Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Filip ustál pokus o odvolání a zůstává v čele KSČM. Komunisté řeší i kandidátky pro volby

Aktualizováno -
17. dubna 2021
17:13
Autor: ČTK - 
17. dubna 2021
10:26

Vojtěch Filip zůstává předsedou komunistů, pro jeho odvolání při dnešním jednání v Nymburce sice byla většina přítomných delegátů, ale nikoli potřebné dvě třetiny všech členů ústředního výboru strany. Odvoláni nebyli ani místopředsedové KSČM, ale výbor vzal na vědomí už dříve podanou rezignaci Kateřiny Konečné na funkci místopředsedkyně. Po tajné volbě ji dnes jako nový místopředseda nahradil Milan Krajča. Novinářům to řekla mluvčí KSČM Helena Grofová.

Ústřední výbor KSČM má 90 členů, do Nymburka jich dnes přijelo 78. Pro odvolání předsedy je nutných 60 hlasů, což jsou dvě třetiny všech členů ústředního výboru. Pro Filipovo odvolání hlasovalo dnes 46 delegátů. Kdyby dnes delegáti předsedu odvolali, hlasoval by ústřední výbor o novém, kandidaturu do čela KSČM ohlásila například právě europoslankyně Konečná.

Na uvolněný místopředsenický post dnes kandidovali Jiří Dolejš, Milan Krajča a Michal Kostka. V prvním kole nezískal žádný z kandidátů potřebnou podporu minimálně dvou třetin členů výboru, do druhého kola postoupili Krajča a Hrudka. Krajča získal v druhém kole 47 hlasů ze 78 možných, několik členů nehlasovalo podle Grofové ani pro jednoho z nich.

Nové vedení budou tedy komunisté volit na řádném sjezdu, který by se měl uskutečnit v listopadu, až po říjnových sněmovnách volbách.

Jednání by dnes mělo ještě pokračovat schvalováním kandidátek pro podzimní volby do Sněmovny, největší diskuse se čeká kvůli neochotě ústecké regionální organizace zařadit do čela volební listiny místopředsedkyni sněmovního klubu Hanu Aulickou Jírovcovou. Spor přičítají komentátoři souboji mezi stranickými konzervativci a mladším liberálnějším křídlem strany.

Komunisté v úterý rozvázali smlouvu, na jejímž základě podporovali menšinový kabinet ANO a ČSSD. Podle volebních modelů strana osciluje kolem pětiprocentní hranice potřebné pro vstup do dolní parlamentní komory.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

LuCo ( 17. dubna 2021 20:37 )

Filip má přilepené kalhoty na předsednickém křesle. A drží se ho jako lejno košile.Bez Skály v čele směřuje stranu k propaďáku v podzimníéch volbách, Konečná je slaboučká na to šéfovat straně lidí s životními zkušenostmi, které ona bohužel postrádá. S Dolejšem by mohla dělat duo snaživých agitátorů mezi mládeží. Ale vést lidi, kterým zkušenostmi a znalostmi nešahá ani po paty, to snad ne!!

donypan ( 17. dubna 2021 16:28 )

Problém KSČM je stejný jako ČSSD.Na politické scéně se fackují dvě levicové politické strany o pár procentnich bodů.Chtělo by to vykašlat se na tradice obě strany rozpustit a založit jednu moderní levicovou stranu,která lidem nabídne program založený na soc.jistotách,vrátí lidem pocit hrdosti na svoji zemi,tak jak to mají severské země.

ingmarie ( 17. dubna 2021 15:10 )

Filipa je třeba ponechat. Pod jeho vedením je odchod komunistů do politického šrotu jistý a konečně se jich zbavíme.

Ferenc ( 17. dubna 2021 11:05 )

Tak jak tady uvádíš ty svoje žvejky vypadá to,že už Ti z toho dneška začíná pěkně *** v bedně a co bylo si vůbec nemůžeš pamatovat.

Ferenc ( 17. dubna 2021 10:59 )

Paní Konečná je rozumná žena a má to v hlavě srovnané oproti ukecanému Filipovi,který nikdy nevěděl co vlastně chce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa