Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Znouzecnost varianta? Politolog o odchodu Arenbergera i návratu Vojtěcha na „místo činu“

Video se připravuje ...
Autor: simao, Markéta Volfová, ula - 
25. května 2021
13:50

Adam Vojtěch jako „znouzecnost“ varianta, ale zároveň ministr, který je příjemnou tváří před volbami. Tak komentoval návrat staronového ministra na resort zdravotnictví politolog Jan Kubáček v mimořádném vysílání Blesk Zpráv. Vojtěch se ještě ke své pozici nevyjádřil, což hodnotí odborník jako poučení z období první vlny pandemie. Kubáček Vojtěchovi doporučil, aby zlepšil komunikaci, kterou ovládal zejména jeho předchůdce Petr Arenberger. Jak vidí Arenbergerovu další kariéru a nastoupí na ministerstvo zdravotnictví „jiný“ Adam Vojtěch?

Politolog podle svých slov očekával, že Petr Arenberger se pokusí, lidově řečeno, zabojovat.

„Stal se veřejně známým, teď si ho mnozí spojují s majetkovou situací a rozvíjením fondu nemovitostí. Musí se mu nechat, že ač je odcházející ministr, tak si uvědomoval, že komunikace je důležitá. Pevně věřím, že toto nový ministr převezme,“ řekl  Jan Kubáček v mimořádném vysílání Blesk Zpráv.

Roman Prymula po odchodu z ministerstva získal post jako poradce prezidenta. Podle Kubáčka se Arenberger vrátí do vedení nemocnice, kam ho jmenoval právě Adam Vojtěch.

„Vypadá to, že jej neodvolá, to by jen prohloubilo téma Arenbergerova majetku. Nicméně pro spoustu lidí bude nyní Arenberger pán, kterého všichni viděla jako odborníka na kožní problémy, ale teď si vzpomenou, že zajímavě nakládá se svým majetkem,“ řekl politolog a s nadsázkou dodal, že by měl Arenberger začít rozvíjet mimo jiné kariéru v poradenství ohledně nemovitostí.

Arenberger se rozloučil na tiskovce: Udělal jsem chybu. A stihl mě lynč

Znouzecnost varianta?

Návrat Adama Vojtěch považuje odborník za „znouzecnost“. „Má výhodu, nemusí se učit, orientuje se na resortu, má tam rozdělanou práci. Zároveň je tu ale určitá loajalita a submitivita vůči premiérovi,“ připomněl Kubáček věc, kterou řada kritiků Vojtěchovi vyčítala.

Přípouští, že Vojtěch je příjemná tvář před volbami. „Byl kultivovaný, nebyl ofenzivní, voliči oceňovali jeho klid a nadhled. Ale měl by posílit v oblasti komunikace,“ myslí si politolog. „Navíc by měl přestat vystupovat před premiérem jako podřízený nebo jako úředník,“ dodal.

„Je možné, že jeho zkušenosti povedou nyní k jeho (Vojtěchově) emancipaci. Když bude mít nápady, může zaujmout a zabodovat,“ zdůraznil Kubáček s tím, že nyní zřejmě nastupuje éra opatrnějšího období Andreje Babiše i opatrnějšího Adama Vojtěcha.

Adam Vojtěch se ke svému návratu ještě nevyjádřil. Kubáček to hodnotí jako poučení z první vlny pandemie, kdy se Vojtěch zřejmě poučil, že není dobré něco oznamovat předem.

Návrat dalších známých tváří?

Kubáček se domnívá, že Vojtěch nebude vytvářet na resortu nové instituce, jako byla skupina MESES, kterou Arenberger minulý týden rozpustil.

„Vytáhne si loajální a blízké lidi, kteří se k němu hlásili a z nich udělá tváře jeho podpůrného týmu, „vysvětluje Kubáček a zmínil epidemiology  Rastislava Maďara  a Petra Smejkala.

UFO1 ( 27. května 2021 08:01 )

Kam to vše až zajde,není oblast,kde by nebyl malér,zahraniční poli­tika,­kasa,­škol­ství ,vakcinace si do budoucna má platit ovcan.....?

denisz ( 27. května 2021 03:08 )

Opětovná volba Vojtěcha ministrem zdravotnictví je geniální tah.
Do voleb je jen 5 měsíců a je třeba ministra v problematice
zdravotnictví zběhlého. Navíc je v oboru vynikající odborník,
což potvrdí mnoho lidí ve zdravotnictví. Má jen jednu drobnou
slabost, že je málo průbojný a hodně slušný, jak u vynikajících
lidí bývá. Je to nejlepší volna, vůbec ne v nouze cnost.

Covid_19 ( 25. května 2021 17:51 )

Babiš mohl najít horšího ministra zdravotnictví, který šmelí jako Prymul a Arenberger. Nyní se uvidí, co spáchal Vojtěch jako trafikant v Ústeckém kraji

doktormediciny ( 25. května 2021 17:31 )

Clanek jsem si precetl...Dalo se ocekavat, ze nekoho z predchopzich vice ci mene ustanovi do funkce.Nejhorsi vzplanuti Covidu zazehnal ministr Blatny.Byl tam, v kriticke dobe nejdele...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa