Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česko zatrhlo lety běloruským aerolinkám a žádá propuštění novináře. ČSA mění trasy letů do Ruska

Aktualizováno -
26. května 2021
10:45
Autor: trm, ČTK - 
26. května 2021
09:29

Česko pozastavilo běloruským aerolinkám cesty na své území. Opatření platí od pátku, poslední let tak proběhne dnes. Ráno o tom jednala bezpečnostní rada státu, řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). ČR tak reaguje na nedělní vynucené přistání civilního letadla v Minsku, po němž běloruské úřady zatkly novináře a opozičního aktivistu Ramana Prataseviče. Bělorusku se budou vyhýbat i České aerolinie na svých letech do Moskvy.

O stopce pro běloruské aerolinky mluvil už v úterý premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj je zásadní, aby sankce za akt „státního terorismu“ dopadly na běloruský režim a nikoli na obyvatele. 

Podle Havlíčka se bezpečnostní rada rozhodla, že pozastaví lety od 28. května. Středeční let ještě přistane, páteční a nedělní let už nikoliv. Češi, kteří jsou v Bělorusku a měli letenky na již zablokované spoje, budou podle Havlíčka přepraveni autobusy.

Důležitou změnu avizuje také pražské letiště.

K podobnému opatření podle Havlíčka dosud přistoupily Francie, Litva, Švédsko a Lotyšsko, ze zemí mimo EU Velká Británie a Ukrajina. Vicepremiér uvedl, že pozastavení platnosti schváleného letového řádu bude trvat do doby vyšetření incidentu.

České aerolinie (ČSA) se budou Bělorusku vyhýbat na své pravidelné letecké lince z Prahy do Moskvy a poletí po náhradní trase přes státy Pobaltí. Změna se týká už dnešního dopoledního letu. ČTK to řekla mluvčí aerolinek Vladimíra Dufková.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) uvedl, že Česko plně podporuje evropské kroky v přípravě seznamu sankčních opatření vůči vybraným fyzickým a právnickým osobám. Měl by být hotový co nejdříve, aby o něm v červnu mohli rozhodnout ministři zahraničí zemí EU.

Česko zároveň požaduje okamžité propuštění Prataseviče a jeho partnerky a vyšetření incidentu. Diplomaté v rámci Severoatlantické aliance (NATO) se dále podílí na přípravě společného prohlášení, které by mělo odsoudit postup běloruského režimu.

„Instruoval jsem našeho velvyslance při NATO, aby také podpořil přehodnocení individuálního partnerství mezi NATO a Běloruskem. Součástí tohoto procesu by mělo být i zvážení omezení přístupu běloruských diplomatů do centrály NATO,“ dodal Kulhánek.

Video  Eurokomisařka Jourová pro Blesk: Chceme novinářovo propuštění. Ve hře jsou další sankce  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

wenzel trousil ( 27. května 2021 10:05 )

Komu chybi mlaceni at si zajede do Spanel nebo k Frantikum! Kdo chce kulku mezi oci do USA! VSechno jde, jen chtit!

wenzel trousil ( 27. května 2021 09:52 )

Kdyz uz cesti politici si delaji pwdelky ktere asi mysli vazne,,,proc nenaridi aby letadla obletavala i uzemi RUSKA??? Proc nevyzvou Americany k dodrzovani lidskych prav v souvislosti s kazdodennimy masakry podobnym tomu ktery vcera stal v San Jose 8 lidskych zivotu?

Uživatel_5347357 ( 26. května 2021 21:19 )

Pekarová Adamová, která s ním seděla v kanceláři říká, že náznaky toho, z čeho je obviňován, neviděla. Nedivím se, tak vykulenou a z Rusů poxělanou rádoby političku bych také obcházel velkým obloukem.

Uživatel_5347357 ( 26. května 2021 19:11 )

Kdepak to ten Lukašenko odkoukal, asi když ti dnešní křiklouni přinutili přistát letadlo s bolivijským prezidentem ve Vídni. Byla to mnohem horší provokace, než nyní, byl to opravdu státní terorismus. Snowden se nenašel, alespoň nyní Lukašenko byl úspěšnější, je vidět, že měl lepší inofmrace než všechny ty západní zpravodajské služby. Zkrátka čučkaři!!!!

eiben ( 26. května 2021 17:39 )

Co je nam po nejakem zm.dovi z Beloruska. Proti Saudske Arabii jste udelali ho.no cela EU tak mlcte. Nevite jestli Pavel Fischer taky tak kricel kdyz Saudove zabili a rozrezali cloveka? Nebo se smi jen na Rusko, Cinu a Belorusko?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa