Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čaputová navštívila Zemana a fotila se s fanouškem na vozíku. Dostala medaili a uctila 17. listopad

Aktualizováno -
16. listopadu 2021
17:00
Autor: ČTK, for, vei - 
16. listopadu 2021
07:25

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dorazila do České republiky. Krátce po příletu zamířila do Ústřední vojenské nemocnici v Praze (ÚVN) na setkání s prezidentem Milošem Zemanem. V areálu nemocnice se pak krátce zastavila s vozíčkářem, který je jejím fanouškem. V Senátu převzala od jeho předsedy Miloše Vystrčila (ODS) nejvyšší ocenění horní parlamentní komory, stříbrnou medaili. Odpoledne pak Čaputová položila květiny u památníku na Národní třídě v Praze.

Do ÚVN, kde se Zeman léčí, slovenská prezidentka přijela po poledni. Na schůzku s českou hlavou státu měla podle pravidel nastavených nemocnicí půl hodiny. Přijímání návštěv Zemanovi umožnil pondělní přesun z rehabilitačního oddělení na lůžko dlouhodobé péče. V pondělí odpoledne se již takto setkal s premiérem Andrejem Babišem (ANO), ve středu přijme Zeman předsedu ODS Petra Fialu, kterého pověřil jednáním o sestavení nové vlády.

„Dovolím si říct, že pan prezident velmi symbolicky vystihl návštěvu, že to je návštěva dvou přátel jako hlav států, která symbolizuje i velmi blízký a přátelský vztah našich národů,“ řekla Čaputová odpoledne v centru Prahy.

Uvedla také, že si přeje, aby i další generace zažívaly takovou blízkost, jakou ona zažívá v České republice. Poznamenala, že ji cítila i na setkání se Zemanem, nebo když od předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) dnes obdržela nejvyšší ocenění Senátu - stříbrnou pamětní medaili.

Podle prezidentky se o Zemanovo zdraví zajímali v posledních týdnech ve velkém i Slováci. „Jsem moc ráda, že jsem mu teď osobně mohla popřát hodně zdraví, sil a rychlou rekonvalescenci. Prezident Miloš Zeman se horlivě zajímal o situaci na Slovensku a naše setkání považuje nejen vyjádření našeho přátelského vztahu, ale i dobrých vztahů mezi našimi zeměmi,“ napsala Čaputová na Facebook.

Po odchodu se v areálu nemocnice na malou chvíli zastavila u vozíčkáře Ladislava Šárala (36). Do nemocnice přijel, protože se chtěl s prezidentkou vyfotit, ochranka mu to dovolila. Čaputová s ním prohodila několik vět.

Z nemocnice Čaputová odjela do Senátu, kde jí předseda české horní komory Parlamentu Miloš Vystrčil (ODS) vyznamenal Stříbrnou medailí předsedy Senátu. Slovensko má prezidentku, která pečuje o svobodu, pravdu o politickou kulturu a vládu práva, zdůvodnil ocenění Čaputové předseda českého Senátu.      

Slovenská prezidentka se setká i s novou předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou. „Moc si paní prezidentky vážím a těším se, že ji poznám osobně,“ uvedla Pekarová Adamová na twitteru ještě před návštěvou. 

V Senátu čeká Čaputovou také diskuse se studenty. Posledním bodem zveřejněného programu je položení kytice u památníku na Národní třídě, kde uctí nadcházející výročí sametové revoluce.

Video  Čaputová o Česku a koronaviru: Situace je vážná, ale ne odstrašující  - CNN Prima News
Video se připravuje ...

V Česku slovenská prezidentka hovořila s českými politiky nejen o pandemické, ale také o vnitropolitické situaci u nás a na Slovensku. Řekla to novinářům při uctění památky výročí revoluce z roku 1989 u památníku na pražské Národní třídě. Za potlesku příchozích lidí položila kytici a svíčku. V předvečer 17. listopadu si tak připomněla 32. výročí sametové revoluce a pád komunismu v někdejším Československu.

Do ČR Čaputová dorazila v době, kdy koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se STAN sestavují novou vládu. Novinářům řekla, že při tvorbě kabinetu je důležité navzájem sladit očekávání a dohodnout co nejvíce věcí dopředu. „Aby případná křehkost potom nebyla na úkor schopnosti přijímat rozhodnutí,“ poznamenala.

cistic ( 17. listopadu 2021 10:28 )

Souhlas

cistic ( 17. listopadu 2021 10:28 )

Je to tak jak pises

sekebo ( 17. listopadu 2021 08:52 )

Paní Čaputová je jeden z mála politiků Československa, který se nemusí bát přijít uctít výročí sametvé revoluce na Národní třídu. Pro naše vrcholné politiky, včetně těch bývalých, to musí být noční můra.

padrino ( 17. listopadu 2021 00:57 )

Z nemocnice Čaputová odjela do Senátu, kde jí předseda české horní komory Parlamentu Miloš Vystrčil (ODS) vyznamenal Stříbrnou medailí předsedy Senátu.

Tak to byla dost dobrá (_:_).Zkutr menší než prezidentka a Šláfenberk předání medaile v přímým přenosu zaspal.

vlasok ( 16. listopadu 2021 23:49 )

Ona to chce iba od iných, seba a svoje okolie nepočíta, "noví papaláši".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa