Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Exposlankyně Kočí (35) má 4. syna: Proč mají děti jména na A a vrátí se do politiky?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. prosince 2020
07:10

Největší dárek? Aby děti byly zdravé. A že jich u Mertlů není málo. Kristýna Mertlová (35), za svobodna Kočí, má domácnost plnou chlapců. S manželem oslavili 6. výročí svatby, mají přitom již 4. syna. Do rodiny postupně přibyli Antonín, Albert, Adam a Alex. Exposlankyně za Věci veřejné Blesk Zprávám vysvětlila, proč mají ratolesti jména na A, ale i to, jak tráví Vánoce. A jak to má dnes s politikou?

S manželem oslavili 7 let, co jsou spolu, brali se před 6 roky. Kristýna Mertlová (dříve Kočí) ve vztahu jen kvete a její rodina utěšeně roste. Nyní je jich v jedné domácnosti již 6. A tak i na Vánoce je u Mertlů veselo. I když ty letošní jsou kvůli pandemii covid-19 jiné než dřív.

O zábavu se Mertlové, která byla ve Sněmovně za Věci veřejné v letech 2010 až 2013, starají čtyři chlapci - Antonín, Albert, Adam a Alex, který se narodil na konci listopadu.

Proč mají synové jména na A?

„Můj manžel je matematik. A když jsme čekali prvního syna, tak jsme řešili jméno. Přiznám se, že se mi líbilo trochu víc jiné. Manžel řekl, že by pro jména dětí chtěl mít nějaký hlubší princip, aby to mělo nějakou větší logiku, ne jen to, co se nám bude líbit. A tak jsme se dostali k tomu, že první syn se jmenuje Antonín po dědečkovi, po mém tátovi. A manžel pak řekl, že se všechny děti budou jmenovat od A. Tehdy mě, přiznám se, nenapadlo, že budeme mít 4 kluky. A myslela jsem si, že budeme mít i nějakou holčičku a že to bude výrazně jednodušší potom hledat další jméno od A. Kdybych věděla, že budeme mít čtyři kluky, nesvolila bych,“ směje se Mertlová.

„Kluci jsou ochranáři, na mě jako na maminku nedají dopustit. A manžel je šťastný, že má 4 syny. Přestože toho testosteronu máme doma přehršel, tak si to užívám a ještě tajně doufám, že mě to užívání čeká, až kluci budou větší, budou vařit, uklízet, hýčkat si mě a zapojí se do domácnosti,“ doufá někdejší poslankyně, která nějaký čas vedla i poslanecký klub.

Domácí šarvátky na denním pořádku

„Není dne, kdy bychom neřešili nějakou hádku, praní nebo i nějaký ten úraz. Máme hodně živé a zdravé děti, potřebují neustále nějaké aktivity, vybít se. Na druhou stranu na sebe kluci hodně dají, i když se spolu perou a nic si nedarují, jsou to parťáci. A pomáhají. Nebudu ale lhát, že je u nás často menší válka, kluci spolu bojují, dělají různé pasti jeden druhému, a já jen doufám, že do té pasti nespadne náš novorozenec,“ podotýká čtyřnásobná maminka.

Pro syny tak s manželem vymýšlí nové a nové aktivity, aby se zabavili, u Mertlů se prý takřka nemůže stát, aby se nešlo ven a zůstalo se celý den doma.

„Pořád musíme něco vytvářet, což v období lockdownu, když musíme být doma, je výrazně náročnější něco vymýšlet, protože oni fakt potřebují furt běhat, furt sportovní aktivity či soutěže, aby to ze sebe dostali, jinak právě se to uchyluje k domácím šarvátkám, což není úplně ideální,“ poznamenává.

Na holčičku si myslela, ale tušila, že marně

Pohlaví čtvrtého potomka si nakonec říct nechali dopředu. Manžel Mertlové slíbil, že pokud půjde o holčičku, pořídí se nová výbavička, čtvrtý chlapec ale „měl smůlu“ a řadu věcí tak podědil po starších bratrech.

„Lhala bych, kdybych neřekla, že jsem si trošku myslela na to, že by to napočtvrté mohla být holčička. Možná ještě víc než já si to ale přála babička, která má samá vnoučata kluky. Ale asi jsem to nějak tušila, že ta pravděpodobnost už je menší. Manžel si přál výrazně víc, aby to byl další kluk. Říkal: Už to s kluky umíme, já už se nechci učit nic nového,“ přiznává Mertlová.

Video  Návrat do minulosti: Časy, kdy Kočí s tehdejšími kolegyněmi z VV fotila kalendář.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Malý Alex se tak stal předčasným vánočním dárkem. Vánoce u Mertlů jsou přitom tradičně především rodinné. „Mám dva další sourozence, jsme tři děti, a o Vánocích se běžně setkáváme všichni, máme i tradiční vánoční procházku Prahou, která teď logicky není možná, když je vše zavřené. Kouzlem té procházky bylo i to, že jsme se mohli zastavit na skleničku, dobré pivo nebo svařák,“ poznamenává.

Vánoční svátky a konec roku pro exposlankyni obvykle znamená nejen období rodinných návštěv, ale také vyrazit později na chalupu do hor a lyžovat.

„Synové asi pojedou na chalupu s manželem na dva dny, jestli se vůbec otevřou vleky. A my uvidíme, jestli tam pojedeme, až manžel vytopí chalupu. Máme klasickou chalupu na kamna, tak uvidím, jestli si tam s novorozencem troufnu jet,“ podotýká Mertlová.

Vládě vytýká chaos

Během vánočního povídání s Blesk Zprávami se stočila řeč i k politice. „Přiznám se, že nezávidím nikomu, kdo v tuhle dobu musí rozhodovat, ať si můžeme o vládě myslet cokoliv. Nezávidím ani jednomu z nich to rozhodování. Ta doba je strašně složitá, počty nakažených, potažmo mrtvých, jsou opravdu extrémní a být tím, kdo má rozhodovat, není snadné. Na druhé straně musíte vyvažovat i to, jaké jsou dopady na ekonomiku, na konkrétní jednotlivé segmenty, na cestovní ruch, provozovatele restaurací, kaváren, hotelů apod., na spoustu malých živnostníků, kteří nemají žádné rezervy - a rozhodně to není jejich chyba. Kdo mohl vědět, že se to stane,“ poznamenává Mertlová.

Jako podnikatelka ví, že náklady přichází, ať už má provozovna otevřeno, či nikoli, protože platy zaměstnanců běží dál, stejně tak se musí platit třeba za energie či nájem.

Jako hlavní problém však vidí očekávatelnost dalších rozhodnutí. „Mít třeba restauraci, to musí být šílené, chápu to znechucení. Co já osobně vnímám velmi negativně, je to, že nemáme stabilní, očekávatelné prostředí, aby se firmy mohly spolehnout, že to, co platí dnes, bude opravdu platit i zítra. Hotely či restaurace investovaly další peníze, aby doplnily sklady a zásoby, chvíli bylo otevřeno a najednou se znovu zavřelo. Navíc jsme si zavedli nějakého psa, který něco říká, ale stejně se vlastně nedodržuje,“ vytýká vládě.

Mezi lidmi vnímá, že vládě a opatřením přestávají věřit. „Lepší předvídatelnost je něco, co mi jako občanovi chybí, na druhou stranu jsem ráda, že politika je pro mě uzavřená věc a nemusím to řešit, protože je mi úplně jasné, že řešit v současné době otázku zdraví obyvatel je strašně náročné,“ poznamenává.

Politika, věc uzavřená

Je pro Kristýnu Mertlovou, dříve Kristýnu Kočí, politika skutečně uzavřenou kapitolou jejího života? Exposlankyně přiznává, že na to se jí ptá i její manžel.

„Manžel se mě na to často ptá, jestli opravdu právě ani ta komunální úroveň, která je právě ta, kde jste nejblíž lidem a můžete lépe vidět i výsledky a konkrétní problémy,“ říká Mertlová.

„Politika je pro mě ale téma, které je opravdu naprosto uzavřené. Přiznám se, že na 4 malé děti jsem možná na české poměry relativně mladá čtyřnásobná maminka, ale politika asi už pro mě není aktuální téma. Spoustu toho máme před sebou a rodičovství je určitě jeden z nejdůležitějších úkolů. Na druhou stranu přiznávám, že nechci být maminkou na plný úvazek, to bych se asi zbláznila. Proto jsem šťastná, že to mohu kombinovat s vlastní firmou a projekty, které vedu, a to mě naplňuje. Dovedu si představit, že se posunu od seznamovacího byznysu ještě někam jinam,“ doplňuje.

Na to ale má momentálně čas, zda se bude sama chtít posunout někam jinam, třeba směrem k řízení o něco větších týmů lidí, je otázka doby, až její malé děti odrostou, říká. Momentálně je prý spokojená tam, kde je. A uvědomuje si, že zatímco řada věcí se zkrátka nedá plánovat, nejdůležitější je právě rodina.

Expertka na seznamování

Mertlová, která v lednu oslaví 36. narozeniny, je dnes již bývalou političkou, vedle mateřství dál podniká. Manžela Jakuba poznala v roce 2013 na seznamce. Sama se později do byznysu se seznamováním pustila a s manželem má seznamovací agenturu.

„Jako všechny oblasti života, koronavirus poznamenal i seznamování. Navíc v tom seznamování je to ještě extrémnější, protože spoustě lidem došlo v době, kdy jsou najednou zavřeni sami doma a nemají možnosti se potkávat s kamarády, jak vlastně jsou sami. V normálních časech spousta lidí to, že jste single, nevnímá jako problém, mají kamarády, rodinu, mohou vyrazit na různé akce s přáteli, známými, s kolegy z práce. Najednou tohle všechno v téhle době zmizelo. Nemůžete s kolegy po práci zajít na skleničku, s kamarády vyrazit do kina. Najednou jste sami doma. A samota dopadá i na spoustu lidí, kteří si předtím mysleli, že seznamování neřeší,“ podotýká.

Nárůst lidí na seznamkách, ale i úskalí časů korony

Seznamky se staly pro spoustu lidí jedinou možností, nárůsty uživatelů jsou enormní. Mertlová však upozorňuje i na problémy - řada lidí nebere seznamování online seriózně. A objevují se i muži, kteří si na seznamky vyráží „otestovat svou atraktivitu, i když vedle sebe partnerky mají“.

Ve své seznamovací agentuře se proto snaží k lidem přistupovat individuálně, vnímá však problém, že lidé nemají možnost, kde udělat další krok, nemohou si jít posedět do restaurace. „Problém je, kam jít na rande, když se seznámíte. Řešíme to i u našich klientů. Zvlášť v době, kdy jsou restaurace a bary zavřené. Ani jít na rande v roušce není ideální. Fyzický vzhled, atraktivita, to, jestli tam přeskočí jiskra, je pro seznamování klíčové,“ podotýká.

Časy koronavirové pandemie jsou tak pro seznamování problém, je totiž zapotřebí, aby se lidé potkali tváří v tvář co nejdříve - a nedělali si u klávesnic jen představy o tom, jaký ten druhý je. Seznamování se přes skype apod. vnímá Mertlová také pouze jako náhražku reality.

„Přestože bych se jako majitelka seznamky mohla radovat, super, lidé se nemají kde seznamovat, tak se k nám hrnou, což je sice pravda, ale pro seznamování přece jen potřebujete i krok 2, aby lidé šli na rande a zjistili, jestli jim to funguje, nebo ne. Už se všichni nemůžeme dočkat, až toto všechno odpadne a budou se lidi moci seznamovat normálnější cestou, vyrazit na normální, klasické rande. Ta doba je strašně těžká pro všechny,“ dodává Mertlová.

Video  Česká feministka chce reformovat sexuální výchovu: „Polovina dospívajících se ve škole nic nedozví.“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Pollo ( 26. prosince 2020 20:01 )

👉👍

Pollo ( 26. prosince 2020 20:00 )

Čekáte rodinu? Rád bych gratuloval, ale zvolání mohlo být veselejší..

Pollo ( 26. prosince 2020 19:59 )

I vy jste se nějak narodil/narodila. Pak už mají šanci všichni.

msml20 ( 26. prosince 2020 13:45 )

Tato paní je z inteligentní rodiny a není potřeba se obávat, že státu přibydou méně inteligentní lidé.

http­s://cs­.wiki­pedi­a.or­g/wi­ki/Kris­t%C3%B­Dna_Ko­%C4%8D­%C3%AD

msml20 ( 26. prosince 2020 13:41 )

Zcela určitě to nebude jediné co nechápete.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa