají koho, na Hradě to teď je jak na sjezdu kosmické agentury, šici ve skafandrech, a v noci to na hradbách vypadá z dálky nebo i z blízky pro jedince s očním handicapem, že jsme upgradeovali institut Bílé paní

maxpax ( 7. prosince 2021 15:40 )

Těch náhradních řešení moc nebude. Buď počkají až bude Nekula negativní, anebo proti prezidentovi postaví další akvárko, kam budou ve skafanderch přivážet a uzavřeným tunelem ze sanitky přivádět covidově pozitivní zájemce o vládní křesla .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa