Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vojtěch poslal testování dětí k ledu, lékařka varuje: Počty nemocných budou stoupat

Autor: ČTK, ula - 
14. října 2021
05:00

Ministerstvo zdravotnictví ustoupilo od plánu dalšího plošného testování na covid-19 ve školách. Minulý týden úřad mluvil o tom, že by se během podzimu mohla konat tři kola testování jako v září. Podle mluvčího ministerstva Daniela Köppla by ale výsledky testování nepřinesly nové informace o virové náloži v populaci. Blesk Zprávy oslovily praktické lékaře pro děti a dorost, co na rozhodnutí rezortu říkají. A jejich názory se různí. Někteří mají rozhodnutí za překvapivé, další jej respektují, i když počet dětí nemocných covidem-19 stoupl. Podle MUDr. Hany Cabrnochové z České vakcinologické společnosti se dokončuje pro pediatry metodický pokyn, kdy děti testovat na koronavirus.

„Pokud jde o testování ve školách, tak rozhodnutí z centrálního řídícího týmu bylo, že ho v tuto chvíli realizovat nebudeme,“ řekl ČTK Köppl. Doplnil, že pokud by se epidemická situace dramaticky zhoršila, řídící tým by se k této věci vrátil. Nyní by ale podle mluvčího testování ve školách nepřineslo víc informací, než kolik jich ministerstvo má z každodenních statistik o nových nákazách.

Blesk Zprávy oslovily praktické lékaře pro děti a dorost, co rozhodnutí ministerstva říkají.

Praktická lékařka: Byla jsem překvapená

„Moje první reakce bylo překvapení, protože si myslím, že při vysoké nemocnosti bude stoupat i počet dětí nemocných covid-19 a my nejsme schopní všechny tyto případy zachytit pouze v našich ordinacích,“ reaguje na rozhodnutí MUDr. Ilona Hülleová, praktická lékařka pro děti a dorost a předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

Neodvažuje si však tvrdit, zda se mezi dětmi objevuje více nemocných covidem-19. „Ale objevují se kontakty ve školách, které nám pacienti oznamují při nahlašování karantény,“ dodává k tomu Hülleová.

MUDr. Alena Šebková, praktická lékařka pro děti a dorost z Plzně a předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP, se domnívá, že zrušení či zavedení testů ve školách by měla rozhodovat zejména kompetentní osoba, jako např. virolog.  V její ordinaci je momentálně pouze jedno dítě, které onemocnělo covidem-19.

MUDr. Hana Cabrnochová, praktická lékařka pro děti a dorost z Prahy a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti ČLS JEP, řekla, že rozhodnutí ministerstva respektuje.

„Rozhodnutí vychází z aktuálních dostupných dat o výskytu onemocnění v ČR a zároveň vyhodnocuje také počty hospitalizací se závažným průběhem nemoci covid-19. Ordinace pediatrů provádí antigenní testy, případně můžeme pacientům nabídnout i PCR testy nebo je vybavit žádankami na příslušná testovací pracoviště,“ říká k tomu Cabrnochová.

Nový metodický pokyn pro pediatry

Cabrnochová pro Blesk Zprávy uvedla, že v těchto dnech se dokončuje s Ministerstvem zdravotnictví materiál pro pediatry, který jim umožní lépe se orientovat v současné situaci zvýšeného výskytu respiračních onemocnění.

„Jedná se o metodický pokyn, kdy děti testovat na koronavirus. Základem je, aby lékař vyloučil jinou diagnózu, například angínu. Práci nám zjednodušuje to, když víme, že riziko přenosu není velké, například u malých dětí, které jsou doma s maminkou a nepohybují se v kolektivu. U dětí, které chodí do mateřské nebo základní školy je to již složitější. Břímě testování a vyšetřování dětí na koronavirus nyní spadá na ordinace pediatrů,“ vysvětluje Cabrnochová.

Ta zároveň připustila, že od podzimních měsíců je procentuálně vyšší podíl dětí, které onemocněly covidem-19. „Musíme si uvědomit, že je to přeci jen nechráněná a neočkovaná skupina. Děti totiž očkujeme až od 12 let,“ uzavírá lékařka.

gemino ( 14. října 2021 07:08 )

Zase dáváte prostor novým věrozvěstům? Lépe řečeno covidzvěstům?
Flégr, Konvalinka, Hořejší a další katastrofici se již vyčerpali, tak nabízíte nové?
Jděte s tím strašením k šípku, nikdo vám to už nežere. Blíží se zima a s ní období chřipek. Bylo, je a bude. Nepotřebujeme, aby nás tu zase někdo strašil...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa