Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Krotit covid po Vojtěchovi bude nový ministr. Adept Válek je pro změnu u antigenních testů

Autor: ČTK - 
14. října 2021
15:54

Pokud by se na tom předsedové stran vznikající vládní koalice shodli, poslanec Vlastimil Válek (TOP 09) by nabídku na post ministra zdravotnictví přijal. Válek už ve čtvrtek mluvil s končícím ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) a plánuje také telekonferenci se zástupci ministerstva zdravotnictví, na které společně proberou aktuální vývoj epidemie covidu-19. Informace pak chce předat takzvanému AntiCovid týmu koalice Spolu. Válek to ve čtvrtek řekl ČTK.

Hlavní slovo v tom, jaké bude složení vlády, mají podle Válka předsedové stran možné budoucí vládní koalice. Vládu chce utvořit koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 s koalicí Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN). „Pokud se shodnou předsedové a pokud to bude komfortní s postojem (budoucího) premiéra (Petra Fialy), tak budu ministr zdravotnictví a hotovo. Protože jsem šel do politiky s tím, že ji chci dělat a chci ji dělat co nejlépe. (...) Pokud vás vyzvou, musíte se k tomu nějak postavit,“ řekl Válek.

Předseda dosluhující vlády Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek řekl, že chce zástupce opozice zapojit do jednání o epidemii covidu. Opatření připravovaná odborníky by podle něj neměla skončit s jeho vládou. Válek uvedl, že už se se současným ministrem zdravotnictví Vojtěchem spojil a domluvil se na tom, že dnes odpoledne udělají telekonferenci s kolegy z ministerstva zdravotnictví. V pondělí chce Válek informace ze čtvrtečního jednání probrat s AntiCovid týmem. Válek předpokládá, že se příští týden zástupci koalice potkají s lidmi z ministerstva osobně.

Testy hrazené z pojištění jen v některých případech

Ohledně dalších opatření by chtěl, aby se na doporučeních a variantách řešení shodli odborníci z různých názorových proudů. Na rozhodnutí zkrátit platnost PCR testů ze sedmi dní na tři a antigenních ze tří na jeden, na kterém se ve čtvrtek shodla vládní rada pro zdravotní rizika, zatím nemá Válek názor. „Neříkám na to nic, protože nevím, co je důvodem a co je cílem,“ poznamenal. Podle něj například není jasné, zda se zkrátí platnost PCR testů, které se dělají pacientům při přijímání do nemocnice, a bude tak pacienty nutné testovat každé tři dny.

Byl by pro to, aby se preventivní testy nehradily z veřejného zdravotního pojištění. Pokud je stát bude požadovat, měl by je lidem platit ze státního rozpočtu. „Protože si nemyslím, že je úplně šťastné, aby pacienti s onkologickým onemocněním soutěžili o prostředky zdravotních pojišťoven s těmi, kteří mají preventivní antigenní test, protože chtějí jít do kina,“ uvedl.

Válek: Nenašel jsem sporné body

Válek je nyní členem programové skupiny pro zdravotnictví a sociální problematiku, kterou vytvořily koalice Spolu a Pirátů se STAN. Válek, který je přednostou kliniky radiologie a nukleární medicíny Fakultní nemocnice v Brně, nevidí ve vyjednávání o programových prioritách sporné body. „Já jsem nenašel, a ani se toho nebojím, nějaké plochy, kde bychom se hádali, kde by byly problémy, kde bychom se nějak zásadně sekli,“ dodal.

Koaliční smlouvu chtějí obě koalice podepsat nejpozději 8. listopadu, kdy se bude konat ustavující schůze Sněmovny.

Vlastimil Válek (TOP 09) byl před volbami hostem debaty Blesku k pandemii koronaviru:

Video  Předvolební debata Blesku: Hádka o 30 tisíc mrtvých na covid, uznávání protilátek i očkovací strategii  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

pekaaaros ( 17. října 2021 20:22 )

Ty č..ku asociální, pravičáckej, a co když nechcu jít do kina, ale chci jet za starýma rodičema na neděli?? Klasickej asociál z ODS.

typos ( 16. října 2021 19:54 )

naprosto s vámi souhlasím

stanislava ( 16. října 2021 18:33 )

Mel jste se ockovat a nic by jste nemusel platit.

padrino ( 16. října 2021 00:24 )

Co ta jeho tečka na čele.To jako že Udělejme za koronavirem tečku?

lubosbeyr ( 15. října 2021 15:33 )

Byl by pro to, aby se preventivní testy nehradily z veřejného zdravotního pojištění. Pokud je stát bude požadovat, měl by je lidem platit ze státního rozpočtu.
-------------------------------------------------------------------------------
Já myslel, že chtějí stát oddlužit a né navyšovat rozpočet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa