Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Metál od Zemana dostane i „král medových dortů“ Avetisjan: Z Arménie ho do Čech vyhnala válka

Autor: ula - 
28. října 2021
20:00

Život Gevorga Avetisjana (61), rodáka z Arménie, zní trochu jako pohádkový příběh. Doma se mu dařilo, dokud v Náhorním Karabachu nevypukla válka. Gevorg se rozhodl ze dne na den, že odejde do Prahy. Prodal vše, co měl, vzal manželku, matku a dvě malé děti a vydal se do Česka. Ve vlaku ale potkal člověka, který mu Prahu rozmluvil, protože je tam draho. Rodina proto vystoupila v Ostravě. Po těžkých letech je nyní Gevorg Avetisjan majitelem společnosti Marlenka international, s.r.o., která vyrábí proslulé medové dorty a rozváží je do celého světa. Podnikatel by měl 1. ledna dostat Medaili Za zásluhy I. stupně od prezidenta Miloše Zemana.

V roce 2019 vystoupil Gevorg Avetisjan v pořadu České televize Pošta pro tebe. Hledal ženu, která v těžkých dobách poskytla jeho rodině ubytování na ubytovně za levnější peníze. Jeho synovi byly tehdy tři roky, Gevorg tu provozoval hospodu a nedařilo se mu.

V pořadu už vystupoval jako král arménských medových dortů, které milují nejen Češi, ale lidé ze všech koutů světa, člověk, který se přátelí s celebritami a nechyběl ve společnosti premiéra Andreje Babiše (ANO), Václava Klause a Miloše Zemana. Stávající prezident dokonce v roce 2015 navštívil jeho továrnu, kde ho místo chleba a soli vítali medovými kuličkami.

Ačkoliv se z chudého přistěhovalce vypracoval na uznávaného podnikatele, nikdy Gevorg nezapomněl na lidi, kteří mu v době, kdy přijel z Arménie a měl hluboko do kapsy, pomohli.

„Dohoda s Bohem“

Gevorg v rozhovorech často zmiňuje Boha. Zlom v jeho podnikatelské kariéře totiž podle něj přišel ve chvíli, kdy v parku zoufal, že nedokáže uživit rodinu. A všiml si kostelíku, který měl poškozený kříž.

„Řekl jsem si, že to opravím a že mi snad pak Pánbůh pomůže. Zašel jsem do kanceláře a ptal se, co by oprava kříže stála. Mysleli si asi, že jsem nějaký ruský milionář, a ptali se, jestli nechci opravit celý kostel. Na to jsem neměl,“ řekl portálu E15 s tím, že vzal peníze. A tajně, aby se to rodina nedozvěděla, zaplatil, i když nemohl dětem koupit ani bonbony. A zřejmě Bůh dohodu splnil. Po kolaudaci kostela měl Gevorg okamžitě plnou hospodu. „Začalo se mi dařit. Asi to bylo Boží požehnání,“ uvedl pro E15.

První medový dort zabalený v novinách

Když se jeho finanční situace zlepšila, pozval do Čech svou sestru Hasmik. A požádal ji, aby upekla arménský medový dort. Podle Gevorga umí v Arménii každý upéct medový dort, ale každá rodina má jinou recepturu. Jak řekl, medový dort pekla jeho babička, maminka i sestra, byly oblíbené a rodina je pekla pro známé na svatby, narozeniny, aniž by na tom vydělávala. 

I první medovník donesl Gevorg svému známému cukráři zadarmo, zabalený v novinách. Cukrář byl sice pohoršen, ale zákusek si vzal. O pár hodin později Gevorgovi volal, že dort se prodal, a chtěl další - ale v krabici. Gevorg pak vzpomíná, jak sestra Hasmik od rána do večera pekla medovníky a nestíhala.

Tak začal příběh medovníku Marlenky, kterého Gevorg pojmenoval po své dceři. Dívčí tvář, která zdobí balení dortů, je právě jeho dcera.

Podnikatelská pohádka se šťastným koncem

V roce 2003 založil Gevorg se svou sestrou ve Frýdku-Místku společnost Marlenka. V Lískovci u Frýdku v roce 2008 postavil továrnu, která zaměstnává několik stovek lidí. Medovník vyváží společnost na Slovensko, do Německa, Francie, ale také do Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Kuvajtu, Kataru, Jižní Koreje, Kanady, USA či Izraele.

„Přišel jsem sem s holým zadkem a za 10 let jsem měl velký podnik, který je dnes známý po celém světě. Je to značka, kterou lidé uznávají. Neměl jsem konexe, známosti, nepomáhal mi Gazprom ani mafie. Nekradl jsem. Začal jsem od nuly. Byla to těžká práce, fyzicky i psychicky,“ svěřil se podnikatel E15 a prozradil, že on sám dort péct neumí, jen ochutnávat.

1. ledna 2022 má obdržet z rukou prezidenta České republiky Gevorg Avetisjan Medaili Za zásluhy I. stupně, za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.

FMPatriot ( 31. října 2021 10:52 )

Je to nasilnik a mafian. Zbohatl na vypalnem a ***ch. Mlatil servirky retezem v Admiral baru, protoze s nim nechteli soulozit. Pracovat v Marlence je des, podepisuje se vypoved bez udani duvodu uz pri nastupu. Ve FM je to nechvalne znama postava a prece byl v zastupitelstvu, protoze CSSD tu 20 let kradlo a niceho se nestitili. Nedivim se, ze metal dostal prave od Zemana anebo jeho pohunku.

ingmarie ( 29. října 2021 22:55 )

Výrobce arménských dortů vyznamenán českým prezidentem!? Tak to už bylo delirium

Vaclav Trefil ( 29. října 2021 18:58 )

Takový lidi mám rád. Obdivuji ho a moc mu přeji mu úspěch.

Tara-Tara ( 29. října 2021 16:11 )

přeji pánovi podnikatelský úspěch, ale já to nekupuji.....za ty peníze to zase pro mě ta výtečné není

vahe.a ( 29. října 2021 13:14 )

Bůh takové parazity ignoruje!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa