Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Co bude se „špionem“ Koudelkou a kdy se rozhodne? Pět otazníků kolem šéfa BIS

  • Autor: Jakub Tomek,Vera Renovica,ČTK - 
    Aktualizováno -
    5. 8. 2021
    12:10
    5. 8. 2021
    05:00

    Jedno jméno je teď na rtech všech, kdo něco znamenají: Michal Koudelka (56). Proč se o osud šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) přetahují Hrad, Strakovka i Sněmovna? Proč vadí, že je vidět či slyšet? A kdy budeme vědět, jak tahle špionská telenovela skončí? Blesk se do věci zahloubal s odborníky.

  • 1.Proč vadí prezidentovi?

    Proč prezidentovi Miloši Zemanovi (76) dlouhodobě vadí zrovna generální ředitel BIS Koudelka?

    Podle expertů, které Blesk oslovil, jde hlavně o osobní důvody. „Pan prezident s panem Koudelkou nekomunikuje, moc nevěří zprávám kontrarozvědky a asi si myslí, že pan Koudelka vede BIS protirusky,“ sdělil Blesku bývalý náčelník generálního štábu armády Jiří Šedivý.

    Podle politologa Jana Kubáčka Miloši Zemanovi mohou vadit Koudelkovy mediální výstupy. „Rád komunikuje s médii a někteří novináři občas mají exkluzivní informace. To může prezidentovi vadit,“ dodal s tím, že mezi nimi je určitá osobnostní pře.

  • 2.Proč to Babiš řeší se Zemanem?

    Proč premiér Andrej Babiš (66, ANO) řeší s prezidentem roli Koudelky, když pod Hrad BIS nespadá?

    Práce BIS je prezentována kromě vlády i prezidentu republiky. Proto podle Šedivého premiér chce, aby se omezila Zemanova nedůvěra v BIS.

    „Procesně je to samozřejmě věc vlády, ale debata s prezidentem je velmi významná a potřebná,“ řekl k tomu. Podle Kubáčka jde o významnou a důležitou instituci a je taky určitou vizitkou našeho státu. „O BIS a její práci se často debatovalo za Václava Havla i Václava Klause, byť Klaus její roli také často snižoval,“ uvedl politolog.

  • 3.Bezpečnostní riziko?

    Vyplývá nějaké bezpečnostní riziko z toho, že se Koudelka více než jiní šéfové BIS vyjadřuje ve veřejném prostoru?

    Zatímco od jeho předchůdců v době výkonu funkce zpravidla nebylo slyšet ani „pípnutí“, plukovník Koudelka občas dá vyjádření, občas se projeví na sociální síti. Tohle vystupování na veřejnosti ostatně kritizoval i sám premiér.

    „U šéfa tajných služeb to není obvyklé. Měl by být mnohem obezřetnější ve svých výrocích. Dělá chybu,“ míní Šedivý. Skutečné riziko ale vidí spíše v tom, jak o BIS hovoří lidé z Hradu. „Jestliže prezident o zpravodajcích řekne, že jsou čučkaři, tak pozice té služby není tak silná, jak by měla být,“ míní.

  • 4.Babišův zájem?

    O co v kauze Koudelka hraje premiér Babiš? Co by mohl získat, když vyhoví Hradu a přispěje ke konci ředitele civilní kontrarozvědky?

    V této kauze hraje premiér Babiš podle různých spekulací nejen o podporu v nadcházejících sněmovních volbách, ale i v povolebním vyjednávání. Prezident Zeman totiž neskrývá názor, že je Babiše připraven pověřit sestavením kabinetu, i kdyby hnutí ANO mělo méně hlasů než koalice PirSTAN nebo SPOLU. A mluví se také o tom, že by nového šéfa BIS mohla vybrat až nová vláda.

    Teď se hraje o to, aby Babiš nevytvořil konflikt, který by rozčílil část jeho spojenců. Ať už na Hradě, anebo ve Sněmovně (kde podporují spíše Koudelku – pozn. red.),“ řekl k tomu politolog Jan Kubáček. V podstatě se Babiš snaží řešení »problému Koudelka« odsunout, aby nemusel prezidentovi jasně říci, že s ním nesouhlasí. Tahle hra má ale svá rizika. „Čím víc se politizuje téma takové instituce, tím spíše se s námi mohou zahraniční partneři bát sdílet důležité informace,“ varuje Kubáček.

  • 5.Je to důležité?

    Je zásadní, kdo konkrétně stojí v čele BIS, pokud se jedná o fungující instituci?

    „Šéf výrazně ovlivňuje chod služby. Stanovuje hlavní témata a určuje spoustu cílů, na druhou stranu víme moc dobře, že BIS je úkolována vládou,“ uvedl Šedivý.

    Dle Kubáčka jde ale hlavně o reputaci, která je zrovna u Koudelky excelentní. „Když má instituce dobrou pověst, tak má informace a je aktivní,“ uzavřel.

  • 6.Kdo je „pan plukovník“?

    • Michal Koudelka se narodil roku 1965, vystudoval ČVUT v Praze.
    • Roku 1992 se stal příslušníkem BIS, mezi lety 2006 a 2016 vedl odbor kontrašpionáže.
    • Roku 2016 byl jmenován šéfem BIS, jeho předchůdcem byl Jiří Lang.
    • Roku 2018 ho vláda navrhla na povýšení do generálské hodnosti (je plukovník), Hrad ale návrh dodnes blokuje, dle časopisu Respekt kvůli Koudelkově kontrašpionážní práci zaměřující se na Rusko. Zeman navíc setrvale kritizuje práci BIS.
    • Roku 2019 převzal Tenetovu cenu za zahraniční spolupráci od americké CIA.
    • Právě „Koudelkova“ BIS informovala vládu o tom, že za výbuchem v muničním skladu ve Vrběticích měli stát dva špioni ruské tajné služby GRU.

  • 7.Do konce týdne?

    Není zatím jasné, zda se tento pátek skutečně sejde sněmovní bezpečnostní výbor, aby jednal o Koudelkovi. Jednání požadoval Babiš poté, co se v pondělí večer sešel se Zemanem. Poslanci mají říci, zda by podle nich měl Koudelka, kterému končí funkční období v polovině srpna, pokračovat dalších pět let (podle rozdělení sil ve výboru to vypadá spíše na tento výsledek).

    Anebo jestli by jeho pravomoci měl dočasně převzít někdo jiný a nechat rozhodování na vládě vzešlé z říjnových voleb. Ze strany Babiše však jde jen o zdržovací manévr. To, na čem se usnese výbor v pátek, totiž nemá dle zákona žádnou váhu, ve finále musí o Koudelkově budoucnosti beztak rozhodnout (jeho) kabinet.

    Premiér Babiš ve čtvrtek oznámil, že bude v pondělí jednat s Hamáčkem o šéfovi BIS Koudelkovi. Poté oznámí stanovisko koaliční vlády, zda má Koudelka zůstat ředitelem.

    Babiš přitom stále očekává, že se sněmovní výbor v pátek sejde. Předseda výboru Radek Koten (SPD) ale uvedl, že se schůzka plánovaná na pátek s největší pravděpodobností neuskuteční, protože k ní nemá zákonný podklad. Premiéra požádal o doplnění žádosti o svolání, které neobdržel. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

LuCo ( 6. srpna 2021 19:51 )

Prý má dostat vyznamenání od Putina! Za to, že odhalil neodhalitelné!

sarina ( 5. srpna 2021 13:34 )

Ale taky si přečti, že Babišovo ANO je první a feťáci až třetí, ta sláva když byli první jim rychle stoupla do hlavy a hned skládali vládu a prohlíželi si ministerstva teď jim nic jiného nezbývá než změnit taktiku.

sarina ( 5. srpna 2021 11:38 )

Kdyby chtěl Babiš udělat z ČR muslimský stát už by ho udělal toto volební období a lidé ho budou volit zase proto, aby feťákům zabránil udělat z ČR muslimský stát, protože za feťáků by to dopadlo zrovna tak jak napsal pindokuk.

NovyZakon ( 5. srpna 2021 10:14 )

Sympatická vyhřívka -)

jonel ( 5. srpna 2021 09:37 )

Měl by začít přemýšlet o odchodu na odpočinek ...dvojitej agent.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa