Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Okamura se po letech dočkal: Za „Pitomia“ získá omluvu, odškodnění se ale nekoná

Autor: ČTK - 
24. května 2021
15:58

Týdeník Reflex se musí předsedovi SPD Tomiu Okamurovi omluvit za to, že ho v roce 2012 nazval „Pitomiem“. Označení nesmí nadále používat, rozhodl dnes pravomocně pražský vrchní soud. Výraz „Pitomio“ je podle odvolacího senátu vulgární zkomoleninou politikova jména, která může zasáhnout do jeho osobnostních práv. Soud ale zamítl politikův požadavek na odškodnění 300 000 korun. Zástupci Reflexu zváží odvolání.

„Nejde o projev přípustné kritiky,“ prohlásil předseda senátu Jiří Čurda. Soud podle něj proto vyhověl v této části Okamurovu odvolání ve sporu s vydavatelstvím Czech News Center, které vlastní i deník Blesk a Blesk.cz. Odvolací senát zároveň nesouhlasil s verdiktem prvoinstančního soudu v tom, že není nutné nařídit časopisu, aby už nikdy nemohl použít výraz „Pitomio“. Pražský městský soud dříve uvedl, že zákaz není potřeba například proto, že Reflex tak předsedu hnutí SPD neoznačil už několik let.

Okamurův právní zástupce Daniel Holý ale argumentoval tím, že takovýto verdikt byl v rozporu s dřívějším rozhodnutím Ústavního soudu (ÚS). Na něj se obrátil politik zejména proto, že justice v původním verdiktu v obecné rovině připustila možnost použít zkomoleninu Okamurova jména v rámci oprávněné kritiky. Soudy totiž zakázaly Reflexu, aby Okamuru označoval jako „Pitomia“, „ledaže takové označení bude projevem oprávněné kritiky“. Soudy proto musely o případu rozhodnout znovu.

Vedení Reflexu rozhodnutí soudu respektuje. „O tom, jestli proti rozsudku podáme dovolání, se rozhodneme až po doručení jeho písemného zdůvodnění. Nicméně jde pro Reflex o otázku spíše symbolickou; výraz ‚Pitomio‘ už opravdu několik let nepoužíváme. A to ani v oprávněných případech, jak nám dříve umožňoval verdikt soudu nižší instance,“ uvedl na dotaz ČTK šéfredaktor Marek Stoniš.

Právní moci už dříve nabyla část rozsudku, podle které se Reflex musí předsedovi SPD omluvit za to, že o něm v článcích z roku 2013 napsal, že byl poradcem bývalého premiéra Jiřího Paroubka a že „mu zkrachovala cestovka pro plyšáky“. Proti tomu se žádná ze stran nedovolala. 

Sporné články vycházely v Reflexu na konci roku 2012 a v roce 2013. V říjnu téhož roku se podnikatel Okamura stal poslancem za Úsvit přímé demokracie. Nyní je místopředsedou Sněmovny a předsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

RASPUTIN ( 24. května 2021 18:43 )

Novinářští nádeníci s Respektu mají prostě problém se slušným vyjadřováním, které je jim zřetelně cizí a to nejen v případě pana Okamury.

sorgedoktor ( 24. května 2021 16:22 )

Ja se mu ani nedivim...Jeb representant politicke strany, proc by se mel nešchat ur azet..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa