Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Vyšlete pomoc na polskou hranici, žádá ODS Babišovu vládu. Kulhánek volal s protějškem

Aktualizováno -
14. listopadu 2021
18:41
Autor: ČTK - 
13. listopadu 2021
18:01

Poslanecký klub ODS vyzval v sobotu vládu v demisi, aby Česko vyslalo policisty do Polska, kde by pomohli se zvládáním krize na hranici s Běloruskem. Česká vláda by měla podle ODS podpořit jakákoliv opatření, která přijmou unijní orgány proti běloruskému režimu. Ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) v neděli hovořil se svým polským protějškem Zbigniewem Rauem.

ODS uvedla, že tlak běloruského režimu na hranice EU v Polsku, Litvě a Lotyšsku kulminuje. „Polská pohraniční stráž a další státní orgány čelí bezprecedentnímu zneužívání uměle vytvořené migrační vlny organizované běloruskými bezpečnostními orgány za tiché asistence Ruské federace,“ stojí ve stanovisku klubu.

Občanští demokraté připomněli, že před sněmovními volbami kabinet vyslal 50 českých policistů do Maďarska. Kontingent dorazil do Budapešti v polovině října, dva měsíce má působit v okolí města Szeged. Na maďarsko-srbské hranici se však podle ODS nic dramatického neděje, zato nyní při fatálním porušování mezinárodního práva se vláda tváří, že se nic neděje.

Kabinet by podle ní měl poslat české policisty do Polska jako vyjádření podpory tamní vládě a pohraničním orgánům, s cílem zvládnout společnými silami tkrizi. „Zároveň požadujeme, aby česká vláda podpořila jakákoliv opatření přijatá evropskými orgány či mezinárodním společenstvím vůči běloruskému režimu,“ stojí ve stanovisku.

Polsko i EU obviňují autoritářský režim Alexandra Lukašenka, že do Běloruska nechává dovážet lidi v zoufalé situaci z krizových oblastí a využívá je v hybridní válce proti sedmadvacítce v odplatě za to, že evropský blok na jeho režim uvalil sankce kvůli porušování lidských práv a potlačování opozice. Polská pohraniční stráž v pátek informovala, že od začátku nynější migrační krize letos v srpnu eviduje asi 33.200 pokusů o nelegální překročení hranice. Za celý loňský rok jich bylo 88.

Ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) na twitteru v reakci na výzvu ODS uvedl, že vláda je s polskou stranou v kontaktu, pomoc nabízela a v případě zájmu pomůže.

Podle Kulhánka český kabinet bere ochranu východní hranice EU vážně a „hlasitě“ prosazuje zpřísnění sankcí proti Bělorusku. „S polskými přáteli jsme v kontaktu, a to i po linii vnitra, a pomoc jsme nabízeli. V případě zájmu samozřejmě pomůžeme,“ ujišťoval v sobotu ministr.

V neděli pak mluvil se svým protějškem Zbigniewem Rauem. „Diskutovali jsme o hrozné situaci na polsko-běloruské hranici. Vyjádřil jsem Polsku podporu a zopakoval naši připravenost k bilaterální pomoci, pokud bude potřeba,“ uvedl Kulhánek. V pondělí budou téma probírat ministři zahraničí EU a také šéfové diplomacií Visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko).

Video  V Bělorusku začal pokus o největší vstup migrantů do Polska  - Twitter polského ministerstva obrany, Twitter polského ministerstva pověřeného koordinováním polských tajných služeb
Video se připravuje ...

dynaty ( 14. listopadu 2021 20:53 )

viIda696 - sankcema, chytrolíne

Lomikel ( 14. listopadu 2021 12:07 )

kdo je špatný?? To snad pozná i malé dítě.
1) Merkelová - "My to zvládnem" přilákala ekonomické migranty
2) Neziskovky, vítači, sluníčkáři co by pašeráci, dopravci migrantů
3) Země, které používají migranty jako zbraň - Turecko, Bělorusko
4) EU, která neví co s nimi a nedovoluje je vracet a snaží se je přerozdělit.
Tak si račte vybrat, nabídka je dost velká..A nezapomeňte na Langšádlovou..

vaber ( 14. listopadu 2021 09:37 )

otázka je kdo je ten špatný

Lomikel ( 14. listopadu 2021 09:14 )

no co co??
Když připrchlíci nebudou násilně vnikat do Polska, nikdo je mlátit, ani vyhánět nebude.
Ony totiž pro vstup do cizí země existují pravidla. A pokud si nějaký pomatenec myslí, že pro něj zákony ani pravidla neplatí, tak se hluboce mýlí.
Alespoň u Poláků.

vaber ( 14. listopadu 2021 08:21 )

ti vojáci na fotkách jsou polští co mlátí a vyhánějí běžence zpět do Běloruska,Bělorusko je za plotem,
a ODS chce aby Babiš poslal vojáky do Polska ,aby mlátili běžence a vyháněli je zpět do Běloruska,
ale naši hrdinové vojáci dostali přece metály když zachraňovali běžence tlumočníky z Afghanistánu když z něj utíkali,
svět je plný magorů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa