Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

KSČM je krok od vypovězení podpory vládě. Vyjednavači dávají Babišovi poslední šanci

Aktualizováno -
6. dubna 2021
16:41
Autor: ČTK, simao, sova - 
6. dubna 2021
08:35

Podle většiny členů ústředního výboru KSČM neplní hnutí ANO toleranční smlouvu, kterou komunisté uzavřeli s ANO před třemi lety, a slíbili tak podporu menšinovému kabinetu. Vyjednavači ANO a KSČM se k dohodovacímu řízení sejdou ve středu v 17:00 ve Strakově akademii, řekl ČTK předseda komunistů Vojtěch Filip. "Máme mandát na to, abychom jednali o nesplněných věcech. Pokud nebudou splněny, tak to dohodovací řízení skončí vypovězením. Ale nevím, co (lídři ANO) předloží, znají naše podmínky," uvedl.

Na devadesát členů širokého vedení KSČM hlasuje o dalším postoji k toleranci vůči menšinové vládě od konce minulého týdne do dnešních 18:00. Zatím poslalo podle Filipa hlas 71 straníků, z toho se 64 vyslovilo pro větu „Souhlasím s ukončením dohody o toleranci vládě“.

Vyjednáváním pověřil minulý čtvrtek výkonný výbor Filipa, místopředsedu strany Stanislava Grospiče a šéfa sněmovního klubu KSČM Pavla Kováčika. Podle Filipa neplní některé z bodů toleranční dohody ANO už od července minulého roku, od letošního února pak podmínky ohledně řešení epidemie koronaviru dohodnuté v souvislosti s prodloužením nouzového stavu.

„Vláda upřednostňuje zbrojení před pomocí zdravotníkům“

Komunistům se nelíbí, že hnutí ANO podle nich neplní část z bodů toleranční dohody, na které se dohodlo s KSČM před třemi lety. Výhrady mají například k navrácení deseti miliard korun do rozpočtu ministerstva obrany z rozpočtové rezervy. Nelíbí se jim také kroky vlády v případě projektu dostavby jaderné elektrárny Dukovany.

Spokojeni jsou komunisté s růstem minimální mzdy a valorizací důchodů. Částečně vláda podle nich plní požadavky na zpřísnění ochrany přírodních zdrojů. Zcela podle Filipa kabinet neplní sliby v postupu proti růstu cen bydlení a podpoře výstavby obecních bytů. KSČM žádá také sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny a vznik banky v rukou státu.

Právě navrácení pět miliard a poté dalších pěti zpět do rozpočtu resortu vedeného Lubomírem Metnarem (53) leží komunistům v žaludku výrazně. „Vláda opakovaně ukázala, že upřednostňuje zbrojení před pomocí zdravotníkům,“ rýpla si KSČM v úterý na svém facebooku.

Filip šije i do Metnara

A ministr obrany Metnar se dostal na mušku předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. „Šéf resortu obrany, bývalý policista Lubomír Metnar je známý svými siláckými prohlášeními o své rezignaci na ministerskou funkci (...) Jen těžko lze úspěšně opakovaně vyzývat občany k dodržování všech pravidel a omezení, nedodržují-li je sami členové vlády,“ tvrdí o něm a připomíná aféru s diplomkou či přednostní očkování Metnara, který již covid prodělal, před cestou do Afriky.

Už dříve byli kritice KSČM podrobeni ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) kvůli odmítání očkování Sputnikem V před tím, než ruská vakcína projde schvalovacím řízením Evropské lékové agentury (EMA), či dlouhodobě ministr zahraniční Tomáš Petříček (ČSSD).

Filip také míní, že vláda neplní podmínky dohodnuté s prodloužením nouzového stavu. „KSČM ztrácí důvěru ve schopnost hnutí ANO jako vládnoucí politické strany splnit dohodu, co jsme uzavřeli,“ avizoval Filip 1. dubna ve Sněmovně. „Už od února neplní hnutí ANO podmínky dohodnuté s prodlužováním nouzového stavu,“ dodal.

Babiš věří, že vláda přežije

Premiér Andrej Babiš (ANO) přesto věří, že jeho vláda vydrží až do podzimních sněmovních voleb. Pokud by komunisté přestali menšinový kabinet ANO a ČSSD tolerovat, byla by to podle něj škoda.

„Dohadovací řízení může skončit tím, že skončíme dohodu o toleranci,“ varoval však šéf KSČM Filip. „My jsme byli velmi trpěliví,“ poznamenal. „Odpovědnost leží na vládní straně, nikoliv na nás,“ dodal.

„Těch druhých 5 miliard zpátky byla jen jedna z řady kapek. Mně třeba osobně dělá velký problém postup vlády v oblasti dostavby jaderné elektrárny Dukovany, kde jsem čím dál tím víc přesvědčen že jde o to nemít dostavbu a zavléct zemi do závislosti na ruském plynu dovezeném přes Německo, čili placeném Německu,“ uvedl ve Sněmovně předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Video  Blatný čelil kvůli ruskému Sputniku zlobě komunistů: Dokud budu ministr, budu si stát za svým, vzkázal.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

wenzel trousil ( 7. dubna 2021 10:37 )

Svejci muzou litat a jezdit treba v bombardakach sestavenych z LEGA stavebnic,,porad to budou jen predrazeni, zbytecni SVejci,..poslusne hlasim,,!

Staroduchodce ( 7. dubna 2021 09:59 )

K "Výhrady mají například k navrácení deseti miliard korun do rozpočtu ministerstva obrany z rozpočtové rezervy." - soudruzi KSČM chtějí, aby armáda navenek měla charakter do maskáčů oblečených Švejků v duchu díla rudého komisaře Haška, vnitřně aby fungovala jako děvečka, která poslouží vládnoucím.

frantacizek ( 7. dubna 2021 04:55 )

tady na Falmera-udatného komsomolce, lajku, tentokrát v poslední kohortě (více jich třeba nebude) 60let-smrt jsem v té studii Sputniku zvědav hodně, pač mám dojem, že ten sovětský matroš má ambici zabíjet neprobádanými vedlejšími účinky, jako obvyklý matroš z východu, ještě více než ta Astra na stejné vektorové bázi adenoviru. Zvláště pak by mohl mít pifku na soudruhy, kteří naposledy cvičili na Strahově, ještě sestavy z obručemi..
Tady soudruh bude počítám tak rozjuchaný, až ten sovětský laboratorní zázrak přistane, že mu budete jen těžko vysvětlovat, že není třeba aplikace do obou paží a celá lahvička nerovná se jeden soudruh. Snad by mohlo pomoci vysvětlení, že je třeba myslet na další soudruhy-lajky, třeba toho, kterého strana naposledy testovala pro studium volného pádu těles za ověření stálé přitomnosti imperialistických gravitačních sil i v této době.
Snad už se soudruh zotavil po tom letu střechou a průletu všemi patry a bude připraven službě straně tentokrát v oblasti biohazardu..
Musím ale napsat, že jsem na vás, udatné svazáky, soudruzi pyšný a zvědav a budu jako fanoušek metodologie a vědeckého poznání všeho druhu s napětím sledovat, kolik z vás tzv. "doběhne do toho cíle na Rudém náměstí" a o koho bohužel přijdeme v rámci oddání se vědě, ale tedy s následnou kondolencí z Kremlu...Jste mí Rudoarmějci!

jonn ( 6. dubna 2021 13:59 )

Po volbách už nebude nic ani socani

wenzel trousil ( 6. dubna 2021 12:12 )

Komuniste jako jedina levicova strana a navic bez jakychkoliv prusvihu jsou duleziti...Jejich sila opet poroste potom, az lide i zte " polistopadove Normalizacni generace" pochopi co se s nimi hraje za spinavou hru na "Demo­kraci­i",.Ko­munis­te jsou nepovedene deti Pravice..Nebyt jich potreba , nikdy by nevznikli...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa