Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Babiš popřál Zemanovi uzdravení, lidem radí očkovat se i soudržnost. Pochválil ho i Fiala

Aktualizováno -
28. října 2021
22:09
Autor: ČTK, vei - 
28. října 2021
10:40

Výhled do budoucna není optimistický, Češi a Česko ale zvládli mnohem horší období, řekl v projevu k dnešnímu státnímu svátku premiér Andrej Babiš (ANO), který jsme ve 20:15 odvysílali i na Blesk.cz. V nejtemnějších dobách podle něj národ vždy držel při sobě. Doufá, že nová vláda bude bojovat za české zájmy. Opětovně lidi vyzval, aby se nechali očkovat. Poděkoval zároveň za důvěru v době, kdy byl premiérem. Projev premiéra hodnotí politologové jako vstřícný, věcný a stručný. Odložení konfrontačního stylu ocenil i lídr koalice Spolu a uchazeč o premiérskou funkci Petr Fiala (ODS).

Babiš svůj projev přednesl v den, kdy obvykle vystupuje při udělování státních vyznamenání na Pražském hradě prezident. Letos se ceremoniál kvůli hospitalizaci Miloše Zemana nekoná. Podle Babiše by lidé měli prezidentovi popřát co nejrychlejší uzdravení. „Toto je přesně ten moment, kdy bychom měli zkrotit naše případné antipatie a kdy by politika měla jít stranou,“ řekl.

„Zdraví si skutečně vážíme, bohužel až když o něj přijdeme. Všichni cítíme, že sílící pandemie a situace po volbách atmosféru v naší společnosti ještě víc rozjitřily. Vývoj doma i ve světě tomu také nepomáhá. Zvlášť nyní kvůli rostoucím cenám energií, situaci v automobilovém průmyslu a výraznému zvyšování cen ve stavebnictví, službách a dalších odvětvích,“ myslí si předseda vlády.

Video  Babišův projev: O nemoci na duši i zdraví Zemana. Premiér znovu vyzval k očkování a toleranci  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Podle něj se z novinových titulků zdá, že se na nás řítí jedna pohroma za druhou. „Naše republika a náš národ se dokázal vyrovnat s mnohem horšími obdobími. V minulém století nás nezlomily dvě okupace a dlouhé roky nesvobody. A v tomto století jsme museli čelit různým přírodním katastrofám či politickým krizím. Samozřejmě, že naše neshody bývají někdy vyostřené, koneckonců i o tom je demokracie,“ řekl Babiš ve svém projevu. Zdůraznil, že právě v nejtemnějších dobách český národ vždycky držel při sobě.

Babiš poznamenal, že pandemie a situace po volbách atmosféru ve společnosti ještě více rozjitřily a nepomáhá jí ani vývoj doma a ve světě. Uvedl také, že se český národ vždy spojil, když cítil ohrožení budoucnosti a svých dětí. „Je pravda, že v následujících letech se budeme muset mnohem více spoléhat sami na sebe, ale jestli jsem o něčem bytostně přesvědčený, tak o tom, že jsme národem neskutečně houževnatým, vynalézavým a srdečným. A proto nemám obavy, že bychom si nedokázali poradit se vším, co přijde,“ řekl.

Babišův apel na očkování: Ať Vánoce můžou být šťastné a veselé

Babiš doufá, že nová vláda bude „dál bojovat za české zájmy a zvyšovat životní úroveň našich občanů“. Výchozí pozice České republiky je podle něj dobrá proto, že je jedním z nejméně zadlužených států Evropské unie, a protože v EU důrazně hájí národní zájmy. „Strach proto není na místě. Pevně věřím, že ani nový kabinet naši zemi a naše občany nedá,“ uvedl. Vyslovil také přání, aby na sebe politici pohlíželi jako na soupeře, ale ne jako na nepřátele, a aby lidé začali naslouchat jiným názorům a neshazovali je. „A aby se naše společnost začala vyrovnávat s tou, jestli to tak můžu říct, nemocí duše, která ji trápí,“ dodal.

Vyzval opět všechny, aby se šli očkovat. Očkování označil za jediný nástroj proti koronaviru. „Pro klid našich dětí, našich blízkých, našich rodin, našich přátel i pro klid celé naší země, nechte se očkovat. Ať naše Vánoce mohou být šťastné a veselé,“ řekl.

V závěru projevu Babiš poděkoval za důvěru a za čtyř roky, po které mohl být premiérem.

Politologové: Věcný a vstřícný projev

„Je dobře, že Andrej Babiš ustoupil v den našeho státního svátku od svého obvyklého konfrontačního stylu. Společnost je rozdělena, je potřeba vrátit do politiky slušnost a respekt k jiným názorům, voliči se jasně vyjádřili pro změnu politického stylu a kultury,“ uvedl pro ČTK Fiala. Mnozí lidé jsou podle něj v těžké situaci, covid-19 a rostoucí ceny energií negativně zasahují do jejich osudů. „Je potřeba začít to řešit, vrátit do politiky rozumnou diskusi a naplnit všechny síly k tomu, abychom si s tím poradili,“ dodal.

Politolog Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu ocenil, že byl Babiš vstřícný, mluvil věcně a připomenul, v jaké situaci se Česká republika nachází z hlediska pandemie i ekonomických vyhlídek. Několik bodů ale označil za diskutabilní v souvislosti s tím, co dosud premiér dělal a jak se vyjadřoval. Poukázal třeba na otázku zadlužování a deficitu veřejných rozpočtů, kdy podle něj Babiš „propásnul dobré roky“ hospodářského růstu, nešetřil a rozdával voličům. Za druhý kontroverzní bod v projevu označil v souvislosti s premiérovou výzvou k očkování nezvládnutou koronavirovou pandemii. Apel k očkování vnímá Mrklas na jednu stranu jako logický, na druhou si nemyslí, že bude hrát zásadní roli v rozhodování lidí ohledně očkování.

Trochu Klause i Paroubka

Podle politologa Jana Kubáčka šlo o zajímavý projev, ve kterém se mísilo několik Babišových misí. „Takový jsme ještě nezažili, kombinovalo se v něm několik žánrů, jak kdybychom tam trochu slyšeli Václava Klause, Jiřího Paroubka, Andreje Babiše a do toho některá témata, která by se hodila už do prezidentské kampaně,“ poznamenal. V projevu se podle něj kombinoval premiérský, bilanční rozměr, vidí v něm i „prezidentské tóny“ a zároveň vstupní strategii opozičního vyzyvatele. „Už jsou tam pojmenována klíčová témata, na kterých se bude vymezovat vůči vládě,“ podotkl.

Politologa Josefa Mlejnka z Karlovy univerzity na projevu zaujalo jasné přiznání, že Babiš uznává ambici vznikající koalice na sestavení vlády a že on sám se na příští vládě nebude podílet a nebude se o ni například s přispěním prezidenta Miloše Zemana pokoušet. Mlejnek také vyzdvihl apel na očkování. Poukázal dále na vstřícnost projevu. Je podle něj otázkou, zda důvodem byl fakt, že projevem Babiš v podstatě zastupoval prezidenta, který v tomto čase tradičně pronáší projev při udělování vyznamenání, nebo zda on sám má prezidentské ambice.

Premiér: Čekám, že Zeman bude přeložen na normální pokoj

Babiš dnes novinářům řekl, že projev ke státnímu svátku s prezidentskou kanceláří nekonzultoval. „Je to krátký projev, považoval jsem to za vhodné,“ uvedl premiér na dotaz redaktora Blesk Zprávy. K prezidentově zdravotnímu stavu poznamenal, že je v kontaktu s Miroslavem Zavoralem, ředitelem pražské Ústřední vojenské nemocnice, kde prezident leží.

„Já s ním (s ředitelem ÚVN) pravidelně mluvím. Čekám, že pan prezident bude přeložen na normální pokoj a potom budu mít příležitost ho navštívit,“ uvedl premiér po pietním aktu na pražském Vítkově k výročí vzniku samostatného Československa.

Video  Premiér Babiš o vzniku republiky i zdraví prezidenta Zemana  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Dodal ale, že konkrétnější informace o prezidentově zdravotním stavu nemá. Zopakoval, že do listopadové ustavující schůze Sněmovny a momentu, kdy bude muset nynější vláda podat demisi, není nutné, aby prezident činil nějaký ústavní krok. „Zbytečně se řeší zdravotní stav pana prezidenta, protože zkrátka není teď na řadě, nic se nezdržuje,“ řekl.

Video  Brífink po jednání vlády 25. 10. 2021  - abl
Video se připravuje ...

Zeman je hospitalizován na klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny ÚVN, kam ho sanitka ho do nemocnice převezla v neděli 10. října ze zámku v Lánech. Podle prezidentova ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Zavorala jsou důvodem hospitalizace komplikace provázející Zemanovo chronické onemocnění. Pražský hrad před převozem prezidenta do nemocnice opakovaně odmítal tvrzení, že Zeman má vážné zdravotní potíže.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) týden po hospitalizaci na základě informací z ÚVN oznámil, že Zeman nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Politici proto začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy. Předtím si chtějí vyžádat další aktuální zprávu lékařů o Zemanově schopnosti vykonávat úřad. ÚVN v minulých dnech oznámila vznik multioborového konzilia, které prezidentův stav také posoudí.

sarina ( 30. října 2021 12:47 )

Fiala Babiše pochválil za proslov a Kalousek ho zkritizoval, má strach že by chtěl Babiš kandidovat na prezidenta a on by neměl šanci?

padrino ( 29. října 2021 00:56 )

Fiala ho poch­válil­?Jas­ně,Pé­ťa teď musí bejt chvíli za hodnýho.

sarina ( 28. října 2021 21:59 )

ginkogary, nestydíš se napsat že tvůj otec byl Slovák? SNAD JE A VŽDY BUDE I KDYBY ŽIL 100 LET, nebo i když by zemřel! Stejně tak i Babiš, je Slovák a vždy bude, jen žijící v Česku a nikdo ho nemůže vyhodit stejně jak nevyhodili tvého otce. Ani ho nemohli vyhodit ze Slovenska, odešel sám stejně jak tvůj otec!!!

xiioma ( 28. října 2021 20:57 )

Hrůza, tento trestně stíhaný člověk promlouvá k národu o státním svátku, kvůli němu by ČR nemohla dostat dotace na rozvoj.

Levsalonu ( 28. října 2021 20:33 )

No a v tom “ zbytecnem” Senate sedi i ti tvoji Anonisti a jejich nohsledi Socani. Jsi opravdu takovy dutonj, ktery nechape jednoduchy text? Nebo spis nemas paru o tom, co to Senat je a kdo v nem sedi?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa