Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman místo agentů GRU tasil Kalouska a vrátného Matěje: Do BIS šil kvůli Rusům opakovaně

  • Autor: ČTK,simao - 
    23. 4. 2021
    10:58

    Prezident Miloš Zeman nechává čekat českou veřejnost na své vyjádření k Vrběticím a kauze, která vede k vyhošťování ruských diplomatů z Česka. Zeman přitom dlouhodobě zlehčoval hrozbu ze strany Ruska, před kterou ve svých zprávách varovala BIS. K tajné službě se vyjadřoval opakovaně kriticky, označení za čučkaře byla jen špička ledovce. Zeman se ke kauze kolem výbuchu muničního skladu vyjádří v neděli. Podle českých tajných služeb za ním byla ruská vojenská rozvědka GRU. Český prezident rozruch kolem počínání ruských agentů na území ČR nekomentoval ani při jmenování nového ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD). Místo Vrbětic a agentů Miškina a Čepigy zmínil Miroslava Kalouska či vrátného Matěje. Bez vyjádření pak zatím ponechal i čtvrteční rozhodnutí české vlády o vyhoštění 63 Rusů a jejich rodin.

  • 1.Zeman o vrátném, Kalouskovi či Parkinsonovi

    Kdo by čistě náhodou čekal, že jmenování ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) Zeman využije k odsouzení ruského počínání v případě Vrbětic, musel být zklamán. Prezident ve svém projevu mluvil obecně, vytáhl Miroslava Kalouska, Masaryka, profesora Parkinsona, ale i vrátného Matěje.

    Celý projev prezidenta Zemana z 21. dubna:

    Miloš Zeman: „Vážený pane premiére, vážený pane vicepremiére, vážený pane ministře, dovolte mi, abych Vám ještě jednou blahopřál k Vašemu jmenování.

    Je před Vámi, jako před každým ministrem zahraničí, těžký úkol, jehož podstatou je hájení národních zájmů České republiky. Tento pojem je někdy znevažován a někdy se říká, že ti, kdo hájí národní zájmy, jsou populisté, nebo dokonce xenofobové. Neznám ovšem suverénní zemi, která by ve světě nehájila své národní zájmy, a věřím, že pod Vaším vedením Ministerstvo zahraničí bude činit totéž.

    Vím také, že někdy se ztotožňují národní zájmy s nacionalismem. Tady bych chtěl znovu připomenout Masaryka, který rozlišoval mezi nacionalismem a vlastenectvím. A Masaryk říkal, že vlastenectví je láska k vlastnímu národu, zatímco nacionalismus se projevuje především nenávistí k národům jiným. Protože hájení národních zájmů může mít i podobu dutých patetických deklarací, domnívám se, že musí mít konkrétní náplň. A celou dobu, co jsem v politice, tuto konkrétní náplň vidím v ekonomické diplomacii. Jsme malá až střední země a osmdesát procent našeho exportu tvoří hrubý domácí produkt. Z toho vyplývá, že by bylo dobré podporovat naše exportéry, a velmi jsem uvítal Váš příslib, že až budete jezdit na zahraniční cesty, budou Vás provázet naši podnikatelé. Mohu Vám zde doporučit i spolupráci s Hospodářskou komorou, která organizovala moje podnikatelské mise.

    Zcela závěrem bych chtěl říci, že jsem si prostudoval Váš životopis. Velice si vážím Vašich zkušeností, ocenil jsem i to, že máte prověrku na přísně tajné. Jako vrcholný politik budete zcela určitě vystaven nejrůznějším kritikám. Povšiml jsem si, že první, kdo Vás nedávno kritizoval, byl Miroslav Kalousek, což je ovšem z mého hlediska pozitivní reference. A až Vám bude někdy smutno, pane ministře, doporučuji Vám krásnou knihu, která se jmenuje Zákony profesora Parkinsona. V této knize mimo jiné vystupuje vrátný Matěj. A každý, kdo chce posoudit nějaký projekt, se na vrátného Matěje odvolává, ale tím způsobem, že když vrátný Matěj nějaký projekt podporuje, je tento projekt automaticky zamítnut a naopak, když vrátný Matěj je proti takovému projektu, je tento projekt téměř automaticky schválen.

    Vážený pane ministře, budete ve své nynější funkci obklopen mnoha vrátnými Matěji, nenechte se jimi otrávit a řiďte se vlastním rozumem a radami skutečných odborníků. Ještě jednou, ve Vaší práci Vám přeji plný úspěch.“

    Video  Zeman jmenoval nového ministra zahraničí. Kulhánka přijal v kolečkovém křesle  - Blesk/ČT
    Video se připravuje ...

  • 2.Zeman zpochybňoval špiony v ČR a vysmál se BIS

    V přehledu Zemanových výroků o BIS je řada perel a kontroverzních vyjádření. Ale i urážek.

    „Doufám, že neprozrazuji žádné jiné státní tajemství, než je tajemství o neschopnosti BIS, když vám řeknu, že za těch šest let není žádný konkrétní údaj o tom, že by se podařilo odhalit byť jednoho jediného, ať už ruského nebo čínského, špiona,“ řekl prezident 6. prosince 2018 na TV Barrandov poté, co BIS zveřejnila výroční zprávu za rok 2017, v níž varovala před ruskými a čínskými špiony, kteří mimo jiné působí na ruském a čínském velvyslanectví.

    „Takže když budou plácat o tom, že se to tady hemží ruskými a čínskými špiony a přitom za šest let nedokázali jednoho jediného špiona chytit, tak je to plácání, ale pro méně informované lidi je to plácání docela přesvědčivé,“ dodal Zeman, který zpravodajce označil za „čučkaře“.

    Zeman v souvislosti s výroční zprávou BIS také řekl, že službě zadal jediný úkol, a to odhalovat islámské teroristy v ČR. Zpravodajci ho prý upozorňovali, že je muslimská obec naprosto mírumilovná. V této souvislosti ale Zeman zmínil případ bývalého pražského imáma Samera Shehadeha (ten byl za pomoc k účasti na teroristické skupině a financování terorismu odsouzen na 14,5 roku nepodmíněně). „Tam, kde mají najít teroristu (...), tam nikoho nenajdou. Vymýšlejí si špiony,“ dodal v prosinci 2018 na televizi Barrandov český prezident.

    Česko nyní vyhostilo 18 ruských diplomatů s tím a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uváděl, že šlo právě o agenty. 

    „To, že jsme jim (Rusku) vyhodili 18 špionů, to je to nejmenší, co můžeme udělat. Byla to správná reakce v prvním momentu,“ uvedl ve Sněmovně tento týden Hamáček. Pokud má nějaký stát „jednotku zabijáků“, za které Hamáček označil agenty ruské vojenské tajné služby GRU, musí počítat s následky po odhalení jejich činnosti, dodal k vyhoštění Rusů. Akce vedla k rozbití rezidentur ruských tajných služeb SVR a GRU v Praze, což Hamáček označil za „fenomenální úspěch“.

    Video  Babiš, Hamáček a Kulhánek s ostrým vzkazem Rusům: Zastropování počtu diplomatů v Praze  - abl
    Video se připravuje ...

  • 3.Zemanova špionománie

    Zeman téma špionů připomínal - a zpochybňoval - i ve svých projevech. „Víte, ti, kdo nás neustále varují před špiony, z nás tak trochu dělají nesvéprávné a manipulovatelné bytosti, kteří se nedokáží sami ubránit. Někdy jsem se domníval při vzpomínce na staré špatné časy, že se objeví mandelinka bramborová. Neobjevila se, ale místo ní se objevily čínské mobily,“ řekl Miloš Zeman ve svém vánočním poselství 26. prosince 2018.

    Prezident v té souvislosti mluvil o „špionománii“, kterou označil za jednu z hysterických vln, které se objevily v republice. Zeman tak reagoval na výroční zprávu BIS, která upozornila na aktivity ruských a čínských špionů v ČR, i na varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE.

    Video  Zeman pro Blesk: O přesunu na vozík, přeočkování Sputnikem i problémech ochranky  - Blesk
    Video se připravuje ...

  • 4.Prezident žádal seznam agentů?

    Český rozhlas Radiožurnál 30. listopadu 2020 s odkazem na tři důvěryhodné vysoce postavené zdroje uvedl, že prezident Zeman požaduje po Bezpečnostní informační službě jména ruských špionů v České republice.

    Hlava státu podle informací rozhlasu chtěla po civilní kontrarozvědce také, aby doložila, jaké operace ruské zpravodajské služby v ČR podnikají nebo jací Češi s nimi spolupracují.

    Politici a bezpečnostní experti upozornili na to, že kontrarozvědka by odpovědí mohla ohrozit své zdroje a takzvané živé operace. Sněmovní komise pro kontrolu BIS k tomu 3. prosince přijala usnesení, ve kterém apelovala na to, aby kontrarozvědka postupovala v informování ústavních činitelů důsledně podle zákona.

    Video  Arenberger ministrem zdravotnictví. Zeman zmínil Sputnik, hysterii a mrtvé  - Blesk Zprávy / ČTK
    Video se připravuje ...

  • 5.Zlehčování situace na Ukrajině

    Zeman přitom v minulosti zlehčoval i záležitosti týkající se agresivity a sporných kroků Ruska. „Zatím nebylo prokázáno, že na Ukrajině je ruská invazní armáda. A já beru vážně prohlášení ministra zahraničí Lavrova, že tam žádní ruští vojáci nejsou. Úvahy o tom, že tam sice jsou, ale jsou na dovolené, mně připadají poněkud komické, protože v současné době je východní Ukrajina asi nejhorší místo na dovolenou,“ prohlásil prezident Zeman 5. září 2014 v rozhovoru pro rádio Frekvence 1.

    Do bojů na východě Ukrajiny, které trvají od jara 2014 do současnosti - a nyní na Donbasu opět napětí roste - je nejen podle Kyjeva zapojena Moskva, jež podporuje proruské separatisty mimo jiné dodávkami zbraní.

    V Česku navíc došlo tento týden k zatýkání lidí, kteří se rozhodli spolupracovat s proruskými separatisty.

    „Podle mne je nejdůležitější pochopit, že na Ukrajině je prostě občanská válka. Nesmíme se zabývat nějakými sny o podpoře, včetně ekonomické podpory Ukrajiny, protože v podmínkách občanské války je ekonomická podpora naprostým nesmyslem,“ tvrdil Zeman 17. listopadu 2014 v rozhovoru pro ruskou televizní stanici První kanál.

    „Budu citovat bývalého německého prezidenta Joachima Gaucka, který v Praze veřejně řekl: ,Když zkusíme vrátit Krym zpět Ukrajině, vyvolá to evropskou válku.' Jen cituji, nic víc. Takže vy chcete riskovat evropskou válku?... Krym je dnes ,fait accompli' (hotová věc)... Co s tím máme dělat? Kdyby existoval dialog mezi Ruskem a Ukrajinou, tak - a to je jen můj osobní názor - by se dalo uvažovat o nějaké kompenzaci za Krym, ať už finanční formě nebo prostřednictvím ropy a zemního plynu,“ řekl Zeman před Parlamentním shromážděním Rady Evropy 10. října 2017. Jeho nápad na kompenzace odmítl jak Kyjev, tak i Kreml.

  • 6.Kauza novičok v Česku

    „Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství, a poté zničen. Víme, kdy, a víme, kde to bylo... Je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo... Lžeme si do vlastní kapsy,“ prohlásil prezident Zeman v TV Barrandov 3. května 2018 o nervovém jedu, který byl o dva měsíce dříve použit v Británii k otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala, který v zemi získal útočiště, a jeho dcery Julije.

    Oznámil, že vychází ze zprávy Vojenského zpravodajství (VZ), podle něhož nervově-paralytická látka označovaná jako A230, kterou pro účely testování v roce 2018 vyráběl Vojenský výzkumný ústav, je novičok. BIS naopak dospěla k závěru, že to novičok není. Premiér Babiš poté po setkání se šéfem BIS Koudelkou a šéfem VZ Janem Berounem uvedl, že v ČR se nevyráběla, nevyvíjela ani neskladovala látka typu novičok. Zemanovy výroky ovšem uvítalo Rusko, podle něj vyvracely obvinění Britů, že za útokem na Skripala stojí Moskva.

  • 7.Tlak na Sputnik

    „Pokud jsem správně informován, tak této žádosti bude vyhověno, ale budeme samozřejmě potřebovat certifikaci. Mně by úplně stačila certifikace Státního ústavu pro kontrolu léčiv,“ řekl Zeman 27. února 2021 televizi CNN Prima News poté, co po dohodě s premiérem Andrejem Babišem (ANO) požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o dodávku ruské vakcíny proti novému typu koronaviru Sputnik V.

    Kvůli Sputniku Zeman otevřeně kritizoval nyní již bývalého ministra zdravotnictví Jana Blatného i šéfku SÚKL Irenu Storovou.

    Po oznámení, že za výbuchem ve Vrběticích stálo Rusko, se o Sputniku nejspíš již neuvažuje. Jedinou cestou je soustředit se na vakcíny proti covidu-19, které byly schválené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), řekl 19. dubna Hamáček, podle kterého není nyní debata o ruské vakcíně na stole.

    Video  Zeman o konci Blatného věděl dříve. Sputnikem by se nechal přeočkovat  - Blesk
    Video se připravuje ...

     

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Andrejko Bures ( 23. dubna 2021 21:28 )

Zemant je dement ktery si sam uz ani nedojde na WC. Schwarzenberg ktery byl tento tyden na CT24 je proti nemu svihak lazensky. A to se mu zemandrtalci i sam Zeman posklebovali pri prvni prezidentske volbe jak vypada. Vypada porad stejne, oproti Zemanovi ze ktereho se stal pacient LDN.

sorgedoktor ( 23. dubna 2021 19:43 )

..........ta posledni veta se Vamnejak nepovedla...My uz od roku 1918 jaksi k Rakousku nepa­trime­.Muj­dede­cek byl dustojnik u regimentu Neunundneunzig Zneim...Takze Rakusane nejsou vykvet naseho naroda...

wenzel trousil ( 23. dubna 2021 18:19 )

Uz abyto bylo! Cesko potrebuje Pinocheta jako sul!

wenzel trousil ( 23. dubna 2021 18:16 )

A vy v Ustavu mate vecerku kdy?

wenzel trousil ( 23. dubna 2021 18:00 )

Nic, ty mas dost starosti s tvejma vozralejma detma..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa