Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Vláda po ústupku KSČM protlačila rozpočet. Jásající Schillerovou objímal Faltýnek

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao, sab, vei - 
18. prosince 2020
15:36

Koalice ANO a ČSSD znovu ustoupila komunistům! Podpořila návrh KSČM na odebrání 10 miliard korun armádě, schvalování návrhu rozpočtu na rok 2021 míří do finále. Premir Andrej Babiš (ANO) se ve Sněmovně divil, že je vláda označována za „bandu obchodníků“, opozice mluví o zradě armády a handlování. Jásající Alenu Schillerovou (za ANO) před poslanci rozverně objal Jaroslav Faltýnek (ANO). Rozpočet s hlasy komunistů prošel. Dění ve Sněmovně jsme sledovali online.

Video  Babiš se čílil u rozpočtu: Co to tady vykládáte o armádě?!  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Sněmovna o rozpočtu 2021
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
9:10
11. 11. 2020

„V současné krizi, která je jak pandemická, tak ekonomická, je potřeba, aby měla Česká republika nějaký rámec rozpočtu. Zároveň je důležité říct, že jsou důležitější pacienti, než děla,“ řekl k požadavkům komunistů převést 10 milard z rozpočtu armády do rozpočtové rezervy státu při příchodu do Sněmovny šéf KSČM Vojtěch Filip.

9:00
11. 11. 2020

V dolní komoře se s devátou hodinou začalo jednat. Schůzi zahájil předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Návrhy k pořadu schůze přednášejí předsedové klubů ODS a ČSSD. Na úvod Vondráček oznámil, že narozeniny dnes slaví poslanec Roman Onderka (ČSSD). Sněmovnou se tradičně rozezněl potlesk. Vondráček také doplnil, že se z dnešního jednání omluvil ministr školství Robert Plaga (ANO).

Vláda však kompletní není. V lavici sedí s premiérem Andrejem Babišem (ANO) osm ministrů, chybí třeba vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), který je na jednání Ústředního krizového štábu.

Vláda na začátku jednání o rozpočtu není kompletní. V lavici sedí s premiérem Andrejem Babišem (ANO) osm ministrů, chybí třeba vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), který je na jednání Ústředního krizového štábu. (11. 11. 2020)
08:51
11. 11. 2020

Návrh schodku 320 miliard je jedna věc, realita druhá. Jak vysoký bude doopravdy? „Uvidíme, jak dopadne daňový balíček. Ten jde do 20. listopadu do třetího čtení. Kdybych vzala to, co prošlo rozpočtových výborem, tak by byl dopad do veřejných financí asi 90 miliard, z toho do státního rozpočtu asi 70 miliard. Takže bychom se mohli dostat na něco okolo 400 miliard korun. Jak dopadne daňový balíček, uvidíme příští týden,“ řekla v rozhovoru pro Blesk Schillerová.

Alena Schillerová (za ANO) během rozhovoru pro Blesk před jednáním o rozpočtu na rok 2021 ve Sněmovně Alena Schillerová (za ANO) během rozhovoru pro Blesk před jednáním o rozpočtu na rok 2021 ve Sněmovně Alena Schillerová (za ANO) během rozhovoru pro Blesk před jednáním o rozpočtu na rok 2021 ve Sněmovně
08:40
11. 11. 2020

"Zákon roku, 1. čtení státního rozpočtu, který přijde podpořit i pan prezident, toho si nesmírně vážím,"

uvedla Alena Schillerová (za ANO). "Je to rozpočet prorůstový, je to rozpočet, který počítá s rekordními investicemi v částce zhruba asi až 187 miliard. To tady v novodobé historii prostě nebylo, taková rekordní částka na investice. Je to rozpočet, který počítá i s tím, že navyšujeme valorizaci 849 korun důchody. Navyšujeme platy učitelům tak, jak jsme slíbili, na průměrný plat 45 tisíc - on dokonce bude v roce 2021 45 450 Kč. Podporuje se věda, výzkum a celá řada dalších priorit. Samozřejmě nepočítáme s navyšováním platů ve veřejném sektoru - státních zaměstnanců s výjimkou učitelů. Platy jsou zmrazeny, protože upínáme svoje naděje na 3. čtení daňového balíčku, kde je návrh pana premiéra coby poslance na snížení daně zaměstnanců na 15 a 23 procent. To jsou jasné priority ministerstva financí a vlády, kterou zastupuji," hájila rozpočet ministryně.

Alena Schillerová (za ANO) a Jaroslav Faltýnek (ANO) ve Sněmovně (10.11.2020)
08:24
11. 11. 2020

"Nesouhlasím s tím, abychom navyšovali daň pro živnostníky na 19 procent a nesouhlasím s tím, aby zkrátka to snížení daně bylo jen pro některé vybrané profese. Ten můj návrh je dobrý pro všechny,"

tvrdil v nedělním Čau lidi premiér Andrej Babiš (ANO). "Dopad na státní rozpočet toho mého návrhu dle propočtu ministerstva financí je 52 miliard a co se týká obcí a krajů, tak my samozřejmě to budeme kompenzovat," operuje s jinými údaji Babiš.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém hlášení Čau lidi s červenou kšiltovkou alá Trump
08:08
11. 11. 2020

"Bohužel to, co předložila vláda, neodpovídá tomu, že je to nejdůležitější zákon roku. My tady máme k dispozici něco, co se dá nazvat cárem papíru nebo jakousi složkou papírů, které nedávají dohromady ve vztahu k realitě v podstatě žádný smysl,"

kritizoval návrh rozpočtu i šéf ODS Petr Fiala. Za nesmyslné a v rozporu s realitou považuje zabývat se deficitem 320 miliard ve chvíli, kdy není schválen daňový balíček, který bude mít další dopady na státní rozpočet. "Jen připomenu tu absurditu, že dva návrhy proti sobě jdoucí předkládá premiér a předkládá první místpředseda vlády," rýpl si. "Je to důkaz bezradnosti vlády a je to i důkaz vládní nezodpovědnosti," dodal.

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček a šéf občanských demokratů Petr Fiala ve Sněmovně (10.11.2020)
07:50
11. 11. 2020

Jan Hamáček (ČSSD) upozornil, že návrh však ještě neobsahuje dopady některých zákonů, které bude Sněmovna teprve projednávat, především tzv. daňový balíček.

"Klíčová debata se vede o zrušení superhrubé mzdy, respektive o podmínkách zrušení superhrubé mzdy. V koalici jsme se domluvili, že superhrubou mzdu zrušíme, nicméně se tady objevily dva pozměňovací návrhy - jeden pana premiéra, druhý můj - který se každý s tou superhrubou mzdou vypořádává jinak," podotkl ve Sněmovně v úterý šéf ČSSD s tím, že navýšení deficitu o dalších 90 miliard, jak vyplývá z Babišova návrhu, je v současné situaci "něco, co si naše země dovolit nemůže".

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) před jednáním Sněmovny (10.11.2020)
07:46
11. 11. 2020

"Já věřím, že to středeční jednání bude konstruktivní a že výsledkem bude posunutí toho rozpočtu dále k dalšímu projednávání v Poslanecké sněmovně,"

uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Rozpočet dle něj "samozřejmě reaguje na aktuální vývoj jak ekonomiky, tak koronavirové krize". "Ten deficit ve výši 320 miliard je samozřejmě vysoký," připustil. Označil však tuto výši za "asi jenom to, co je možné", aby se ve specifické situaci podařilo zajistit vše podstatné.

Jan Hamáček a Jana Maláčová na tiskovce ČSSD před jednáním Sněmovny (10.11.2020)
07:27
11. 11. 2020

Návrh rozpočtu na rok 2021 podrobil v úterý ve Sněmovně kritice Miroslav Kalousek (TOP 09). "Já jsem zažil rozpočty kvalitní, které mířily jako vize do budoucna, zažil jsem rozpočty udržovací, zažil jsem i rozpočty špatné, které nedělaly nic jiného, než že reagovaly na minulost. Poprvé v letošním roce zažívám rozpočet, který nemá vůbec co dělat s ekonomickou realitou a rozpočtem je snad jenom svým názvem, rozhodně ne svým obsahem."

Rozpočet dle něj na příjmové straně vychází ze "scénářů, které už dneska nejsou pravdivé a nemohou se odehrát". Na straně výdajů pak "absolutně nerespektuje priority, před kterými stojíme z hlediska zápasu s epidemiologickou krizí". "Saldo je pak nesmyslné a vymyšlené," dodal Kalousek.

Miroslav Kalousek (TOP 09) před jednáním Sněmovny (10.11.2020)
07:16
11. 11. 2020

Zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb daně z příjmu 15 a 23 procenta navrhované premiérem Andrejem Babišem (ANO) by znamenalo výpadek daňových příjmů 88 miliard korun. Z toho by o 58,1 miliardy korun přišel státní rozpočet, o 7,8 miliardy rozpočty krajů a o 22,1 miliardy korun příjmy obcí. Vyplývá to ze studie, kterou na internetu zveřejnila Národní rozpočtová rada.

U domácností s nízkými příjmy by přitom podle studie změna vedla k průměrné měsíční úspoře kolem 180 Kč, zatímco u deseti procent domácností s nejvyššími příjmy by to bylo 5600 Kč.

"Také pokles průměrné daňové sazby by byl u domácností s vyššími příjmy vyšší než u domácností s nízkými příjmy," uvedla rada. Ta dále upozornila, že existují i domácnosti, u kterých se pokles daňové zátěže neprojeví. Jde totiž o domácnosti, které již nyní žádnou daň neplatí, především kvůli uplatňování daňových odpočtů a slev.

07:07
11. 11. 2020

Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) již rozpočet projednávala s prezidentem Zemanem v Lánech. Prezidenta zajímaly jako obvykle investice či platy státních úředníků, uvedla po jednání.

Zeman podle ministryně financí podporuje návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) na zrušení superhrubé mzdy a stanovení sazeb daně z hrubé mzdy na 15 a 23 procent, ale jen na dva roky. "Prezident řekl, že sazby 15 a 23 procent podpoří, ale dal si podmínku na dva roky," podotkla.

Vicepremiér a předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček přitom předkládá návrh sazby 19 a 23 procent.

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v Lánech u prezidenta Miloše Zemana (5. 11. 2020)
07:00
11. 11. 2020

Dobrý den. Poslanecká sněmovna dnes bude řešit v 1. čtení rozpočet pro rok 2021. První návrh se schodkem 320 miliard korun budou poslanci probírat na schůzi, která začíná v 9:00. Cca v 10:30 mezi ně má dorazit i prezident Miloš Zeman.

Video  Babiš vyzval opozici: Odejděte ze sálu! I když Babiše nesnášíte, pomůžete republice.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

marmat ( 19. prosince 2020 15:41 )

deratizater: Asi ANI netušíte , kolik od EU jako kompenzaci obdržíme...!!!?
Včera nejprestižnější politologové a ekonomové potvrdili výbornou kondici
financí ČR !!!
Pochybuji, že máte děti....ale postarejte se o čistotu roušek celé rodiny !
Budete mít program a nebudete se tady ztrapňovat !!!

marmat ( 19. prosince 2020 15:34 )

dobraduse: Ubožák je např. TROLL, často podle nápadů - na mol !!!

marmat ( 19. prosince 2020 15:32 )

levicove-smegma: Vymyslet TOHLE.......???
Je podstatně chytřejší/lepší, než od opozice zašrou­bovat­/vmon­tovat
do daňového balíčku v PS po půlnoci destrukční přílepek Pirátů...!!!

marmat ( 19. prosince 2020 15:25 )

Pollo: MYSLÍTE trolly ???....takto jooooooooooooooo !!!!

marmat ( 19. prosince 2020 15:21 )

To je super nick....ponechejme mu ho.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa