Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman poprvé veřejně na invalidním vozíku: V Lánech přijal Kulhánka i premiéra Slovenska

Aktualizováno -
15. dubna 2021
16:39
Autor: ČTK, simao - 
15. dubna 2021
09:15

Prezident Miloš Zeman dnes přijal na zámku v Lánech adepta ČSSD na ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, kterého jmenuje v příštím týdnu a poté i nového slovenského premiéra Eduarda Hegera. Zeman úřadoval na invalidním vozíku - o přesednutí na něj kvůli neuropatii dolních končetin mluvil již v neděli v pořadu S prezidentem v Lánech na Blesk.cz.

Prezident Miloš Zeman dnes absolvoval poprvé veřejně své pracovní schůzky na vozíku. Přijal na něm na zámku v Lánech nového slovenského premiéra Eduarda Hegera i kandidáta na ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD). U obou schůzek se na vozíku nechal vyfotografovat.

Prezident má dlouhodobě problémy s pohybem kvůli onemocnění nohou, léčí se s neuropatií. Dosud se proto pohyboval s holí, poslední měsíce se ale jeho stav zhoršil a při chůzi mu musela výrazně pomáhat ochranka.

Rozhodnutí přesunout se na vozík oznámil v neděli v rozhovoru pro Blesk. „Rozhodl jsem se přesunout se na vozík, protože na tom nevidím vůbec nic špatného,“ řekl. Na vozíku plánuje absolvovat i předávání státních vyznamenání 28. října ve Vladislavském sále.

Video  Ze Zemana je vozíčkář, nohy bolí dál. A na „hyenách“ trvá  - Blesk
Video se připravuje ...

Kromě neuropatie nohou se Zeman léčí také s cukrovkou. Loni si po pádu zlomil ruku. Média o jeho kondici naposledy spekulovala minulý týden, kdy novináři nesměli zaznamenávat Zemanův příchod do sálu při jmenování nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO). Natáčet příchod prezidenta na oficiální akce si Pražský hrad nepřál v uplynulých měsících opakovaně.

Jednání s Herem: Mluvili i o Sputniku

Podle očekávání zástupců Pražského hradu se v Lánech při schůzce s Hegerem řešila především koronavirová krize - a vakcíny. Slovensko pořídilo ruskou vakcínu Sputnik V, očkovat s ní ale ještě nezačalo a celou záležitost provázejí ostré spory, které byly jednou z příčin vládní krize. Mezi příznivce očkování Sputnikem V patří i Zeman.

Na schůzce politici mluvili také o bilaterálních vztazích včetně ekonomické spolupráce po skončení pandemie nebo o regionální spolupráci včetně formátu visegrádské čtyřky, kam kromě ČR a Slovenska patří ještě Polsko a Maďarsko.

„Prezident republiky Miloš Zeman a předseda Slovenské republiky Eduard Heger ocenili výborné česko-slovenské vztahy, shodli se, že velmi důležitým formátem spolupráce je V4 a hovořili o důležitém tématu ekonomického obnovy po pandemii,“ informoval následně Jiří Ovčáček

Sám Heger pak do návštěvní knihy ku příležitosti své návštěvy zapsal vzkaz, ve kterém připomíná historickou i rodinnou blízkost našich dvou národů. A tedy i silné přátelské pouto. 

Součástí premiérovy delegace by podle dřívějších informací měli být také šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok a ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský. Z Lán se Heger přesunul na pracovní oběd do Kramářovy vily s premiérem Andrejem Babišem.

Heger se stal předsedou slovenské vlády na začátku dubna. Ve funkci nahradil premiéra Igora Matoviče, který podal po téměř měsíc trvající vládní krizi demisi. Krizi odstartoval nákup vakcíny Sputnik V, její dovoz prosazoval navzdory nesouhlasu části koalice hlavně Matovič.

Ohledně vakcín opakovaně jednal bývalý šéf slovenského parlamentu Andrej Danko, který bude i součástí pondělní delegace vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) v Moskvě.

Hamáček tam chce jednat o případných dodávkách vakcíny proti covidu-19 Sputnik V po jejím schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Setká se s ruským ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem, řekl dnes Deníku N Danko. „Mám na starosti to, abych všechny kontakty, které jsem využil pro Slovensko ve vyjednávání o Sputniku, předal i České republice. Právě proto mne oslovil pan ministr vnitra Jan Hamáček,“ řekl Danko.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

monhtik ( 19. dubna 2021 12:03 )

Nevím proč některým lidem tolik vadí, že se prezident pohybuje s pomocí vozíku. Neuropatie dolních končetin je velmi nepříjemné onemocnění, člověk ztrácí stabilitu. Lépe se tedy pohybovat s pomocí vozíku, než upadnout a způsobit si nepříjemné zranění. Těm jedincům připomenu, že Franklin Delano Roosevelt se také pohyboval pomocí vozíku, byl po obrně při ochrnutý, přesto byl zvolen americkým prezidentem a byl ve funkci hned tři funkční období. Nikomu to nevadilo, účastnil se schůzek velké trojky v Teheránu a na Jaltě. Našeho prezidenta zlobí nohy, ale rozhodující je, že má v pořádku hlavu, že mu to myslí.

monhtik ( 19. dubna 2021 11:53 )

Zkuste použít to, čím se obvykle myslí, hodně se vám uleví. Jinak pomohou i Bohnice.

Ievice-je-smegma ( 16. dubna 2021 07:49 )

Paroubkova pakáž vyvolávala hlasování o nedůvěře 5x po sobě, až se jí podařilo vládu svrhnout.
Během našeho předsednictví EU, abychom byli celému světu pro smích.

PPP150W ( 16. dubna 2021 07:40 )

ivanak, jak můžete něco tak sebejistě prohlašovat o jiných, když je vůbec neznáte? Přisuzujete mi nenávist? Přisuzujete mi demenci? Myslíte, že bych panu prezidentovi nesahal po kotníky? A proč. Jen jsem shrnul zcela nepopiratelná fakta. Vyvraťte je. V čem vidíte nenávist? Reagoval jsem na příspěvek nicku sisoun. Tam je nenávist. Ale ta vám očividně nevadí, protože je směřována k Bidenovi, že? Vy jste ztělesněná "objektivita" a to se oháníte takovým příslovím. Urovnejte si myšlenky, než něco někam napíšete.

PPP150W ( 16. dubna 2021 07:30 )

Tak to vás lituji. Těžká puberta?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa