Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Koudelka si udrží křeslo šéfa BIS: Babišova vláda zvolila kličku, poslanci si dají oraz

Aktualizováno -
9. srpna 2021
17:55
Autor: ČTK, kal, vei, simao - 
6. srpna 2021
18:50

Vláda v pondělí pověřila nynějšího šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku zastupováním na pozici ředitele civilní kontrarozvědky. A to od 16. srpna do doby jmenování nového šéfa. Novinářům to po krátkém mimořádném zasedání kabinetu řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Výběr nového ředitele BIS bude podle něj náležet vládě, který vzejde z říjnových sněmovních voleb. Koudelkovi končí funkční období v polovině srpna. Poslanci koalice Spolu ve stejný den oznámili, že stáhnou po oznámení premiéra o pověření Koudelky vedením BIS návrh na páteční mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, zákonodárci tak budou mít volno a budou si moci užít teplého počasí.

„Myslíme, že taková důležitá funkce má být rozhodnuta novou vládou, která získá důvěru občanů a Sněmovny,“ uvedl Babiš. Na jednání kabinetu podle něj vystoupil pouze vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Informoval členy vlády, že jsem to s ním konzultoval, že s postupem souhlasí. Vláda hlasovala, nikdo nebyl proti, nikdo se nezdržel,“ dodal premiér.

Kvůli jmenování ředitele BIS se v Česku rozhořela politická debata. Opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), která stejně jako další koalice Pirátů a STAN Koudelku podporuje, podnítila kvůli nynější situaci svolání mimořádné schůze dolní komory. Poslanci se měli sejít v pátek, nakonec ale svolání schůze zrušili. Naopak kritické jsou k nynějšímu řediteli civilní kontrarozvědky hnutí SPD a KSČM.

Babišův argument Střížem

O postupu pro výběr šéfa BIS jednali premiér Babiš a vicepremiér Hamáček v pondělí v Hrzánském paláci. Babiš médiím o víkendu řekl, že o šéfovi BIS by měla rozhodnout nová vláda. Minulý týden po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem přitom nastínil dvě možnosti. Podle jedné z nich by zpravodajskou službu dál vedl Koudelka. Druhá varianta předpokládá, že by Koudelkova nástupce vybral až nový kabinet. V takovém případě by měl BIS v mezidobí vést Koudelkův zástupce Jan Pavlíček.

Koudelka podle Babiše nebude mít omezený manévrovací prostor, když bude funkcí pověřený. V tom vidí rozdíl oproti nejvyššímu státnímu zástupci, kdy vláda nedávno schválila návrh na jmenování Igora Stříže. Premiér považuje za zvláštní, že u nejvyššího žalobce chtěla opozice se jmenováním nového šéfa počkat na novou vládu, zatímco u civilní kontrarozvědky jí to vadí.

Kompetence pana Stříže zasáhnout do nějakého případu je kompetence té funkce. U BIS to je služba, která funguje a která přece nemůže záviset na jednom člověku. Tady je kontinuita, není v tom žádný rozdíl v těch kompetencích,“ poznamenal Babiš.

Premiér odmítl odpovědět na dotaz, zda by v případě, že by se znovu po volbách stal premiérem, Koudelku jmenoval. „Proč bych to říkal?“ tázal se. „Mám názor, který vám nepotřebuji sdělovat,“ dodal.

Hamáček: Je to kompetence premiéra

Hamáček po schůzce potvrdil, že Babiš chce nechat rozhodnutí o novém šéfovi BIS na příští vládě. Služba podle něj případné přechodné období zvládne. Vicepremiér je s fungováním BIS spokojen. „Můj názor je stále stejný, já jsem vůči fungování BIS neměl žádné výhrady. Nicméně ve chvíli, kdy pan premiér se rozhodl to nechat na příští vládu, tak to je jeho kompetence a mně nezbývá, než to respektovat,“ doplnil Hamáček.

Babiš: Sobotka se mně taky na nic neptal

Premiér již dříve neuspěl s návrhem, aby téma probral bez vládního návrhu na postup při výběru ředitele kontrarozvědky sněmovní bezpečnostní výbor. Koudelkovi vyprší mandát v polovině srpna. Pokud vláda do té doby nerozhodne, ředitel kontrarozvědky ve funkci skončí a řízení BIS se ujme Pavlíček.

„Když v červenci 2016 pan Sobotka jmenoval pana Koudelku do funkce, tak se mě na nic nezeptal jako koaličního partnera a opozice to neřešila. Takže já se chovám velice korektně, budu řešit s mým koaličním partnerem, i když bych ani nemusel a je s podivem, že opozice předvádí tohle divadlo,“ uvedl Babiš o víkendu v Průhonicích, když se odkázal na bývalého šéfa vlády a ČSSD Bohuslava Sobotku.

„Je nesmysl tvrdit to, že naše služba funguje na základě jednoho člověka. Naše orientace je jasná, jsme v NATO, jsme v Evropské unii a opozice zase vytváří nějaký problém, který neexistuje. Oni říkají, vyhrajeme volby, Piráti už chodí do kanceláří se dívat k Schillerové, k Benešové, kde budou sedět, tak ať si tam dají, koho budou chtít,“ zmínil premiér.

„U pana Stříže, když jsme ho tam dali na návrh paní Benešové, tak všichni křičeli, proč ho tam dáváme, proč nepočkáme na novou vládu. Takže to je dvojí metr a samozřejmě účelová záležitost a tajné služby jsou tajné. Takže není potřeba tady z někoho dělat celebritu, nebo aby to byl politický problém,“ dodal Babiš.

Video  „Nejde kšeftovat se suverenitou státu.“ Šedivý se obul do Hamáčka a zmínil slabost.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Fiala: Premiér ustoupil našemu tlaku

Politici vnímají rozhodnutí vlády o pověření nynějšího ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky dalším řízením civilní kontrarozvědky rozdílně. Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) je dává do souvislosti s tlakem části opozice. Naopak podle koalice Pirátů a Starostů nadále platí, že premiér Andrej Babiš (ANO) ustupuje prezidentu Miloši Zemanovi, jenž je ke Koudelkovi dlouhodobě kritický.

Předseda SPD Tomio Okamura mluví o rozhodnutí ve stylu „chytré horákyně“. Místopředseda bezpečnostního výboru Zdeněk Ondráček (KSČM) pokládá dnešní vládní verdikt o Koudelkovi za směšný. Uvedli to na dotaz ČTK, na sociálních sítích a v tiskových zprávách.

„Je nepochybně dobrou zprávou pro bezpečnost České republiky, že v čele BIS nadále zůstává Michal Koudelka. Jsem rád, že premiér částečně ustoupil našemu tlaku a v čele zpravodajské služby bude zachována potřebná kontinuita,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Šéf lidoveckých poslanců a člen bezpečnostního výboru Jan Bartošek vnímá rozhodnutí vlády jako vítězství opozice a přičítá je stejně jako předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová rovněž tlaku koalice Spolu. „Lepší by bylo (Koudelkovo) jmenování na pět let, ale ze současných řešení, které se nabízely, toto patří k těm lepším,“ uvedl Bartošek. Pekarová Adamová sice pokládá nynější řešení za polovičaté, ale stále ještě lepší než jak se doposud Babiš vyjadřoval.

„Doufám, že veškeré mediální hry kolem BIS v podání vlády a Hradu tímto končí. Mohu jasně slíbit, že nejistotu, která okolo budoucnosti BIS panuje, po volbách ukončíme, protože potvrdíme Michala Koudelku jako ředitele této tajné služby,“ dodala.

Bartoš: Vláda je poplatná Hradu

Předseda STAN a člen bezpečnostního výboru Vít Rakušan uvedl, že Babiš sice udělal úkrok stranou a „Koudelkovi neprodloužil mandát jen napůl“, ale platí, že ustupuje Zemanovi. „Jinak by ředitele BIS podržel. Potřebuje prezidenta, protože ztratil a ztrácí důvěru lidí. Snad už brzy nebude klíčové instituce ohrožovat srabácký oligarcha,“ napsal předseda Starostů. Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše svědčí „tanečky“ kolem jmenování ředitele BIS o tom, že kabinet je poplatný vůli Hradu. „Těším se, až tady zase budou platit zákony i pro vládu,“ napsal.

Hnutí SPD by preferovalo, pokud by vláda měla projednaného kandidáta odpovídajícího zejména odborností, aby ho navrhla, bezpečnostní výbor projednal, a vláda jmenovala.

„Rozhodnutí vlády je z balíčku těch směšných. Prostě ani pěšky, ani na kole, ani oblečená, ani nahá,“ prohlásil Ondráček. Babiš se podle něho snaží zalíbit všem a ukázal svoji slabost. „Stále více se potvrzují moje výhrady k této vládě a důvody, proč nedostala můj hlas při hlasování o důvěře,“ dodal Ondráček.

Senátor Fischer zmínil krasobruslaře

Předseda senátního bezpečnostního výboru Pavel Fischer tvrdí, že Babiš zachází s tématem civilní kontrarozvědky jako krasobruslař. „Z hlediska zákonné povinnosti sice nesplnil základní pravidla, ale nakonec z toho nějak vybruslil,“ napsal.

Člen sněmovního bezpečnostního výboru za ANO Pavel Růžička míní, že civilní kontrarozvědka si zaslouží vše vyřešit v klidu bez mediální pozornosti. „Rozhodnutí vlády vítám. Jsem přesvědčen že pan plukovník Koudelka ve své funkci bude pokračovat i po volbách,“ uvedl.

„Není to sice stoprocentní řešení, na to (Babiš) odvahu neměl, ale aspoň tak,“ poznamenal místopředseda výboru Pavel Žáček (ODS). Věří tomu, že příští vláda, kterou bude po volbách podle něho sestavovat „naše opozice“, opět jmenuje Koudelku zpět do funkce. „A nový prezident ho konečně jmenuje do hodnosti generála, kterou si za úspěchy BIS z poslední doby zaslouží,“ dodal Žáček.

sarina ( 11. srpna 2021 11:13 )

pokroku ten bezcharakterní hlupák jsi ty, protože jak rádi by byli feťáci i Fiala za ty Čecháčky-blbečky aby místo Babiše volili je ti by slíbili kde co jen aby měli těch blbečků co nejvíc.

sarina ( 11. srpna 2021 11:03 )

fremodyn, stratil jsi brýle? Je tam napsáno pokrok-, ten má do premiéra daleko

luder ( 11. srpna 2021 08:29 )

Kde jste byli vy všichni bojovníci za práva našich vnuků a jejich právo na život
bez dluhů?
Budete je zase volit?

• Kuponová privatizace....679 000 000 000 Kč
• Kalouskovy padáky.………..150 000 000 Kč
• Nazvučení Vondra..…..…….750 000 000 Kč
• Open CARD..….…..…….1 000 000 000 Kč
• Zelená Praha….……..…..….250 000 000 Kč
• Bezdrátová Praha…………..400 000 000 Kč
• Praha Olympijská…………….70 000 000 Kč
• Arbitráž s CME………….10 000 000 000 Kč
• Aféra Český dům…………...100 000 000 Kč
• Diag Human……………...2 000 000 000 Kč
• tunel v Praze…………….10 000 000 000 Kč
• byty, akcie, Gross…………...300 000 000 Kč
• Internet do škol……………...884 000 000 Kč
• Nucená správa IPB…….200 000 000 000 Kč
• Sanace bank 90 let…...1 000 000 000 000 Kč
• Chemapol………………..16 000 000 000 Kč
• Knižní Velkoobchod Praha… 400 000 000 Kč
• Liberecký Šampionát………. 150 000 000 Kč
• Lehké topné oleje………100 000 000 000 Kč
• Rumová aféra…………………60 000 000 Kč
• Kamencové jezero………….. 750 000 000 Kč
• Konsolidační banka ag ..240 000 000 000 Kč
• Fotovoltaické elekt…….900 000 000 000 Kč

• Dluh ODS,Č­SSD,KD­U,ODA,­SZ,TOP 09………….2 500 000 000 000 Kč

Sečteno: Škody za 22 let vlády zločinců dosahují cca 5,5 bilionů kč!

A to je jenom zlomek, malá část; k tomu ještě přičíst rozprodané-rozkulačené
prosperující fabriky, pozemky a jeden z největších podvodů v naši zemi
církevní restituce!

luder ( 11. srpna 2021 08:14 )

Tak si ta jeho ocenění dohledej na Wikipedii Koudelky; pak se teprve vyjadřuj!

luder ( 10. srpna 2021 15:49 )

Rozdělení v roce 1992 je neplatné!

Přátelé, vypadá to, že žijeme v neexistujících republikách a že všechno, co politici napáchali od takzvaného rozdělení v roce 1992 je neplatné! Česká a Slovenská Federativní republika fakticky nikdy nezanikla, protože, cituji: Federální shromáždění České a Slovenské Federativní republiky se usneslo na tomto ústavním zákoně: čl.1 1)V referendu mohou být předloženy občanům České a Slovenské Federativní republiky. 2) O návrhu na vystoupení České republiky nebo Slovenské republiky z České a Slovenské Federativní republiky lze rozhodnout jen referendem. Konec citace. Pokud referendum neproběhlo, rozdělení bylo nezákonné a existence ČSFR trvá, nejsme tudíž členy EU, nejsme členy NATO! Co vy na to? Je to úmysl nebo bordel?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa