Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Petříček setřel Babišův „útok na zboží“ a rusko-český slovníček. Kalousek: Zrádcovská politika

Aktualizováno -
20. dubna 2021
00:00
Autor: simao - 
20. dubna 2021
14:51

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil vyhození skladu ve Vrběticích do vzduchu za „útok na zboží“. Odvolaný ministr zahraničí Tmáš Petíček (ČSSD) upozornil, že jde o frázi z „rusko - českého slovníčku“, který měli podsouvat ještě coby šéfovi Černínského paláce i jemu. A podobnou frázi, jako byla „bratrská pomoc“ při okupaci Českosloveska. Bývalý šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek si Petříčkova ataku povšiml. A vládě vytkl „kolaborantskou a zrádcovskou politiku“.

Exministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) skončil ve vládě po sjezdu ČSSD, na kterém se otevřně postavil šéfovi sociálních demokratů a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi.

Nyní si rýpl do vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO), který se na tiskovce po pondělním jednání vlády nechal slyšet, že exploze ve Vrběticích, za kterou patrně stojí dvojice ruských agentů operujících na území ČR, nebyla aktem státního terorismu, ale „útokem na zboží“.

„Nebyl to akt státního terorismu, byl to útok na zboží, které patřilo bulharskému zbrojaři,“ tvrdil premiér Babiš. „Munice měla vybouchnout po cestě, já jen vysvětluji, že to nebyl útok Ruska na ČR,“ pokračoval Babiš.

„Útok na zboží - Odpálení skladu na našem území. Bratrská pomoc - Okupace Československa. Vojáci na dovolené - Anexe Krymu. Také mi ten rusko - český slovníček podsouvali, ale držel jsem se radši češtiny,“ vzkázal exministr Petříček.

Jeho výhrady si povšiml i exministr financí a bývalý šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Bývalý sociálnědemokratický ministr Babišovy vlády říká natvrdo, že Babišova vláda realizuje kolaborantskou a zrádcovskou politiku,“ napsal na twitteru.

„Takže podle pana premiéra nešlo o teroristický útok na ČR?! Co to teda bylo? Pár ruských agentů šel na výlet a omylem zapomněli v našem vojenském skladu bombu? Neomluvíme se jim ještě, že to bouchlo moc brzy? To snad nemohl myslet vážně!“ podivoval se premiérovým slovům předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Do Babiše šila zostra i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Vystoupení Andreje Babiše na tiskové konferenci je naprosto skandální. Místo premiéra suverénní země předstoupil mluvčí ruské vlády, který vědomě zlehčil nepřátelský akt ze strany Ruska. Už chybí jen to, aby se omluvil, že ve Vrběticích sklad byl. Premiér musí skončit,“ uvedla bezprostředně po Babišových slovech.

V úterý pak přidala dovětek, zmiňující dva mrtvé z Vrbětic: „Vratislav Havránek a Luděk Petřík nebyli zbožím. Tečka.“

Babiš se omlouval. A útočil

Babiš se za výrok o „útoku na zboží“ omlouva v úterý na tiskovce před jednáním Sněmovny. „Já bych se k tomu rád vyjádřil, protože jak je zvykem, vždycky se to obrátí proti mně. A samozřejmě to slovo bylo nešťastné, já se za to omlouvám,“ uvedl.

„Použil jsem slovo zboží, za to se omlouvám, tak jsem to nemyslel. Mně je samozřejmě líto, že tam přišli o život naši spoluobčané. Takže za to se omlouvám, ale nebylo vůbec takhle to myšleno a já jsem jenom interpretoval to, co vlastně nám bylo řečeno. Chápu, že vždycky se vypíchne jenom jedna věc. Já jen můžu zopakovat, že mně to mrzí a se za to omlouvám, ale bylo to samozřejmě myšleno úplně jinak. A ta operace ruských agentů byla na ten sklad a bohužel tam zemřeli dva naši spoluobčané,“ pokračoval Babiš.  

„Já jsem se omluvil. Chápu, že je to, to nejdůležitější. Já myslím, že důležitější je to, jak jsme my reagovali. Reagovali jsme okamžitě a v podstatě jsme zásadním způsobem rozbili tu síť. Ale to samozřejmě média nevysílají, protože vysílají, že jsem řekl nějaké blbé slovo. Teďka jsem to vysvětlil, snad to pochopíte, ale chápu, že je to velká senzace, že Babiš řekl zase něco blbě. Ale ta podstata je, že jsme reagovali rychle,“ zopakoval o chvíli později Babiš.

Video  Babiš o Vrběticích: Byl to útok na zboží bulharského obchodníka. Vláda řešila Dukovany i rozvolnění covidových opatření  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ja01 ( 20. dubna 2021 18:47 )

pindokuk: vidím, že je vás na ruské ambasádě stále ještě hodně.

ja01 ( 20. dubna 2021 18:45 )

Babiš to vypustil protože dostal noty od Zemana. A s tím co vypustil, je to jak s pomluvou. Těžce se prokazuje opak. Takže omluva nestačí.

wenzel trousil ( 20. dubna 2021 18:44 )

Nejlepi?n Proto skoncil jako drbna na Barrandove se Soukupem...Zaver kariary jak krava..

ingmarie ( 20. dubna 2021 17:34 )

Asi se bál, aby v té nervozitě neřekl “ ovar” a situaci tak ještě více nezdramatizoval

ingmarie ( 20. dubna 2021 17:30 )

Minimálně od “ bratrské pomoci” v roce 1968 pracovali českoslovenští agenti současně i pro KGB. To je veřejně známo už roky. Babiš není výjimka .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa