Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Zemřel Zdeněk Hoření (†91): Komunistický prominent šéfoval Rudému právu

Autor: ČTK, simao - 
12. února 2021
12:33

V noci na dnešek ve věku 91 let zemřel Zdeněk Hoření, v dobách normalizace šéfredaktor Rudého práva, člen nejvyššího vedení Komunistické strany Československa. Deníku Právo to sdělila jeho rodina.

Zdeněk Hoření celý svůj profesní život spojil s Rudým právem, do něhož nastoupil v roce 1954. V letech 1983 až do pádu komunistického režimu byl jeho šéfredaktorem.

Ve své funkci cestoval Hoření i po světě. Např. v dubnu 1989 na závěr schůzky šéfredaktorů ústředních stranických listů socialistických zemí v Havaně přijal její účastníky i tehdejší první tajemník ÚV KS Kuby Fidel Castro.

Proti Chartě 77

V červenci 1989 pro list Izvěstija Hoření upozorňoval, že v tehdejším ČSSR se objevily různé skupiny, které se označují za opozici, neuznávají Národní frontu a nehodlají se stát její součástí – hlavní z nich je Charta 77, která stojí na buržoazních pozicích a sní o návratu k předmnichovským pořádkům, k politickým strukturám roku 1938.

Opozice parazituje na komplikacích v rozvoji společnosti, množství těchto skupin roste, a i když jejich členy není příliš mnoho lidí, nelze existenci opozice v ČSSR podceňovat, uvedl Hoření.

Jeho dcera byla mluvčí KSČM

Po revoluci působil Hoření mj. jako pražský zpravodaj ruského listu Pravda. V minulosti se objevil i mezi organizátory sjezdu KSČM, když se v roce 2004 staral o zahraniční delegace během sjezdu v Českých Budějovicích.

V KSČM poté coby mluvčí působila i Monika Hoření, někdejší komunistická zastupitelka městského obvodu Praha 11 a dcera bývalého šéfredaktora Rudého práva.

Video  „Věřím, že je to začátek,“ říká o stíhání komunistických pohlavárů spoluautorka trestního oznámení.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

funebrak ( 12. února 2021 15:35 )

Však už i jejich bolševické děti mají pěkná koryta. Holt staré kontakty fungují dodnes.

Kogler ( 12. února 2021 13:52 )

Výborně soudruzi srá*či, jen zrychlete svoje chcípání. Takže na řadě je mrzák Ovar, přivandrovalý stbák Bureš, další agent Falmer, ex-komanč Rychec, a další rudé svinstvo, jako jsou 7blb7, marmat, kettler, horalysa a vzápětí je bude následovat i rádoby utajený galaktický spermoblb wenzel-santusak.

ANO_nam_bude_lip ( 12. února 2021 13:52 )

Pro ně byly extra potraviny z extra farem. To bylo veřejné tajemství. Pokud třeba zahraniční sportovci přijeli do tehdejší ČSSR, tak si často vezli ssebou i zásobu svých potravin. Když byl Havel zvolen prezidentem, tak si ve svém prvním novoročním projevu si stěžoval na to, že tyto farmy ještě nebyly zrušeny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa