Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nová vláda Spolu a PirSTAN bude mít 18 členů. A Kalousek vzpomněl na Nečase a Nagyovou

Aktualizováno -
3. listopadu 2021
12:15
Autor: ČTK, trm, simao - 
2. listopadu 2021
12:21

Koalice Spolu a PirSTAN se v úterý dohodly na koaliční smlouvě i programovém prohlášení společné vlády. Kabinet bude mít 18 členů, tedy premiéra a 17 ministrů - budou v něm totiž nově i ministři pro legislativu, pro EU a pro vědu a výzkum. Jednání trvalo přes 12 hodin. ODS by měla podle informací ČTK mít ve vládě Spolu a PirSTAN premiéra a pět ministrů, lidovci tři ministry, TOP 09 dva, STAN čtyři a Piráti tři. Exšéf TOP 09 Miroslav Kalousek se přitom ozval proti názoru, že není dobře, když je premiér a ministr financí každý z jiné strany. Zmínil přitom bývalého premiéra Petra Nečase a tehdejší šéfku jeho kabinetu i pozdější manželku Janu, dříve Nagyovou, nyní Nečasovou.

„Shodli jsme se na koaliční smlouvě a na tom, jak bude vypadat náš koaliční program. Koaliční smlouvu chceme podepsat 8. listopadu. Shodli jsme se na struktuře vlády,řekl předseda ODS a kandidát Spolu na premiéra Petr Fiala

Prezident Miloš Zeman, který je už přes tři týdny hospitalizovaný v ÚVN, je podle šéfa ODS Petra Fialy ochoten přijmout ho ve chvíli, kdy bude přeložen na běžný pokoj. Hlava státu zatím zůstává na oddělení KARIM. Poznámku k nově vnikajícímu Fialovu kabinetu přidal i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Rozhodili si ministerstva

Spolu obsadí místa ministrů financí, obrany, práce, dopravy, zdravotnictví, spravedlnosti, zemědělství, životního prostředí, kultury a pro vědu.

Koalici PirSTAN připadnou vnitro, průmysl, školství, místní rozvoj, ministerstvo zahraničí, nově definovaný ministr pro legislativu a ministr pro EU.   

Nově 18 členů kabinetu

Kabinet bude mít 18 členů, budou v něm nově ministři pro legislativu, pro EU a pro vědu, výzkum a inovace. Nynější vláda ANO a ČSSD vznikla s 15 členy.

„Chci zdůraznit, že nevytváříme žádné nové úřady, ale pro lepší koordinaci některých činností jsme se rozhodli pověřit některé členy vlády některými úkoly,“ řekl Fiala. Zdůraznil, že obdobné ministerské posty již v minulosti existovaly.

Ministr pro EU by měl podle Fialy koordinovat českou unijní politiku, ale také zlepšit přípravy na české předsednictví v příštím roce. Ministr pro legislativu by měl zlepšit kvalitu nových předpisů a předsedat Legislativní radě vlády. „Nechceme, aby tu byly tak špatně připravené zákony, jak jsme byli svědky v minulém funkčním období,“ řekl šéf ODS.

„Ta chuť hned pěti stran sestavit program pro budoucnost naší země, domluvit se na tom, jak a kdo nás povede, je něco, čeho si vážím. Děkuju za to. Před rokem tu byla naděje, dnes je tu opravdový politický krok,“ napsal na Twitter šéf STAN a kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan.

Koalice se sešly v úterý kolem 09:30 ve Sněmovně, pak začalo společné jednání. Nakonec trvalo více než 12 hodin.

Konkrétní personální obsazení nechtěl Fiala po celodenním jednání přiblížit. Nejprve chce koalice dohody potvrdit ve stranických grémiích tak, aby je mohla v pondělí 8. listopadu podepsat.

Prezident Zeman je podle Fialy ochoten přijmout ho ve chvíli, kdy bude v nemocnici přeložen z intenzivní péče na normální pokoj. Šéf ODS uvedl, že podle šéfa prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře se na něj prezident těší a je připraven se s ním sejít.

O schůzku požádal Fiala hlavu státu hned po volbách na počátku října, v nichž formující se vláda Spolu a PirSTAN získala 108 mandátů. 

Stanjura by finance přijal

Zájem o funkci ministra financí připustil první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. Na to zareagoval i muž, který již ministrem financí byl - exposlanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Všude se cituje jako ′zjevená pravda′, že není dobrá zkušenost s tím, když předseda vlády a ministr financí nejsou z jedné politické strany. Byl jsem v této pozici dvakrát, a proto vím, že to není otázka stranické příslušnosti, ale konkrétních lidí. Za Mirka Topolánka to fungovalo bezvadně. Za Petra Nečase už to skřípalo, protože jsem byl jeden z ministrů, kteří důsledně odmítali poslouchat paní Janu Nagyovou. To ale nemá nic společného s členstvím v té či oné straně,“ vzkízal na facebooku.

Co další jména Fialova kabinetu? Obranu by podle spekulací mohla vést poslankyně ODS Jana Černochová.

Jako kandidát na ministra zdravotnictví je dlouhodobě označován Vlastimil Válek (TOP 09), do čela zemědělství by se mohl vrátit šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, o kterém se však hovoří i v souvislosti s ministerstvem životního prostředí.

Pravděpodobným ministrem vnitra je šéf Starostů Rakušan, školství by mohl vést jeho předchůdce v čele STAN Petr Gazdík. Místní rozvoj a digitalizaci by mohl mít na starosti šéf Pirátů Ivan Bartoš, v souvislosti s diplomacií se v posledních dnech spekuluje o bývalém pirátském poslanci Janu Lipavském.

„Ta jména, jakkoliv jsou teď důležitá, musí zaznít až ve chvíli, kdy bude jmenován premiér a bude předkládat prezidentovi návrh na jmenování členů vlády,“ řekl Fiala.

Šéf Pirátů Bartoš je rád, že se podařilo najít schéma rozdělení postů mezi koalice. „A myslím, že vyřešené to máme i v rámci naší koalice,“ řekl.

Video  Rakušan v Blesku: Vzkaz Zemanovi do nemocnice! Babiš první pokus dostane, míní šéf STAN  - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

AliAlice ( 17. listopadu 2021 19:32 )

kaka...souhlasím se sarinou,je to tak jak píše !!!

LuCo ( 7. listopadu 2021 20:05 )

Nesourodý vládní slepenec se dříve či později rozpadne nan padrť! Svojí schopností hlavně lhát a svádět vše na jiné a neschopností vyřešit cokoliv ve prospěch obyčejných lidí.

donypan ( 5. listopadu 2021 19:50 )

Pokud si lidé nevážili sociální politiky kterou vláda A.Babiše prosazovala,tak teď bych jim to dal sežrat.Okamžitě zavést poplatky u doktrora 100kč,zrušit pro studenty a důchodce slevy na jízdném.Všem důchodcům snížit důchody o 2000kč,všechno zdražit na úroveň západu.Lidé musí padnout na držku aby se vzpamatovali.

KuSuS ( 3. listopadu 2021 19:59 )

Třeba se dočkáš, dosud tomu tak nebylo, není. Vládne pořád Babiš.

KuSuS ( 3. listopadu 2021 18:58 )

A daří se, že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa