Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Konec uhlí v Česku: Komise doporučila rok 2038. A ministr Brabec skončil v nemocnici

Aktualizováno -
4. prosince 2020
14:25
Autor: ČTK - 
4. prosince 2020
09:49

Uhelná komise dnes doporučila ukončit využívání uhlí v České republice v roce 2038. O záměru bude rozhodovat vláda. Komise pracovala se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043. Tiskovky po jednání komise se nezúčastnil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Stihla ho prý náhlá zdravotní indispozice.

Podle zdrojů ČTK hlasovalo 15 členů komise pro rok 2038, dva byli proti a dva se zdrželi. Celkem má komise 19 členů.

V usnesení, které má ČTK k dispozici, komise zároveň schválila, že podmínkami útlumu jsou zejména včasná náhrada uhelných zdrojů jinými zdroji a zajištění energetické bezpečnosti České republiky.

Brabec chtěl dřívější termín

Zástupci ekologických organizací dnes na tiskové konferenci uvedli, že ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), je jedním z předsedů komise, který rok 2038 nepodpořil. Byl pro dřívější termín, konkrétně 2033.

Podle ekologa a člena komise Jana Rovenského z Greenpeace ČR nebyly před rozhodnutím dostatečně vyhodnoceny dopady na dotčené regiony, životní prostředí, veřejné zdraví, veřejné rozpočty či teplárenství.

Uhelná komise naopak zmínila dostavbu nových jaderných zdrojů podle stávajícího harmonogramu či úspěšnou transformaci teplárenství. Vláda by také měla minimálně každých pět let provádět přezkum rozhodnutí v závislosti na vnějších faktorech.

Stovky miliard na životní prostředí

„Osobně jsem dnes hlasoval pro dřívější termín, tedy rok 2033, protože si myslím, že bychom měli být co možná nejambicióznější, pokud jde o životní prostředí. A s ohledem na to, že zásadní proměna české energetiky se uděje už do roku 2030, věřím, že by konec uhlí v tom dřívějším termínu byl možný. Vidím, že se skutečně trendy rychle posouvají,“ vzkázal dnes Brabec.

Ministerstvo dá do životního prostředí v příštích deseti letech 300 miliard korun, další stovky miliard poskytne ministerstvo průmyslu, uvedl. „I proto jsem byl pro ambicióznější termín. Věřím totiž, že samovolný přerod české energetiky v důsledku investic, ale také ceny emisní povolenky, bude ve skutečnosti rychlejší a bude se blížit více tomu ambicióznějšímu modelu. Někdo tomu říká evoluce, někdo revoluce, každopádně obojí jsem dnes mým hlasováním podpořil,“ doplnil ministr.

Němci také v roce 2038

Zatímco Německo chce skončit s uhlím rovněž v roce 2038, Polsko až v roce 2049. Poláci se jako jediní v EU nepřipojili k unijnímu slibu být do roku 2050 klimaticky neutrální.

Do roku 2021 by měla skončit výroba energie z uhlí v Portugalsku, do roku 2022 ve Francii, do roku 2024 v Británii, která už od letoška nevyužívá energii z uhelných elektráren, do roku 2025 v Irsku a Itálii, do roku 2028 v Řecku, do roku 2029 ve Finsku a Nizozemsku a do roku 2030 v Maďarsku, Slovensku a Dánsku.

V uhelné komisi i šéf ČEZ Beneš

Česká uhelná komise byla zřízena loni, je poradním orgánem vlády. Mezi členy jsou zástupci těžařů, akademici i ekologové. Mimo jiné mezi ně patří generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Rostislav Palička nebo zmiňovaný vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Rovenský.

Vedou ji ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) s Brabcem. Ministr Havlíček potvrdil, že uhelná komise doporučila ukončit využívání uhlí v Česku v roce 2038. „Přijali jsme takzvaný koncepční scénář,„ uvedl.

Doporučení uhelné komise pro útlum uhlí by mělo být minimálně jednou za pět let přezkoumáno. „Rok 2038 navrhneme vládě do konce roku,“ podotkl Havlíček.

Brabce stihla náhlá indispozice

Brabec se dle Havlíčka neúčastnil tiskové konference po jednání uhelné komise kvůli náhlé zdravotní indispozici. Tiskové oddělení ministerstva ČTK sdělilo, že je Brabec na vyšetření v nemocnici.

Brabec je poslední dobou pod tlakem zejména kvůli opakovanému úniku chemikálií do řeky Bečvy, k rezignaci jej vyzvali Starostové a nezávislí (STAN). Ministr odstoupit odmítl, nemá dojem, že by on nebo jeho resort selhal. V úterý ve Sněmovně uvedl, že je nešťastný z toho, že vyšetřování prvního zářijového úniku trvá tak dlouho. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Havlíček dostal ochranku. Kvůli uhelné komisi a výhrůžkám?

Sám Havlíček pak má od středečního rána ochranku, přesný důvod neuvedl. Policie České republiky prý situaci vyhodnotila jako riziko osobního ohrožení.

„Pohybuji se v oblasti, která je v tomhle velmi náročná s ohledem na různé tlaky, které jsou přirozeně vyvíjeny, ať už ve smyslu energetiky, telekomunikací nebo dopravy. Jsou to samozřejmě témata, která dneska hýbou společností. A konečně i ministerstvo dopravy je největším investorem v České republice. V dané situaci to asi není úplně nepochopitelné, že se čas od času objeví nějaké tlaky nebo ataky nebo snaha učinit určité nepříjemnosti,“ uvedl Havlíček.

Podle iDnes.cz však má Havlíček ochranku proto, že výhrůžky souvisely právě s uhelnou komisí.

Zdenek ( 5. prosince 2020 13:40 )

to je zase blabol - oblbovani ...... jako jsme to delali za budovani socialismu v Ceskoslovenske socialisticke republice ....... „A pětiletku splníme, kdybychom ji měli plnit deset let!".

forrrrr .... toho co planuje o b l b u j e nejvice N E M E C K O - hlavne ma plany, oblbuje zbytek Evropy - ale totalne a to sama zvysoka kali .....Cíle snížení emisí do 2020 Německo pravděpodobně nedosáhne

Německo má problém snižovat emise v dopravě a vytápění - Mezinárodní energetická agentura (IEA) vydala zprávu o stavu energetického sektoru Německa. Podle zprávy má Německo problém s dosažením stanovených klimaticko-energetických cílů.

IEA vydala zprávu o stavu energetického sektoru Německa, ze které je patrné, že se energetický mix země během posledních čtyř dekád přesunul od naprosté dominance uhlí a ropy na diverzifikovanější mix. Jaderná energie je nahrazována především obnovitelnými zdroji. Do roku 2038 je pak plánováno úplné ukončení využívání uhlí, a to i přes fakt, že je dnes největším zdrojem výroby elektřiny v zemi.

Energiewende je v současnosti nejviditelnější ve výrobě elektrické energie, kde podíl výroby z obnovitelných zdrojů roste. Nejvíce elektřiny se ovšem stále vyrábí z uhlí, zejména hnědého. Obnovitelné zdroje elektřiny totiž primárně nahradily klesající výrobu z jaderné energie. V roce 2017 se druhým nejvýznamnějším zdroje elektřiny stala větrná energie, podle předběžných dat nicméně v loňském roce překonala i hnědé uhlí.

Německým cílem je dosáhnout podílu obnovitelných zdrojů na hrubé spotřebě elektřiny v roce 2020 35 %. V roce 2018 to bylo 38 % a v první polovině 2019 44 %. Podle nové koaliční vlády z března 2018 německá vláda plánuje zvýšit tento cíl pro rok 2030 na 65 % (původně měla výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v 2030 činit 50 %).

ANOOOO N E S P L N I M E cil do roku 2020 - takze si upravime jako cile do roku 2038 NOOOOOOOO A SAMOOOOO TAM JE ZAZE NESPLNIME TAK toooo upravime roce 2038 naa rok 2050 - o b l b o v a n

istyl ( 4. prosince 2020 11:21 )

Neverim...smrdi to "zduvodnenym" odstoupenim z funkce ministra...na pokyn zhora...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa