Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klaus za oběd v restauraci schytal další pokutu: 10 tisíc pražské hygieně platit už nechce

Autor: Jakub Tomek, Jakub Kopřiva - 
13. května 2021
09:00

Jedna pokuta za tři a druhá za deset tisíc korun. Lednová cesta do restaurace může vyjít exprezidenta Václava Klause (79) pořádně draho. On sám ale s druhým flastrem nesouhlasí a tvrdí, že je trestán za to, že je známý.

Bývalou hlavu státu načapal letos 12. ledna v pražské restauraci Dejvická 34 jeden ze čtenářů Blesku.

Šel jsem kolem dvanácté hodiny pro jídlo s sebou. Vtom ale do podniku nakráčel pan Klaus. Aniž by měl roušku, šel dál, po schodech dolů, jako by se nechumelilo,“ popsal tehdy svědek. Exprezident byl v restauraci asi přes hodinu a pak odešel. Manažer restaurace tvrdil, že Klaus je stálým zákazníkem a stavoval se jen na toaletu. Fakt, že si ale „štamgast“ neodnášel žádné jídlo, už komentovat nechtěl.

Řešíme podniky

Za toto porušení pravidel přišla prezidentovi pokuta z pražského magistrátu na 3 tisíce korun, kterou už zaplatil. Jenže pak mu podle jeho slov měla dorazit ještě jedna z pražské hygieny. „S ohledem na ochranu osobních údajů konkrétní pokuty nekomentujeme,“ řekl k tomu stručně mluvčí magistrátu Vít Hofman. Rozdělení pokutování mezi magistrát a hygienu je dáno tím, co hříšník poruší.

„Pokud poruší více věcí najednou, mohou ji řešit obě instituce. Magistrát řeší spíše přes zákaz otevřené provozy, hygienická stanice hlavně nenošení ochrany dýchacích cest,“ dodal Hofman. Pražská hygiena uvedla, že byly shromážděny podklady, ale řízení dosud nebylo ukončeno.

Exprezident pro Blesk: Pokutu mám za vchod i za východ z restaurace

Dostal jste pokutu za svůj prohřešek, když jste si v lednu došel bez roušky pro oběd do restaurace?

Ano, byl jsem si 12. ledna pro oběd v restauraci v Dejvicích a za čtyři týdny jsem dostal pokutu. Na rozdíl od mých pokut, kdy pronáším projev, jsem usoudil, že ji zaplatím. Udělil mi ji pražský magistrát. Za tři měsíce jsem na to zapomněl – mezitím jsem dostal jiné pokuty – a minulý týden přišla za stejnou akci jiná pokuta, tentokrát od hygieny. Pikantní na tom je, že tu první jsem dostal za vchod do restaurace a druhou za vycházení z restaurace bez roušky.

Takže je to za to, že jste vešel do restaurace a ne za to, že jste v ní neměl nasazený respirátor?

To nevím, podstatné je, že zatímco první pokutu tři tisíce korun jsem zaplatil, tak tu druhou 10 tisíc se zaplatit zdráhám a ta je za to, že jsem vyšel.

Proč jste podle vás dostal hned dvě pokuty?

Částečně to považuji za hon na svoji osobu a částečně za skoro logický důsledek, že jsem osobou známou, kterou někteří lidé mají radost udávat.

Ale jednou je tu dané pravidlo, tak proč ho porušovat? Za projetí na červenou také dostanete pokutu.

Projedete xkrát na červenou a pokuta vám nepřijde. Přeběhnete ulici ne na přechodu pro chodce atd. Kdybychom měli pokutovat každou takovou věc, tak by museli být každý den do neděle pokutovány miliony lidí za to, že nemají roušku. Musím to vztahovat ke své osobě.

Kolik jste těch pokut vlastně dostal?

Tím se raději nebudu vychloubat. Navíc další visí ve vzduchu.

Takže je to číslo větší než malé?

Ano, ale jde o to, že některé pokuty také byly zrušeny, protože usoudili, že to tak nebylo, jak to sdělovali. Ale kouzlo této věci je, že jednu udělí jeden orgán, tedy magistrát, a druhou hygienická služba. Skoro je podezřívám, že o sobě nevěděli.

marmat ( 14. května 2021 22:44 )

Tam chytil Putinovu pýchu....

marmat ( 14. května 2021 22:43 )

Klaus zaplatil už hodně za své zoufalé producírování EGA ...
Potopil svojí pýchou synovu "Trikoloru" jako Titanik !

dostojevskij ( 13. května 2021 09:56 )

Souhlas!! U nás byly v OC zavřeny i toalety. Nejsme Praha, kde máte lékaře, obchod, poštu u huby!!!! Co měli a mají dělat matky s malými dětmi, invalidé, starší spoluobčané!! Nemohli ani to WC!!!!!!!!!! Udělali z nás pěkné pitom­ce!!!!­Neoch­ráni­li nejzranitelnější!!! Děti jsou bez kvalitního vzdělání a republika zadlužená!!!! Břichatci si nacpali ještě víc svá břicha!!!

Uživatel_5404086 ( 13. května 2021 09:29 )

Jen ať to ten arogantní dědek hezky zaplatí. Šla jsem na malém městě úplně sama po chodníku a drzý policejní fracek, číhající za rohem, mi napálil pokutu 500,- Kč. Také jsem ji zaplatila...Klaus není Pán bůh. Bez roušky to prase chodilo furt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa