Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Arenberger přebral úřad a řekl, jak se do Česka může dostat Sputnik V. Co radí Čechům?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. dubna 2021
16:07
Autor: sova, simao - 
6. dubna 2021
17:30

Ve středu nahradil ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger (62). Naopak ministrem školství bude dál Robert Plaga (za ANO), ačkoliv i o jeho konci se spekulovalo. Změní výměna ministra něco na přístupu Česka k dosud necertifikované ruské vakcíně Sputnik V? Prezident Miloš Zeman by o to stál, zmínil to rovnou již při ceremoniálu na Hradě. Naopak premiér Andrej Babiš (ANO) při uvedení o úřadu řekl, že Česko bude čekal na EMU, tedy na Evropskou lékovou agenturu. Samotný Arenberger uvedl, že Sputnik by se do země mohl dostat v rámci klinické studie. Čechům poradil, aby v případě příznaků covidu šli na PCR nebo antigenní test a nezalezli s čajem pod peřinu.

Rozvolňování musíme dělat velmi obezřetně, abychom si nezhoršili ten trend, který je velmi příznivý,“ vzkázal nový ministr Arenberger.

Na vás všechny bych chtěl apelovat, aby, když máte příznaky covidu, tak jste nedělali to, co v minulosti, tzn. zalezli pod peřinu, pili horký čaj a čekali, až to přejde, ale šli buď na antigenní test, nebo PCR test a nechali si onemocnění potvrdit. Když jste z rizikové skupiny, která má nárok na mononukleární protilátky nárok, tak abyste požádali vašeho praktického lékaře, aby vám doporučení pro aplikaci těchto protilátek dal. Rizikoví pacienti mají samozřejmě komplikovanější průběh onemocnění a pokud přijdete včas – a tam opravdu čas hraje roli – ještě když je vám dobře a tu protilátku dostanete, tak vám to může často zachránit život,“ podotkl.

Zájem o Sputnik nový ministr připustil

Nový šéf zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) chce do ČR dostat hlavně registrované vakcíny.

Budeme se snažit registrované vakcíny dostávat do ČR v co největším množství a budeme přemýšlet o dalších možnostech, jak dosáhnout toho, abychom v situaci, kdy bude vakcín dost, mohli očkovat nějakých 140 tisíc denně,“ pokračoval Arenberger. Je přesvědčen, že brzo bude doba, kdy bude toto možné českým občanům nabídnout.

O ruskou očkovací látku Sputnik V a jiné neschválené preparáty by se stát mohl zajímat při klinickém zkoušení postupem respektovaným úřady Evropské unie, prohlásil nový šéf resortu po středečním uvedení do úřadu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům řekl, že ČR čeká na schválení Sputniku Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). „Ze zákona stát nemůže nakupovat jiné vakcíny, než které nakoupil od Evropské komise,“ uvedl. Arenberger řekl, že se ve věci plně ztotožňuje s Babišem.

Video  Tisková konference nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera po uvedení do funkce.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

 

Kandidát „Kůže“

Jméno ministra zdravotnictví Petra Arenbergera figuruje ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti (StB) z roku 1989. Tajná policie lékaře v září toho roku vedla pod zkratkou KTS označující „kandidáta tajné spolupráce“. Jako krycí jméno u Arenbergera stálo „Kůže“ – patrně odkazovalo na jeho povolání dermatovenerologa.

Lidé tajnými policisty označovaní jako KTS byly kandidáty na agenta, jež se StB snažila získat, přičemž dotyčný o jejích záměrech vůbec nemusel vědět.

Jak na sociálních sítích zdůrazňuje historik Petr Blažek, i proto Ústavní soud v roce 1993 rozhodl, že KTS nebudou zahrnuti do lustračního zákona.

„Aby informace proudily tak, jak mají“

Arenberger apeloval na lidi, aby si sami i při rozvolnění udělali částečný lockdown a přemýšleli o tom, zda je třeba se sdružovat, a nebo ne.

Všichni si určitě vzpomenete, že o mém jmenování ministrem zdravotnictví už se hovořilo v podstatě od loňského podzimu, kdy docházelo k různým výměnám ministrů. Hodně se o tom mluvilo v posledních týdnech, nebo posledním měsíci. Mezi námi, mám trošku podezření, že o to více si mě pan premiér všimnul a možná to byl také jeden z důvodu, proč možná se o mně začalo víc přemýšlet,“ zahájil svůj proslov na tiskovce profesor Arenberger.

Určitě mě znáte jako popularizátora medicíny a asi mi to zůstane, budu se snažit, aby i ministerstvo pod mým vedením bylo prostřednictvím novinářů tím, kdo bude první informovat o novinkách, které budou nejen v pandemii, ale vůbec v medicíně, aby ty informace opravdu proudily tak, jak mají, aby fake news, které občas vyskočí, byly velice rychle řešeny,“ podotkl.

Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (vlevo) předává funkci novému šéfovi resortu Petru Arenbergerovi (7. 4. 2021) Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (vlevo) předává funkci novému šéfovi resortu Petru Arenbergerovi (7. 4. 2021) | ČTK / Říhová Michaela

Arenberger: Konec Storové? Nevidím pro to důvod

Arenberger také zmínil, že zatím nevidí jediný důvod, proč by měla skončit šéfka SÚKL Storová. Zeman požaduje její odchod z funkce kvůli odmítání vakcíny Sputnik V.

Profesor Petr Arenberger je lékařem specializujícím se na oblast dermatologie a pohlavních chorob. Šéfuje vinohradské nemocnici od října 2019. Přednáší na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, profesury dosáhl v roce 2001. Arenberger je také členem Rady Českého rozhlasu.

Arenbergerův předchůdce Jan Blatný (za ANO) upadl v nemilost prezidenta Miloše Zemana kvůli odmítavému postoji k ruské vakcíně Sputnik V. Blatný trvá na tom, že očkovací látka musí mít před použitím v Česku souhlas Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Hlava státu od té doby opakovaně zpochybňovala ministrovy schopnosti a elán do práce.

Zeman vsedě, Babiš se čtvrtým ministrem

Zeman na téma Sputnik V spustil i při jmenování Arenbergera na Pražském hradě, kdy prezident ceremoniál s ohledem na bolavé nohy opět absolvoval vsedě.

Nechyběl ani přihlížející premiér Andrej Babiš (ANO), který do vlády instaloval po Adamu Vojtěchovi, Romanu Prymulovi a právě Blatném již čtvrtého ministra zdravotnictví za ANO.

Prezident zmínil Sputnik, hysterii a mrtvé

„Nastupujete do funkce ministra zdravotnictví ve velice těžkých dobách, kdy zápasíme s pandemií a nejdůležitějším, nikoliv jediným nástrojem v tomto boji, je očkování. Každý z nás by měl proto usilovat o to, aby zde bylo co nejvíce efektivních vakcín. Zasloužil se o to pan premiér a i já jsem se obrátil s dopisy na izraelského, ruského a čínského prezidenta s žádostí o dodávky vakcín. Ve všech třech případech byla odpověď pozitivní, ale bohužel váš předchůdce a ředitelka Státního úřadu pro kontrolu léčiv tento proces blokovali,“ pronesl na Hradě během ceremoniálu Zeman.

„Je dobré si uvědomit, že každý, kdo tímto způsobem postupuje, škodí ČR a nese spoluodpovědnost za lidi, kteří kvůli nedostatku vakcín a pomalému očkování umírají. Jenom za dnešek jich bylo asi 150. Vím, že například vakcínu Sputnik teď kupuje Německo, Rakousko a další země, vím, že maďarský premiér se pro změnu nechal naočkovat čínskou vakcínou. Takže ideologická hysterie, kterou pozorujeme u některých opozičních politiků nebo hloupých novinářů, je naprosto bezpředmětná. Přeji vám tedy ve vaší práci, abyste se touto hysterií nenechal otrávit,“ dodal Zeman.

Babišovi „dal košem“ dle svého dřívějšího vyjádření hlavní epidemiolog IKEM a šéf Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) při ministerstvu zdravotnictví Petr Smejkal (48). Minulý měsíc v pořadu Reflexu Prostor X uvedl, že premiérovu nabídku na vedení resortu zdravotnictví odmítl.

Arenberger ke Sputniku vstřícnější

Arenbergerův přístup k nasazení Sputniku V v Česku ještě dříve, než získá registraci EMA, není úplně odmítavý. „Vím o řadě pacientů, kteří na Sputnik čekají. Rozumné řešení vidím v tom, že by se udělala rozsáhlá klinická studie na větším počtu pacientů, kdy obě strany vědí, že jdou do experimentálního preparátu, kterému nějaké to razítko chybí, a vstupují do toho dobrovolně,“ vysvětlil už dříve pro Novinky.

Video  Odvolaný Blatný na poslední tiskovce: Svědomí mám čisté, je to právo premiéra. Virus je zákeřný  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

UFO1 ( 8. dubna 2021 12:48 )

StB, KGB

UFO1 ( 8. dubna 2021 12:46 )

UFO1 ( 8. dubna 2021 12:46 )

Svazek nového ministra stal StB za to,aby jej v roce89 zničila.jake svazky a jakých osob byly ničeny?

wenzel trousil ( 8. dubna 2021 10:05 )

Tady se to hemzi zase HaWloidnimi uchy­ly,,,p­anec­ku,,,to sledovat, to je sofort orgasmus v gatich,...

Groove ( 8. dubna 2021 09:11 )

Nenechám se očkovat. Myslím si, že chystají puč a své protivníky chtějí zabít sputnikem, a to vše proto, že odvolali Blatného. Sputnik je neúčinný, způsobuje víc komplikací než Astra Zeneca, která může zabít hemofiliky, tedy nesmí se dávat lidem s poruchami krve, 30 jich v GB zemřelo na staženíny, z 18 mil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa