Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babišův exnáměstek Závodský uspěl s žalobou. Napadl své odvolání z resortu financí

Autor: ČTK - 
23. června 2021
12:55

Právník a whistleblower Ondřej Závodský ve středu uspěl se správní žalobou, kterou napadl své odvolání z funkce náměstka ministerstva financí. Pražský městský soud konstatoval, že státní tajemník odvolal Závodského ze služebního místa o několik dní dříve, než nabyla účinnosti příslušná systemizace schválená tehdejší vládou Andreje Babiše (ANO). Proti verdiktu se lze bránit pouze kasační stížností u Nejvyššího správního soudu.

Závodský pracoval na ministerstvu financí od roku 2014, kdy resort spravoval Andrej Babiš (ANO). Řídil sekci, pod kterou spadaly například hazardní hry. Do funkce ho dosadila KDU-ČSL. V prosinci 2017 byl krátce po nástupu ministryně Aleny Schillerové (za ANO) odvolán na základě nové systemizace.

Soudkyně Ivanka Havlíková dala ve středu Závodskému za pravdu v tom, že státní tajemník o odvolání ze služebního místa rozhodl nezákonně. Rozhodnutí totiž vydal už 27. prosince 2017, přičemž systemizace byla účinná až od 1. ledna 2018. Soud poukázal na to, že Závodského bylo možné odvolat pouze tehdy, pokud by už bylo jeho služební místo zrušené, což se nestalo.

Rozdílný světonázor se Schillerovou

Soud proto zrušil rozhodnutí, kterým sekce pro státní službu ministerstva vnitra v březnu 2018 potvrdila rozhodnutí státního tajemníka ministerstva financí o Závodského odvolání, a vrátil jí věc k dalšímu projednání.

Závodský argumentoval i tím, že systemizace byla účelová a nesledovala legitimní cíle. Změny se totiž převážně dotkly náměstků, kteří byli členy či sympatizanty KDU-ČSL, tedy koaličního partnera z předchozí vlády. Zmínil i své osobní rozpory se Schillerovou, které podle něj zahrnovaly jak rozdílný světonázor, tak i záležitosti spojené s problematikou hazardních her.

V mé sekci byl i odbor majetku státu. Řešil citlivé kontrolní akce, které se týkaly ubytování ministryně Schillerové ve státní budově a podezření, že došlo k protiprávním, neřkuli trestněprávním aspektům tohoto ubytování,“ podotkl právník.

Soud však ve středu otázku legitimity systemizace nezkoumal. Důkazy navržené Závodským, mezi nimiž byl i výslech exministra financí Ivana Pilného (ANO), označil za nadbytečné pro posouzení dané právní otázky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PetPet ( 23. června 2021 13:29 )

Všechny jejich změny na postech jdou za jedním cílem, ovládnout.

elIaella ( 23. června 2021 13:16 )

ANO a bravo, konečně někdo utne Schillerovce její skřetské vyhazovy pro její kšefty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa