Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Na tábory bez roušek a s testem? Asociaci stále chybí podmínky. Včera bylo pozdě, říká její šéf

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
4. června 2021
05:00

Unavení a přepracovaní rodiče po tomto covidovém roce jistě už odpočítávají dny, kdy budou moci své ratolesti vyslat na letní dětský tábor. I když zbývá jen pár týdnů do konce školního roku, ministerstvo zdravotnictví stále nezveřejnilo žádný manuál s jasně danými pravidly. Předseda Asociace dětské rekreace Miroslav Topinka v Epicentru Blesk Zpráv prozradil za jakých předběžných podmínek se letos dětské tábory otevřou? Hovořil také o tom, v čem dělají rodiče největší chybu i co momentálně trápí pořadatele dětských rekreací.

„Podmínky vláda ještě nezveřejnila. Máme ale nějakou předběžnou dohodu, která vychází z podmínek z loňského roku s tím, že některá ustanovení se vypustí,“ uvedl hned v úvodu šéf Asociace dětské rekreace, Miroslav Topinka a doplnil, o která opatření by se mělo jednat: „Například opatření typu početních restrikcí, protože v kontextu toho, že budou povoleny hromadné akce tisíc a více lidí, to nedává smysl a žádný dětský tábor takového počtu nedosahuje.“

S ministerstvem zdravotnictví řešili délku nucené pauzy mezi turnusy a co dělat v případě výskytu nakaženého dítěte na táboře. „Nakonec jsme se domluvily, že v takovém případě se nebude muset tábor ukončit a že proběhne klasické epidemiologické šetření,“ vysvětlil Topinka.

Pod palbou rodičů

Co je stále ještě pro organizátory velkou neznámou, je forma testu, kterou se budou muset děti před nástupem na tábor prokázat: „My jsme z prvního jednání odešli s tím, že by to měly být antigenní testy, 72 hodin a z profesionálního odběrového místa, s tím jsme jakožto pořadatelé neměli žádný problém. Teď se mluví o PCR testech, nevíme, jak by měly být staré…nelze tím však zatěžovat rodiče a pořadatele.“

Najít shodu s ministerstvem zdravotnictví nebylo podle Topinky těžké, problém však vidí v tom, že dohoda není veřejně známá: „Co nás trápí a trápí nás to opravdu hodně, je to, že ty podmínky ještě nespatřily světlo světa. Protože my jsme jako pořadatelé pod palbou rodičů a já se těm rodičům vůbec nedivím.“

V loňském roce měli pořadatelé dětských rekreací podmínky k dispozici 15.května a i to už bylo podle Topinkových slov na hraně. „Včera bylo pozdě….Letos pracujeme s tím, že ty podmínky nebudou tvrdší než loni. Problém vidím v tom, že nejsou jasné ty testy, protože rodiče si to musí někde zamluvit, někde objednat,…potřebujeme vědět za jakých podmínek a zda to je technicky reálné. Jasně v Praze to zvládnete, ale co támhle někde v Orlických horách?,“ upozornil na problém disponibility testů v okrajových částech České republiky.

Největší nesmysl

Ministerstvo a organizátoři se poučili z loňského roku, kdy se tábory konaly za poměrně přísných hygienických podmínek. „Úplně jednoznačně největší nesmysl, který tam loni byl, bylo to, že pokud se vám objeví covid na táboře, tak musíte poslat všechny děti domů. Naštěstí se to dotklo pouhých osmi táborů za celé prázdniny, ale toto opatření pokládáme z nesmyslné. Rozeslat sto, sto padesát dětí po celé republice, neotestovaných, což se loni stalo, pokládáme za velice špatné a jsme velmi rádi, že to tam letos není,“ popisoval nevěřícně. Děti by měly podle dohody s ministerstvem být na táborech opět bez roušek.

Nedoporučují se hromadné akce typu výletů na hrady a zámky, kde by se děti mohly dostat do většího kontaktu. Omezení pohybu jen v rámci katastru v opatřeních zahrnuto není.

Video  Psycholog Mertin o rotační výuce, obézních dětech a na co jsme při tvorbě opatření nemysleli  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Rodičovské nešvary

Zájem je ve srovnání s loňským rokem jednoznačně vyšší. Rodiče by však podle Topinky měli děti na první tábor psychicky připravit a najít jim takový typ, který je bude zajímat. Posílat děti na tábory proti jejich vůli považuje za jednu z nejzásadnějších chyb, jakou rodič může v tomto ohledu udělat.

Největším nešvarem jsou podle něj mobilní telefony na táboře. „Představte si to sedmileté dítě, které má za sebou první třídu, poprvé jede někam bez rodičů a vy mu s sebou dáte mobilní telefon. Vedoucí se snaží na to dítě nějak působit, nějak ho socializovat, aby si to dítě zvyklo. To dítě to většinou zvládne bez problémů, večer zavolá maminka a můžete začít od znova a pro to dítě je to špatně,“ popsal typickou situaci, se kterou musí jeho vedoucí často pracovat.

Jednoznačně doporučuje rodičům, aby dětem na tábory žádné telefony ani tablety nedávali: „Mobilní telefon na tábor nepatří, rodiče mají mnohdy jiné názory, ale zakázat to nemůžeme.“

V dětské rekreaci vnímá Topinka zejména dva výrazné hlavní trendy. Jednak je to mnohem vyšší náročnost na služby a za druhé specializace táborů. Podle Miroslava Topinky si tábor jednoznačně vybírají děti a rodiče kolikrát sami netuší, kam dítě přesně poslali. U kluků vede jakékoliv střílení a dívky preferují výtvarné techniky, taneční tábory nebo i pobyty u moře. Adrenalinové zážitky slaví úspěch u obou pohlaví.  Topinka přiznal, že pro organizátory je pak největší pochvalou, vidět dětský pláč na konci tábora s tím, že se dětem vlastně nechce domů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa