Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vláda po ústupku KSČM protlačila rozpočet. Jásající Schillerovou objímal Faltýnek

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. prosince 2020
15:36
Autor: ČTK, simao, sab, vei - 
17. prosince 2020
20:00

Koalice ANO a ČSSD znovu ustoupila komunistům! Podpořila návrh KSČM na odebrání 10 miliard korun armádě, schvalování návrhu rozpočtu na rok 2021 míří do finále. Premir Andrej Babiš (ANO) se ve Sněmovně divil, že je vláda označována za „bandu obchodníků“, opozice mluví o zradě armády a handlování. Jásající Alenu Schillerovou (za ANO) před poslanci rozverně objal Jaroslav Faltýnek (ANO). Rozpočet s hlasy komunistů prošel. Dění ve Sněmovně jsme sledovali online.

Video  Babiš se čílil u rozpočtu: Co to tady vykládáte o armádě?!  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Sněmovna o rozpočtu 2021
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
14:39
11. 11. 2020

Výše deficitu má podporu poslankyně a bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Jak řekla, s ostatními poslanci nesdílí obavy a nesouhlasí s výzvami k utahování opasků.

„Všechny ekonomiky světa se shodují na tom, že v této době deficity nejsou problém. Problém by samozřejmě bylo, kdybychom finanční prostředky zamířili, zacílili a špatně investovali a to si myslím není v žádném případě náš případ,“ reagovala na své kritické předřečníky. Uvítala by ale vyšší investice do školství.

Tisková konference před jednáním Sněmovny: Poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) (27.10.2020)
14:32
11. 11. 2020

Po přestávce opět pokračuje jednání Sněmovny k rozpočtu na příští rok. Do konce jednacího dne se z jednání omluvil premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Oba uvedli jako důvod nepřítomnosti pracovní důvody. 

13:57
11. 11. 2020
!

Babiš o Zemanových slovech: Má pravdu, ale je to nereálné

Po projevu prezidenta Miloše Zemana zapnuté mikrofony řečnického pultíku zachytily bezprostřední dojmy ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) a premiéra Andreje Babiše (ANO). Zeman si totiž v závěru projevu posteskl, že musí poslanci schvalovat výrazný rozpočtový schodek a přitom by do státního rozpočtu přineslo destíky miliard rušení daňových výjimek.

Zeman přitom upozornil: "Připomínám, že v programu hnutí ANO, ve volebním programu, se říká, že je třeba omezit daňové výjimky, se zcela pravdivým zdůvodněním, a sice kdo neplatí daně, za toho ty daně musí zaplatit někdo jiný. Chceme-li daňovou spravedlnost, kolegyně a kolegové, pak by daně měli platit všichni. A žádné extrabuřty. No, nicméně protože za každou daňovou výjimkou je nějaká lobbistická, nechci říci mafiánská, ale lobbistická skupina (...) Jsou zde desítky miliard, které by byly k dispozici, samozřejmě za cenu, že ti, kteří dosud měli extrabuřty, je už dnes mít nebudou."

"Sobě i vám bych chtěl popřát, až se tady opět za rok sejdeme k debatě o státním rozpočtu, abyste konstatovali v návrhu zákona o státním rozpočtu, že deficit nepřesáhl 100 miliard korun díky tomu, že se na daňových výjimkách a jejich rušení ušetřilo 250 miliard korun. A pokud na mě bude spáchán atentát těmi, kdo daňové výjimky prosazovali, vzpomeňte si na mě a ať ten prapor rušení daňových výjimek za mě zdvihne někdo jiný," loučil se Zeman s poslanci.

V momentě, kdy Zemanovi bodyguardi pomáhali vstát a odejít, se od vicepremiérky Schillerové ozvalo: „Má pravdu.“ Po ní zareagoval premiér Babiš: „Má pravdu, ale je to nereálné.“ Ještě před tím premiér zmínil se smíchem něco o „zákonech“, v tu chvíli mu ale nebylo dost dobře rozumět. 

Schillerová s Babišem totiž sedí blízko pultíku, a když při odchodu prezidenta povstali, jejich dialog se tak nahrál i do záznamu. Slova jsou slyšet například na samotném konci přenosu, který vysílala Česká televize.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně Alena Schillerová (za ANO) ve Sněmovně během jednání o rozpočtu (11.11.2020) Prezident Miloš Zeman vystoupil na jednání Poslanecké sněmovny 11. 11. 2020
13:41
11. 11. 2020

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvedl, že prezident Miloš Zeman z jeho pohledu dnes ve Sněmovně pronesl svůj nejlepší parlamentní projev. „Děkuji za návštěvu a konstruktivní stanovisko k návrhu státního rozpočtu,“ vzkázal hlavě státu.

13:00
11. 11. 2020

Místopředseda Sněmovny Petr Fiala (ODS), který řídil schůzi, vyhlásil přestávku. Poslanci budou pokračovat v jednání ve 14:30. Zákonodárci mají pauzu na oběd, jednání ale mají při pauze pléna členové organizačního výboru.

12:50
11. 11. 2020

Při projednávání zákona, který je zpravidla považován za nejdůležitější zákon roku, prořídla nejen ta vládní, ale i poslanecké lavice. Sněmovna dnes sice jedná v polovičním počtu, při srovnání fotografií z ranních a odpoledních hodin je ale znát, že mnoho poslanců již odešlo. Po poledni už v jednacím sále bylo pouze okolo dvaceti poslanců. Dnes jich přitom mělo jednat 100.

Při projednávání zákona, který je zpravidla považován za nejdůležitější zákon roku prořídla nejen ta vládní ale i poslanecké lavice. Sněmovna dnes sice jedná v polovičním počtu, při srovnání fotografií z ranních a odpoledních hodin je ale znát, že mnoho poslanců již odešlo. Po poledni už v jednacím sále bylo pouze okolo dvaceti poslanců. Dnes již přitom mělo jednat 100. (11. 11. 2020)
12:51
11. 11. 2020

„Pane místopředsedo, já teď budu za úplného vola,“ odstartoval svoji řeč mladý poslanec Dominik Feri (TOP 09). Za vola má dle svých slov být proto, že se chce vlády ptát na téma, které je jí prý bytostně cizí, a tím je perspektiva a budoucnost mladých lidí. Z předchozích návrhů zákonů a mediálních vystoupení vlády je podle Feriho znát, že toto téma vládu úplně obchází a míjí. Zmínil třeba tzv. rouškovné, tedy příspěvek pro důchodce. Zdůraznil, že tyto peníze jsou na dluh a berou se prakticky vnukům těchto seniorů.

Tisková konference před jednáním Sněmovny: Poslanci TOP09 Miroslav Kalousek a Dominik Feri (27.10.2020)
12:47
11. 11. 2020

Z celé vlády už v lavici sedí jen jediný ministr a tím je Karel Havlíček (za ANO). Už před víc než hodinou odešel třeba premiér Andrej Babiš (ANO). Ve Sněmovně také zůstala ministryně fiancí Alena Schillerová, která stojí za rozpočtem, který dnes Sněmovna schvaluje, proto sedí u stolku zpravodajů.

Z celé vlády už v lavici sedí jen jediný ministr a tím je Karel Havlíček (za ANO). Už před víc než hodinou odešel třeba premiér Andrej Babiš (ANO). Ve Sněmovně také zůstala ministryně fiancí Alena Schillerová, která stojí za rozpočtem, který dnes Sněmovna schvaluje, proto sedí u stolku zpravodajů.
12:46
11. 11. 2020

Budoucnost rozpočtu má mnoho otazníků podle poslance KSČM Jiřího Dolejšího. Řekl, že vidí „nemalé temno“. V druhém čtení by chtěl racionalizovat strukturu rozpočtu, ale v tuto chvíli jsou komunisté podle jeho slov připraveni nebrzdit proces, protože není dost času. Komunisté už dříve řekli, že v tomto prvním čtení rozpočet podpoří a poté budou chtít změny prostřednictvím pozměňovacích návrhů.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš
12:38
11. 11. 2020

Zemanova fanynka, poslankyně ANO Barbora Kořanová neváhala a ulovila foto s odpočívajícím prezidentem po náročné cestě Sněmovnou, kdy byla hlava státu zavěšena do bodyguardů.

 

12:27
11. 11. 2020

Poslankyně Věra Kovářová (STAN) upozornila na to, že vláda v některých materiálech uvádí, že navýšení investic bude o 12 miliard korun a jinde hovoří o 40 miliardách. Ptala se tedy, podle čeho je číslo určeno. STAN souhlasí s navýšením výdajů do zdravotnictví i s navýšením platů učitelů. Podotkla, že důchody porostou na základě zákonné valorizace. Vláda podle Kovářové ale svým navrhovaným rozpočtem jede z kopce proti zdi a oni se, jak řekla, připojit nechtějí.

12:14
11. 11. 2020

K řečnickému pultu dorazila i předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Sněmovnu, která řeší státní rozpočet, už ale opustila řada ministrů i premiér Andrej Babiš (ANO). Na svém místě není v tuto chvíli ani ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), z jejíž dílny rozpočet pochází. "Vážená vládo, nebo zbytky vlády, které tady ještě zůstaly na službě," komentovala absenci ministrů Pekarová.

Vadí jí také to, že nepřišel návrh rozpočtu okomentovat před poslance premiér. Babiš podle jejích slov zmizel "jako pára nad hrncem".

Necelé dvě hodiny po projevu prezidenta Miloše Zemana už svá místa v Poslanecké sněmovně opustilo několik ministrů včetně premiéra Andreje Babiše (ANO). (11. 11. 2020)
12:07
11. 11. 2020

Prezident Miloš Zeman opustil Poslaneckou sněmovnu ve 12:05. V dolní komoře parlamantu, které mezi lety 1996 - 1998 předsedal, tak strávil necelé dvě hodiny. 

Po svém projevu k rozpočtu na příští rok se přesunul ještě na schůzku s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem. 

Před svým vystoupením Zeman poseděl chvíli v předsálí Sněmovny, kde se s ním někteří poslanci fotili. „Ahoj Miloši,“ pozdravila se s prezidentem dopoledne ministryně financí Alena Schillerová. 

Zeman jezdí do Sněmovny pravidelně každý rok. A to vždy na začátku projednávání státního rozpočtu. 

12:06
11. 11. 2020

Komunistický návrh odebrat peníze v rozpočtu armádě je podle lidovce Bartoška pohrdání prací všech, kteří se starají o bezpečnost občanů a pohrdání prací vojáků. „Ti, kteří právě v těchto dnech a právě teď slouží v nemocnicích, sociálních službách, na odběrových místech a pomáhají naší společnosti. Nebude-li bezpečnost, nebude nic,“ řekl Bartošek a vyzval, aby vláda dodržela rozpočet na obranu.

Bartošek také řekl, že nyní v této podobě KDU-ČSL návrh rozpočtu nepodpoří.

11:55
11. 11. 2020

„Celý příběh připravování rozpočtu na příští rok v mnohém připomíná Cimrmanovu pohádku Kterak chudák ještě do větší bídy přišel,“ řekl poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL). Dodal, že sice ještě neschválili rozpočet, ale už teď ví, že čísla, která v něm jsou, nesouhlasí, a že schodek bude s velkou pravděpodobností ještě větší, než je nyní naplánováno.

11:06
11. 11. 2020

Po vystoupení Miloše Zemana si vzal jako první slovo statutární místopředseda vládní ČSSD a poslanec Roman Onderka. Ministryně financí podle něj nemohla předložit nic lepšího. „Rozpočet je téměř, potrhnul bych téměř, neakceptovatelný. Přesto ho podpořím,“ řekl Onderka po vystoupení prezidenta na plénu Sněmovny a srovnával předložený rozpočet České republika na příští rok s tím německým.

„Speciálně nyní platí, že raději špatný rozpočet se všemi chybami, o kterých víme, než rozpočtové provizorium,“ dodal Onderka. Prezident Miloš Zeman už tou dobou seděl v kanceláři předsedy Sněmovny Radka Vondráčka.

10:59
11. 11. 2020

Prezidentův projev je znatelně delší než v loňském roce.

"Samozřejmě že si můžeme půjčit. Ano. Ale tu půjčku musíme splatit. A jestli ji bude splácet tato nebo příští generace, je irelevantní, protože to někdo bude muset splácet. Právě proto jsem proti plýtvání a proti velkorysým návrhům," říká v závěru projevu Zeman.

"Peníze jsou krví ekonomiky. A peníze můžeme do ekonomiky dostat. Spočítali jsme s paní ministryní Schillerovou, že zrušení daňových výjimek a úlev by představovalo 380 miliard korun (...) Užitkem pohromy, kterou je bezpochyby pandemie, je to, že bychom mohli nalézt odvahu k některým krokům, k nimž bychom při konjunkturálně klidném vývoji neměli odvahu, chuť a snad ani potřebu. A zrušení daňových výjimek v této krizové situaci nedostatku reálných prostředků, nedostatku krve, je podle mého názoru cestou, jak ekonomiku ozdravit," apeluje prezident.

Na závěr ještě přeje poslancům "hezké a klidné Vánoce, a to bez ohledu na vaši stranickou příslušnost" a "šťastný a veselý Nový rok". Nepředpokládá se, že by se letos ještě Zeman do Sněmovny vydal. Po projevu se Zeman přesouvá do kanceláře k předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (za ANO).

Video  
Video se připravuje ...
10:56
11. 11. 2020

Zeman zkritizoval některé výdajové záměry vlády. A se postavil proti návrhům na zvýšení základní daňové slevy na poplatníka, znamenaly by dle něj výrazný výpadek rozpočtových příjmů. Zdroje nejsou, řekl.

Návrh odborů na vyhlášení dvou volných dnů před svátkem 17. listopadu označil za mrhání penězi. Znamenalo by to podle něj ztrátu 24 miliard korun.

"Kdybych se měl věnovat všem šíleným nápadům, které směřovaly k využití obrovského deficitu pro zavrženíhodné účely, tak bychom tady seděli asi do zítřejšího rána. Chtěl bych vám jenom obecně říci, že někteří dobráci, kteří navrhují výdaje ze státního rozpočtu, se podobají lidem, navrtávajícím díry do dna záchranných člunů se zdůvodněním, že tím bude usnadněna plavba," podotkl Zeman.

10:47
11. 11. 2020

Zeman řekl, že by si přál, aby výdaje na podporu ekonomiky byly jednorázové a časově omezené. Právě proto dle svých slov podpořil příspěvek 5 tisíc pro důchodce nebo 25 tisíc pro OSVČ.

Do výdajů zasahuje i zrušení superhrubé mzdy, Zeman řekl, že nezná hloupější diskuzi, než je ta o zrušení superhrubé mzdy, jde prý totiž pouze o způsob vypočítávání mzdy a technikálii. Důležitejší je podle něj samotné určení výše daně z příjmu. Podle Zemana je rozumný kompromis snížení daně z příjmu na dva roky. Dále by to prý byla rána pro ekonomiku.

„Nu a teď zde máme zapeklitý problém, který se jmenuje zrušení superhrubé mzdy a který zasahuje do výdajové struktury. Kolegyně a kolegové, neznám hloupější diskusi, než je diskuse o zrušení superhrubé mzdy. Proč? Superhrubá mzda není nic jiného než způsob výpočtu základu daně z příjmů (...) Já nechápu, jak je možné, aby kvůli technikálii, kvůli měření základu daně z příjmů, se tady rozpoutávala taková diskuse, když podstata věci je někde úplně v jiném,“ uvedl dnes ve Sněmovně Zeman ke zrušení superhrubé mzdy.

„Podstata věci je samozřejmě ve výši daňové sazby. Nu a teď je tu zase velmi obtížné rozhodování. Uvědomuji si, že snížení sazby daně z příjmů na hodnotu 15 % zasáhne ekonomiku přibližně ztrátou 90 miliard ročně,“ připustil prezident, který jako „rozumný kompromis“ vidí snížení této daně z příjmů na dva roky.

Prezident Miloš Zeman vystoupil na jednání Poslanecké sněmovny 11. 11. 2020 Prezident Miloš Zeman vystoupil na jednání Poslanecké sněmovny 11. 11. 2020 Prezident Miloš Zeman vystoupil na jednání Poslanecké sněmovny 11. 11. 2020
10:42
11. 11. 2020

„Jednak pokračující boj s pandemií, ale protože si nemůžeme dovolit druhý lockdown, to už by si ekonomika pravděpodobně klekla, pak je nezbytné zadlužování,“

upozorňuje Zeman. "V každém případě platí, že i já jsem byl vychován v té zásadě, že dluhy ujídají z mísy, a vždy jsem podporoval politiku šetření. A teď, stejně jako vy ostatní, jsem tak trošku vykolejený, když musím, a to z přesvědčení, schvalovat výrazný deficit, i když bych si samozřejmě přál, aby se přitom neplýtvalo," připustil prezident.

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně při schvalování rozpočtu (11.11.2020)
10:41
11. 11. 2020

"Nuže, přišla druhá vlna, částečně i díky naší neopatrnosti, kterou sdílela veřejnost, vláda i opozice, takže chceme-li něco někomu vyčítat, musíme vyčítat všem. Ale v tomto případě já tady nejsem od toho, abych vám něco vyčítal," pokračuje Zeman.

"Já jenom chci upozornit, že zatímco v té první vlně pandemie, byly lockdownem zasaženy především příjmové struktury státního rozpočtu, pak ve vlně druhé se odehrávala výdajová struktura a extrémní deficit. Nu, a to je v podstatě druhá změna paradigmat. Všichni jsme se učili, že dluhy ujídají z mísy, zadlužená ekonomika byla považována za něco jednak neefektivního, ale dokonce odpudivého, a najednou se ukázalo, že musíme vést válku na dvě fronty," podotkl prezident.

10:38
11. 11. 2020

Zeman se oproti minulým letům dnes rozhodl věnovat kontextu rozpočtu a době, kdy se projednává. Tedy během pandemie koronaviru.

„Přišlo něco, co jsme asi nikdo nečekali. Přišla epidemie. A já jsem se mimochodem zhrozil, když jsem dnes četl, že už je za den 300 mrtvých. Kolegové, to je strašlivé číslo. Nu, a ta epidemie měla, jak víte, dvě vlny. Zatím dvě vlny. V té první vlně jsme museli opustit onu adoraci hospodářského růstu, abychom zachránili lidské životy, což se do značné míry podařilo. Byl to úspěch v boji s pandemií,“ upozornil prezident.

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně při schvalování rozpočtu (11.11.2020) Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně při schvalování rozpočtu (11.11.2020)
10:33
11. 11. 2020

Na úvod svého projevu chtěl prezident Miloš Zeman pozdravit předsedu vlády Andreje Babiše (ANO), otočil se do vládní lavice, ale nemohl ho pohledem najít. „Tady jsem,“ ozval se Babiš.

Zeman se totiž otočil doprava a za sebe, kde by premiér seděl, kdyby prezident hovořil u pultíku. Zeman ale sedí více vpravo - u stolku zpravodajů a tak se zřejmě hned nezorientoval, kde je místo pro předsedu vlády.

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně při schvalování rozpočtu (11.11.2020)
10:32
11. 11. 2020

Poslaneckou sněmovnou zní tóny prezidentské fanfáry z opery Libuše Bedřicha Smetany. Do jednacího sálu přichází prezident Miloš Zeman. Nemíří ale k řečnickému pultíku, nýbrž ke stolku zpravodajů. Projev pronese vsedě.

„Předem jsem se chtěl omluvit, že jsem si podobně jako minulý rok 28. října sedl kvůli velmi intenzivní bolesti nohou. To se stává, a jak už jsem několikrát řekl, nohama se politika nedělá, alespoň většinou ne. Doufám, že tato pozice nijak neohrozí hloubku mých myšlenek, s nimiž vás za chvíli seznámím,“ řekl Zeman hned na úvod s tím, že nohama se politika vetšinou nedělá.

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně při schvalování rozpočtu (11.11.2020) Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně při schvalování rozpočtu (11.11.2020) Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně při schvalování rozpočtu (11.11.2020)
10:27
11. 11. 2020
!

Prezident Miloš Zeman již je připraven v předsálí. S chůzí mu pomáhali bodyguardi, připravenou měl tradičně židli a vodu.

Ještě před projevem prohodil pár slov s ministrem Karlem Havlíčkem: „Není to dobrý. Je to špatný. Hlavně nohy mě bolí. Budu mít projev v sedě. Bude mírný s několika urážkami na cti,“ řekl prezident.

Prezident Miloš Zeman přišel do Sněmovny na projednávání rozpočtu na rok 2021 (11.11.2020) Prezident Miloš Zeman přišel do Sněmovny na projednávání rozpočtu na rok 2021 (11.11.2020)
Video  
Video se připravuje ...
10:22
11. 11. 2020

Na Fialu s Kalouskem mezitím reagoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který připomněl krizi z let 2008 a 2009 a tehdejší utahování opasků.

"Měli bychom aspoň respektovat některé základní ekonomické poučky a závěry, které dneska jsou všeobecně brány v potaz. Nikdo je nezpochybňuje kromě pana Kalouska a kromě pana Fialy, který si tady dovolí říci, že my pokračujeme v hostině," čílil se Zaorálek.

"To je taková ta typická argumentace deset let zpět - nebudeme tady utrácet, musíme si utáhnout opasky, protože jak říkal pan Petr Fiala, on říkal dokonce: my pokračujeme v hostině, 320 mld., to je mnohem více, než kolik my jsme si dovolili po těch letech 2008. No ano, ano, je to mnohem více, než oni si dovolili v politice, která - a to je opět obecná shoda - prodloužila recesi v České republice. To utahování opasků prostě vedlo k tomu, že jsme se v tom motali daleko víc, než jsme museli. Ať někdo z těch, co tu vystoupili, zpochybní moje slova," vzkázal Zaorálek.

10:19
11. 11. 2020
!

Do Poslanecké sněmovny právě dorazil prezident Miloš Zeman.

Video  
Video se připravuje ...
10:14
11. 11. 2020

Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek podotkl, že vládní návrh rozpočtu nepodporuje žádná česká autorita ani Národní rozpočtová rada. Návrh státního rozpočtu je podle něj nepravdivý a je mimo ekonomickou realitu. Chce, aby jej Sněmovna vrátila vládě k přepracování.

Je postavený na neaktuální predikci a pokud se přepracuje, tak sice bude hrozit 30denní provizorium, ale s vůlí Sněmovny nový rozpočet schválit v lednu.

„Budeme hlasovat o číslech, která neplatí a vláda to v tuhle chvíli ví. Já v tom nevidím sebemenší smysl,“ řekl Kalousek

Poslanec Miroslav Kalousek (TOP09) ve Sněmovně (11.11.2020) Poslanec Miroslav Kalousek (TOP09) ve Sněmovně (11.11.2020)
10:01
11. 11. 2020

Podle šéfa ODS Petra Fialy se dá návrh rozpočtu nazvat slovy "po nás potopa". Pro návrh hlasovat nebudou a slíbil, že se v dalších letech budou snažit chyby vlády hnutí ANO a ČSSD napravit.

"Já považuji ten návrh rozpočtu za výraz toho, co vláda předvádí nebo jaká vláda je v těch posledních letech nebo v tom posledním roce - bezradná, rezignovaná a vlastně bez představy, co dál," podotkl Fiala.

Jednání Poslanecké sněmovny o státním rozpočtu. (11. 11. 2020) Jednání Poslanecké sněmovny o státním rozpočtu. (11. 11. 2020)
9:48
11. 11. 2020

„Nikdo nezávidí vládě úkol sestavit rozpočet na rok 2021, sestavit ho uprostřed epidemie, poškozené ekonomiky, všech těch problémů, které pandemie přináší,“ připustil šéf ODS Petr Fiala. Zdůraznil ale, že vláda si dosud užívala vysokých ekonomických růstů a měla šest a půl roku pohodlného vládnutí.

Veřejné finance se podle jeho slov začaly rozpadat už dříve, a to kvůli tomu, jak vláda hospodařila ještě před startem krize. „Kdyby nepřišla pandemie, tak v těchto měsících by už nepochybně všichni v naší zemi viděli, že se vláda chovala nerozumně, nezodpovědně, ignorovala doporučení i varování opozice, ale taky například Nejvyššího kontrolního úřadu a dalších orgánů, které upozorňovaly na ty rozpočtové problémy a na to, že ta hostina končí a že z ní zůstane jen velmi málo nebo nic,“ řekl Fiala.

Předseda ODS Petr Fiala přichází na jednání Poslanecké sněmovny o státním rozpočtu. (11. 11. 2020) Předseda ODS Petr Fiala přichází na jednání Poslanecké sněmovny o státním rozpočtu. (11. 11. 2020)
9:41
11. 11. 2020

Jak zaznamenal fotograf Blesku, mezitím, co ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) představovala svůj návrh státního rozpočtu, diskutoval premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem Karlem Havlíčkem (za ANO) a předsedou komunistů Vojtěchem Filipem (KSČM).

Mezitím, co ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) představovala svůj návrh státního rozpočtu, diskutoval premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem Karlem Havlíčkem (za ANO) a předsedou komunistů Vojtěchem Filipem (KSČM). (11. 11. 2020) Mezitím, co ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) představovala svůj návrh státního rozpočtu, diskutoval premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem Karlem Havlíčkem (za ANO) a předsedou komunistů Vojtěchem Filipem (KSČM). (11. 11. 2020) Mezitím, co ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) představovala svůj návrh státního rozpočtu, diskutoval premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem Karlem Havlíčkem (za ANO) a předsedou komunistů Vojtěchem Filipem (KSČM). (11. 11. 2020)
9:37
11. 11. 2020

Zpravodajka návrhu Miroslava Vostrá (KSČM) poslance na plénu oficiálně informovala, že rozpočtový výbor doporučil návrh rozpočtu v prvním čtení schválit.

"Státní rozpočet bude hospodařit s příjmy ve výši 1 488,3 mld. Kč, výdaji ve výši 1 808,3 mld. Kč, schodkem 320 mld. Kč a rekordními investicemi za 186,6 mld. Kč," vypočetla Schillerová.

9:31
11. 11. 2020

Schillerová vyjmenovává, že pomoc potřebují jak živnostníci, tak zaměstnanci, rodiče, protože "řada z nich musela zůstat s dětmi doma, protože se ze zdravotních důvodů uzavřely školy", ale také "tisíce obyčejných lidí, kteří mají akutní problém s nedostatkem likvidity a potřebuje zaručenou půjčku, odklad daně nebo posečkání se splátkou".

"Tito všichni potřebují pomoc. Potřebují teď. Potřebují v robustním měřítku. Ano, stojí to státní rozpočet stovky miliard. Ke konci října 2020 rovných 224. 224 miliard, které jsme v souvislosti s koronavirem jen v letošním roce už napumpovali do ekonomiky. A to je právě ten důvod, proč vstoupím do dějin jako ministryně financí, za jejíhož funkčního období bylo dosaženo jednoho z největších schodků v historii naší země vůbec. Umím s tím žít," pokračuje Schillerová.

"S čím bych ale žít neuměla, je to, že bychom naše občany nechali v této největší zdravotní a ekonomické krizi na holičkách," dodává vicepremiérka.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) přichází na jednání Poslanecké sněmovny o státním rozpočtu. (11. 11. 2020)
9:17
11. 11. 2020

Rozpočet se schodkem 320 miliard je dle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) největší investicí do rozvoje klíčových oblastí ekonomiky a pomocí občanům.

"Naše ekonomika, životní úroveň občanů, otázka přežití mnoha za běžných okolností životaschopných firem stojí a padá s tím, nakolik bude naše rozpočtová politika moudrá a nakolik ji dokážeme správně využít," uvedla ve Sněmovně. "Nijak nezastírám ambici předkládaného rozpočtu sehrát co nejaktivnější roli a napomoci naší ekonomice zpět k růstu," podotkla.

"Samozřejmě předkládaný deficit je několikanásobkem čísel, na která jsme byli zvyklí z období před pandemií. Ale kdy jindy než v období nejsilnějšího propadu ekonomiky v novodobé historii naší země je nutné realizovat expanzivní politiku," hájila Schillerová vysoký schodek.

"Tento schodek je investice do co nejrychlejšího rozvoje naší země v roce 2021. A cokoliv ubírat by znamenalo výrazné zpomalení možnosti rozvoje celé ekonomiky. Proto investujeme do budoucnosti po covidu a proto investujeme takto masivně," dodala.

Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) během jednání Sněmovny o rozpočtu 2021 (11.11.2020)
9:12
11. 11. 2020

V okolí Poslanecké sněmovny před jednáním o státním rozpočtu hlídkovala policie. Přilehlá ulice byla uzavřená, příchozí museli ukázat oprávnění ke vstupu.

V okolí Poslanecké sněmovny před jednáním o státním rozpočtu hlídkovala policie. (11. 11. 2020) V okolí Poslanecké sněmovny před jednáním o státním rozpočtu hlídkovala policie. (11. 11. 2020)

Video  Babiš vyzval opozici: Odejděte ze sálu! I když Babiše nesnášíte, pomůžete republice.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

marmat ( 19. prosince 2020 15:41 )

deratizater: Asi ANI netušíte , kolik od EU jako kompenzaci obdržíme...!!!?
Včera nejprestižnější politologové a ekonomové potvrdili výbornou kondici
financí ČR !!!
Pochybuji, že máte děti....ale postarejte se o čistotu roušek celé rodiny !
Budete mít program a nebudete se tady ztrapňovat !!!

marmat ( 19. prosince 2020 15:34 )

dobraduse: Ubožák je např. TROLL, často podle nápadů - na mol !!!

marmat ( 19. prosince 2020 15:32 )

levicove-smegma: Vymyslet TOHLE.......???
Je podstatně chytřejší/lepší, než od opozice zašrou­bovat­/vmon­tovat
do daňového balíčku v PS po půlnoci destrukční přílepek Pirátů...!!!

marmat ( 19. prosince 2020 15:25 )

Pollo: MYSLÍTE trolly ???....takto jooooooooooooooo !!!!

marmat ( 19. prosince 2020 15:21 )

To je super nick....ponechejme mu ho.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa