Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chaot Babiš, bordel, vrtění psem a nevzdělaný národ. Ve Sněmovně to vřelo kvůli maturitám

Aktualizováno -
11. března 2021
15:13
Autor: ČTK, sova - 
11. března 2021
14:04

Upravená podoba letošních maturit, která byla ve středu představena, je podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) konečnou verzí. Úřední maturita, kterou prosazoval premiér Andrej Babiš (ANO), by si vyžádala změnu zákona a zatím není na stole, řekl ve čtvrtek poslancům během debaty, kdy opozice nešetřila kritikou.

Tato verze (maturit), která bude opatřením obecné povahy, to jest rozhodnutím ministra určena a rozeslána školám, tak je verzí konečnou,“ prohlásil ministr školství Robert Plaga (za ANO).
„Úřední udělení maturit by si vyžádala změnu zákona. Pokud bude možný návrat do škol, tak toto není na stole,“ dodal ministr.

Feri: Babiš je chaot, dělá jen bordel

Premiér Andrej Babiš je podle místopředsedy poslanců TOP 09 Dominika Ferihochaot, který svými mikromanažerskými zásahy vytvořil frustraci a nejistotu v životech desetitisíců studentů“.

Babiš koncem minulého týdne prosazoval úřední maturity a v úterý chtěl trojí podobu maturit, což ve středu zavrhl. Podle Feriho udělal Babiš svými vyjádřeními k podobě maturit „bramboračku“ podobně jako výroky k očkování. „Do čeho se premiér vloží, tam je bordel,“ míní poslanec.

„Představil tři verze. Představil je večer. Představil je na twitteru. A řekl, budou tři maturity. Skvělé. Ráno v osm hodin vystoupil v televizi a řekl, ten nápad vlastně byl jenom teoretický a byl špatný. Co to je? Co to je? To je něco naprosto neuvěřitelného. Proč to nenechá na panu ministrovi školství, jak bude vypadat maturita. Když tedy má nutkavou a naprosto nepřekonatelnou touhu se v tom babrat, tak ať to aspoň dělá za zavřenými dveřmi, a ne přes média,“ šil do nepřítomného Babiše Feri.

„To, co představil pan ministr školství, je kompromis. Na to se dá připravit,“ ocenil naopak práci Plagy.

Premiér se jednání Sněmovny nezúčastnil, vyrazil totiž ve čtvrtek ráno na návštěvu Izraele. I při interpelacích tak vystoupil jediný člen vlády - vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Vrtění psem a nevzdělaný národ

Premiér podle pirátského poslance Lukáše Bartoně hodil možností úředních maturit bez konzultace s ministrem bombu do mediálního prostoru, aby vytěsnil aktuální téma boje s koronavirem. „Zahrádkářský zákon bohužel už je mimo hru, tak vytáhneme ty maturity. Pan premiér velice dobře umí vrtět psem,“ poznamenal poslanec.

Podle Václava Klause (Trikolóra) byl Babišův nápad marketingový. „Nelze řešit vážné věci, jako je vzdělávání, tím, že někdo se setká se studenty, dostane dobrý nápad, marketingové oddělení mu to schválí a do veřejného prostoru se vrhne úřední maturita,“ podotkl Klaus. „Ta pandemie jednou pomine, ale národ, který nebude vzdělaný, bude chudý a bude bezmocný oproti ostatním,“ podotkl.

Babišův poslanec: Nelíbí se mi dvojí metr

Premiéra se zastal pouze poslanec ANO Karel Rais, podle něhož je třeba brát v úvahu všechny možnosti včetně případného opakování ročníku.

„Mně se moc nelíbí ten dvojí metr nebo dvojí přístup třeba k těm úřednickým maturitám. Když se podívám zpátky, holt, co řekne Babiš, je špatné, co řekne někdo jiný, tak je dobré,“ vytkl Rais opozičním kritikům. 

Debatu poslanci neukončili, pokračovat v ní budou za dva týdny 25. března.

Jak bude upravená verze maturity vypadat?

Upravená podoba maturit počítá s tím, že letošní maturanti budou kvůli zrušení prezenční výuky v důsledku koronavirové epidemie skládat ústní maturitní zkoušky z češtiny a cizího jazyka dobrovolně. Maturanti, kteří pomáhají v nemocnicích či domovech seniorů, nebudou muset dělat ani státní didaktické testy.

Pro ostatní zůstanou povinné, pouze se u nich prodlouží čas. Všechny bude čekat školní maturita ze dvou či tří předmětů včetně případné praktické zkoušky podle oboru.

Staněk: O pandemii covidu víme přes rok

Rýpnutí vůči ministrovi školství si však připravil i koaliční poslanec a exministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

„O pandemii covidu víme více než rok. A také víme už od 1. září, že může nastat i situace, kdy budou uzavřené školy déle, než se očekává. Bohužel, pane ministře, obávám se, že věřit je sice hezké, ale víra, ta nám ještě nevyřeší ten problém. A problém tady prostě máme a je škoda, že Ministerstvo školství už od 1. září, možná od prázdnin nepřipravovalo několik variant,“ vytkl Plagovi.

Plaga: Neleželi jsme na kanapi

Plaga se bránil ve Sněmovně, že úpravy dělali za chodu. „My jsme neleželi na kanapi se založenýma rukama. Naše ruce pracovaly. V lednu jsme představili úpravy maturit, které reagovaly na ten scénář Ministerstva zdravotnictví, kdy se počítalo s tím, že se budou moci závěrečné ročníky vrátit zpátky do škol,“ upozornil.

„Myslím si, že ten kompromis je chválený ze všech stran a rozhodně vzhledem k okolnostem a dynamickým situacím nebyl představen pozdě,“ dodal Plaga.

Video  Blesk Podcast: 16letá Eva z Třebíče umí 20 jazyků. Nebojí se ani etruštiny a japonštiny  - Blesk
Video se připravuje ...

luder ( 20. března 2021 08:31 )

Kdyby ti Babišovi opoziční kritici byli na jeho místě, tak by neudělali ani třetinu pro lidi, co Babiš s vládou! V celém světě si s Covidem nevědí moc rady ale Babišovi budou předhazovat všechno, i kdyby se třeba snahou rozkrájel do nudlí! Jen si zvolte Demoblok a zažijete šikan jaký tady byl před Babišem za Drábka, kdy se nezaměstnaní museli až 3x v týdnu hlásit na úřadech a chystala se platba u obvoďáka za 100kč,u specialisty 300-500kč a další, kdy vás po změně vlády mohou nasadit jako sanitáře či na úklid!

Uživatel_5411569 ( 14. března 2021 11:16 )

Nic jiného ani neumí

MAMKA2316 ( 13. března 2021 14:15 )

TO SŠECHNO SPUSOBILI TI CO VLADLI OD ALKOHOLIKA VAŠKA AŽ PO ALKOHOL KALOZS?AMade in Czechoslovakia
Tohle by mělo zajímat každého občana ČR
Mochov východně od Prahy byl dlouhá léta považován za místo, odkud k českým hospodyňkám plyne mražená česká zelenina.
Pokud dnes do Mochova zavoláte a budete chtít hovořit s někým, kdo má na starost výrobu, neuspějete.
"To musíte volat do Rakouska, veškerá výroba se přesunula tam, tady je už jenom obchod", říká do telefonu spojovatelka.
A skutečně. Výrobky, které jsou dnes v obchodní síti stále prodávány pod značkou Mochov, respektive Mochovská zelenina, mají na obalu připsáno Made in Austria. Nadnárodní koncern Ardo o přesunu výroby obchodní partnery Informoval v listopadu loňského roku.
Podobných příběhů najdeme celou řadu, psány jsou jak přes kopírák.
Během letošního roku zcela ukončil v Česku výrobu i koncern Unilever.
V povltavských tukových závodech v Nelahozevsi dostalo výpověď přes šest stovek lidí.
Výsledkem je, že všechny rostlinné tuky, které z Nelahozevsi do českých kuchyní putovaly (Perla, Flora, Rama, Hera) jsou dnes dováženy z jiných evropských závodů. Týdeník Ekonom se zajímal, odkud k nám míří například Hera, tradiční surovina pro vánoční cukroví.
Místem výroby jsou polské Katowice, uvádí mediální zástupce Unileveru Martina Janebová. Z Polska se na český trh dovážejí i některé cukrovinky s logem pražské čokoládové hvězdy Orion, zrozené v roce 1896. Dnes z produkce švýcarského koncernu Nestlé. Konkrétně Oplatka Delissa.
Tajné informace? U některých firem je cítit, že o tomto tématu se baví jen velmi nerady. Když chtěl týdeník Ekonom do koncernu Tchibo informaci o aktuálním místě výroby kávy Jihlavanka, nejprodávanější kávy na našem trhu (která se kdysi skutečně pražila v Jihlavě, ale v roce 2005 se výroba přestěhovala do Vídně), odpověď nedostal. Výrobní závody máme ve více zemích, ale konkrétní místa nesdělujeme, uvedla PR manažerka české pobočky Tchibo Eva Kadlecová.
Na zaslané otázky nereagoval ani

marmat ( 12. března 2021 23:48 )

Covid_19/zdenekk: A to má KOHOKOLIV omluvit??? Jako že vygumované palice ?
To vy máte určitě rád to :
"Když Ti Zdeneček řekne ať skočíš z okna, tak skočíš?"
Premiér ovšem NIKDY/NIKOHO/NIKAM neposílal..
Nedělejte z nich bezmozkový paka !
Jsou plnoletý a svéprávný....už nechte těch primitivních hovězin.

marmat ( 12. března 2021 23:39 )

hradnihulvat: Jste tady poslední troll,který riskuje postih za pomluvu!§
Tohle už si v PS nedovolil NIKDO hlásit už asi 2 roky....
Máte dobrej nick..... sedí naprosto mimořádně...dal Vám ho sponzor ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa