Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Výbuchy u Vrbětic se vrací do Sněmovny. Poslanci projednají odškodnění pro postižené lidi i obce

Autor: ČTK - 
25. června 2021
14:50

Skupina poslanců ze sedmi koaličních i opozičních klubů předložila Sněmovně návrh zákona o jednorázovém odškodnění kraje, obcí a obyvatel za omezení po výbuchu dvou muničních skladů u Vlachovic-Vrbětic na Zlínsku zhruba před sedmi lety. Dohromady by mezi ně stát rozdělil podle předlohy až 700 milionů korun. Odškodnění by se týkalo Zlínského kraje, obcí Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipová, Vlachovice a města Slavičín. Předkladatelé požadují, aby dolní komora schválila návrh zákona zrychleně už v prvním čtení. Nejprve jej ale musí posoudit vláda.

Zásah složek integrovaného záchranného systému trval skoro šest let a odškodnění by mělo podle autorů zmírnit snížení kvality života, které vznikalo různými omezeními. „Úprava jednorázového odškodnění dotčených obcí a jejich obyvatel cestou přijetí zákona je jedinou možností, jak v současné době zajistit možnost rychlé nápravy, neboť standardní cesty náhrady škody jsou velmi obtížné," stojí v důvodové zprávě.

Video  Česko vs. Rusko: Nebývalá příležitost k vyrovnání sil, říká bývalý velvyslanec v Moskvě  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zlínský kraj by podle návrhu dostal 59 milionů korun a pětice obcí celkem asi 309,5 milionu korun. Částky vycházejí podle zdůvodnění z podílů kraje a těchto obcí na celostátních daňových výnosech.

Mezi obyvatele by stát mohl rozdělit podle odhadů kolem 291 milionů korun. Podmínkou by bylo trvalé bydliště v některé z obcí, lidé by o peníze žádali ministerstvo vnitra. Zákon vymezuje tři období mezi 16. říjnem 2014, tedy dnem exploze prvního skladu, a 13. říjnem 2020 jako dnem ukončení zásahu s rozdílnými denními částkami na obyvatele 300 korun, 100 korun a 20 korun. V případě města Slavičín zákon částky krátí s výjimkou lidí z místní části Divnice.

Odškodnění by podle předlohy nepodléhalo zdanění. Zároveň by lidé ztratili nárok na případné další náhrady škody podle jiných právních předpisů. Účinnost návrhu zákona se předpokládá od ledna. Lidé by museli o peníze požádat do poloviny příštího roku, jinak by o nárok přišli. Kraji a pětici obcí by stát vyplatil odškodnění do tří měsíců od účinnosti zákona.

Při výbuchu prvního ze skladů zemřeli dva lidé, druhý explodoval v prosinci 2014. Obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. V době explozí areál spravoval státní podnik Vojenský technický ústav. České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby, což před nedávnem vyvolalo diplomatickou roztržku s Ruskem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

grafty8 ( 26. června 2021 15:48 )

lepší volba jak Alča.

grafty8 ( 26. června 2021 15:46 )

Čekatelko na tvůj další BAN!

grafty8 ( 26. června 2021 15:45 )

Taky věřím že o tom musel zeman vědět dávno, tak to je od prasidentavelmi nemilé.

LuCo ( 25. června 2021 20:43 )

Koudelko, chceš se stát generálem jmenovaným nejen Kubou? Stačí podat trestní oznámení na Putina a budeš nejen generálem pro český jih, ale také pro NATO!

wenzel trousil ( 25. června 2021 16:44 )

Malacova na Hrad! Proc ne? Kdyz to jde u bratru Slovaku, proc byto neslo v Cesku? Kde je napsano ze na Hrada musi sedet porad stari prdolove? A Malacova je jedna z mala slusnych politiku co nemysli jen na sve koryto!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa