Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hádky o rozpočet: Zaorálek tasil zombie, Klaus ml. „vyžraný“ stát, ODS chce škrtat 81 miliard

Aktualizováno -
2. prosince 2020
19:28
Autor: simao, ČTK - 
2. prosince 2020
14:20

Poslanci se ve středu odpoledne sešli k hádkám o změnách v návrhu rozpočtu na rok 2021. Během 2. čtení, které skončilo v půl osmé večer, létala slova o úsporách a škrtech, ale i narážky na zombie či „vyžraný“ stát. Sešly se přitom návrhy na přesuny peněz v celkovém objemu přes 180 miliard korun. Vládní ČSSD se rozpočet nelíbí, hlasovat pro něj však prý bude. ODS navrhla škrty za takřka 81 miliard korun.

Rozpočet je navržen se schodkem 320 miliard korun, tahle částka však nezahrnuje dopady tzv. daňového balíčku, který budou v prosinci řešit senátoři. Rozpočet vyrazila ve středu do Sněmovny hájit vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO), premiér Andrej Babiš (ANO) se z jednání omluvil. Poslanci dnes navrhli přesuny v celkovém objemu přes 180 miliard korun.

Hádky ve Sněmovně

Často se ozývaly hlasy po výraznějších státních úsporách i kvůli těžké době koronavirové pandemie. A do hádek se pustili (nejen) poslanci ODS a ČSSD. Rozdmýchal je ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) slovy o „zombie myšlenkách staré pravice“. Připomněl i utahování opasků z doby někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

ODS přitom nyní navrhla škrty za 81 miliard korun a výraznou „odtučňovací kůru státu“.

TOP 09 navrhla vzít část peněz Zemanovu Hradu

Pozměňovací návrhy předložila i TOP 09. Ta navrhla o téměř 18 milionů korun „obrat“ Kancelář prezidenta republiky (KPR). „Domnívám se, že zcela nepatřičně jsou na ten příští rok i nadále plánovány finance na cesty prezidenta, ačkoliv nikam nejezdí. Když už někam jede, tak je to spíš pro ostudu,“ rýpla si na tiskovce do Miloše Zemana šéfka Topky Markéta Pekarová Adamová a navrhla sumu přesunout na podporu umělců.

Miroslav Kalousek (TOP 09) později přečetl další návrh z dílny Topky na přesun 50 milionů korun z rozpočtu Zemanovy hradní kanceláře a dalších 50 milionů z rozpočtu Úřadu vlády, kvůli navýšení prostředků na výzkum a vývoj ve zdravotnictví. Z rozpočtového řádku pro KPR následně navrhli ukrojit i Starostové.

Lidé šetří, stát by měl taky

Ve svém sněmovním projevu Pekarová Adamová zmínila krachy firem a živnostníků kvůli pandemii koronaviru. Kritizovala množství a rychlost vyplácené pomoci ze strany státu během pandemie koronaviru a varovala před tím, že se pro příští rok patrně rozšíří počet lidí na Úřadech práce a sociálních dávkách.

„Snaha vlády šetřit je jen kosmetická, není dostatečná. Firmy, živnostníci, jednotlivé domácnosti, rodiny, jednotlivci otáčejí skutečně často každou korunu a rozmýšlejí si každý svůj výdaj. Stát by za nimi vůbec neměl být pozadu, naopak ten by měl jít příkladem a měl by začít sám u sebe,“ apelovala.

Po vyšších úsporách volali představitelé většiny sněmovních stran a hnutí.

ČSSD proti ANO kvůli balíčku

Diskutovaný daňový balíček přitom na rozpočet vznese další miliardové nároky, obsahuje totiž mj. i poslanecký návrh Andreje Babiše (ANO) na zrušení superhrubé mzdy a zavedení nižší daně z příjmu ve výši 15 a 23 procent. Babiš si od toho slibuje podporu cca 4,5 milionu zaměstnanců, opozice, ale i koaliční ČSSD však vytýkají až 90miliardový dopad na veřejné finance.

„Je to velmi, velmi nákladné pro státní rozpočet a vůbec to není spravedlivé. Jsme přesvědčeni, že toto není cesta,“ míní vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Tento návrh znamená obrovské problémy pro státní rozpočet,“ dodal na nedávné tiskovce vicepremiér, který doufá, že Senát zváží pro a proti a návrh daňového balíčku opraví.

Rozpor kolem Babišova návrhu zapříčinil značný nesoulad v menšinové vládní koalici, která návrh rozpočtu v 1. čtení prosadila tradičně i díky hlasům KSČM.

Fiala: Poslední rozpočet, co tahle vláda sestavuje

„Myslím si, že toto je poslední rozpočet, který tato vláda sestavuje,“ uvedl ve středu ve Sněmovně šéf ODS Petr Fiala. Vládě vytkl, že ani před pandemií koronaviru rozpočty minulých let nepřinášely „žádnou velkou radost“ a nevyužívaly dlouhé období ekonomických růstů. Víc a víc peněz dle Fialy naopak tahaly od daňových poplatníků, využívaly je na provoz státu a „někdy i uplácení různých voličských skupin“.

Právě ODS přitom v boji o daňový balíček podpořila vládní ANO. „4,5 milionu lidí bude mít vyšší příjem o 7 procent, poznají to už v únoru. To si myslím, že je velmi, velmi dobrá zpráva,“ podotkl Fiala. Vyzval však k úsporám a k odstranění zbytečných výdajů. ODS dle něj připravila „návrhy na úspory ve výši desítek miliard korun“.

Zaorálek: Zombie myšlenky a Kalouskovo „škrcení“

Výhrady ODS odmítal Zaorálek, který na Fialu reagoval slovy o „zombie myšlenkách staré české pravice“. Desítky miliard, o kterých Fiala mluví, že se dostanou k lidem, jsou dle něj neefektivní, protože nepůjdou do spotřeby. 

Zaorálek také odmítal Fialova slova o rozsáhlých úsporách třeba v rámci zeštíhlování úřednického aparátu a vzpomněl na „škrcení“ z doby premiéra Mirka Topolánka a někdejšího ministra financí Miroslava Kalouska.

„Vím, jak takové myšlenky úspor vypadaly před 10 lety. Obecně to funguje tak, že takovéto úspory jsou ponejvíc úspory do oblastí, jako jsou kvalitní školy, zdravotnictví, jako je právě to, co se má investovat do lidí, do budoucnosti. Takhle skončí tyto úspory. Omezují to, co vlastně vytváří podmínky budoucího života lidí. Pokud se zase přijde s myšlenkami, že se bude plošně škrtat, třeba nejlépe budeme škrtat ty nenáviděné úředníky, tak to mě dneska také irituje. Na jedné straně se nám tady vypočítává, co všechno máme pokrýt, komu všemu máme pomoci (...), tak jestli budu plošně škrtat v řadách úředníků, tak to nebudeme schopni dělat,“ čílil se.

Video  Babiš o superhrubé mzdě, antibabiš koalici i rekordnímu deficitu  - Blesk
Video se připravuje ...

Klaus ml.: Socialisté vyžrali stát

„Vy tady mluvíte o zombiech a dinosaurech, já když jsem vás poslouchal, tak jediné takové dinosauří bylo to vaše vystoupení. Vám už jen chyběl kapitalista s cylindrem a báseň Petra Bezruče Dělníku, tvojí zbraní je nenávist. Ale tato doba už je pryč,“ reagoval na Zaorálka Václav Klaus jr. (Trikolóra).

„Socialisté všech barev stát v minulých letech stát zevnitř tak obrovsky vyžrali a zvětšili, že je hyperobézní a polymorbidní, do toho dostal covid. Hrozí kolaps státních financí, zničení střední třídy,“ uvedl Klaus a navrhoval stát zeštíhlit. „Skutečně je lepší, když peníze mají lidé a stát se soustřeďuje na základní funkci,“ dodal.

Kalousek: Škrtali jsme a bolelo to

Zaorálkova slova o „zombie“ naopak pobavila poslance TOP 09 Vlastimila Válka. „Já jsem se bál, protože jsem dvakrát tak starý jak naše předsedkyně, že mě pan ministr označí za zombie,“ rýpl si.

Kalousek Zaorálkovi vzkázal, že škrtali v době, kdy to bylo nutné: „Ano, my jsme škrtali, škrtali jsme v situaci, kdy úroky ze státních dluhopisů byly 5,7 procenta a hrozila akutně dluhová spirála. Během roku jsme je srazili pod 3 procenta a stabilizovali jsme situaci. Bolelo to. Kdybysme se tak nechovali, tak stojíte dneska na dluhové brzdě.“

Přestřelka ODS a ČSSD

Zaorálkova poznámka však vyvolala přestřelky především mezi představiteli ČSSD a ODS, týkající se opět daňového balíčku.

Zbyněk Stanjura (ODS) Zaorálkovi vytkl, že ČSSD nepodporuje návrh na snížení daně z příjmu na 15 a 23 procent. „Vy nechcete, aby lékaři měli vyšší příjmy? Vy nechcete, aby učitelé měli vyšší příjmy? Vy nechcete, aby hasiči měli vyšší příjmy?“ divil se. ODS dle něj dnes hájí střední třídu, ČSSD jim nechce zvýšit příjmy. „Neříkejte nám, že je to nějaké zombie,“ dodal.

Exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) Stanjuru pro změnu vyzvala, aby lidem řekl, o kolik ve výsledku těmito změnami přijdou. Její kolegyně Alena Gajdůšková (ČSSD) varovala před návratem ke štíhlému státu z dob pravice.

ODS navrhla škrty za 81 miliard

Poslanec Jan Skopeček (ODS) později představil úspory „ve výši téměř 81 miliard korun“, nastřádané ve 23 pozměňovacích návrzích. „Je to reakce na schválený daňový balíček, tzn. přinášíme úspory téměř ve výši předpokládaného výpadku. Zaměřujeme se především na provozní výdaje, neškrtáme v investičních výdajích,“ podotkl.

„Je tam úspora na platech, je tam úspora co se týče nejrůznějších dotací podnikatelským subjektům, jsou tam i provozní úspory na ministerstvu financí z titulu toho, že de facto skončila EET,“ upozornil Skopeček.

Na platech ve státním sektoru ODS navrhla ušetřit 17 miliard, netýká se to však učitelů. Za této vlády přibylo 16 tisíc státních úředníků, vytkl Skopeček. Stát má začít šetřit sám u sebe, podotkl. „Ordinujeme to, co jsme slibovali, odtučňovací kůru,“ dodal.

Onderka: Nejsme s rozpočtem spokojeni

ČSSD však s rozpočtem není spokojena. „Nelíbí se nám. Ale jsme v koalici a ČSSD bude hlasovat pro takový rozpočet, jaký schválila vláda. Tedy s deficitem 320 miliard korun,“ uvedl ve středu na tiskovce statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Právě ČSSD v rámci 2. čtení rozpočtu navrhla směřovat peníze určené pro neziskové organizace na podporu zdravotní péče a skupin ohrožených pandemií covidu-19 - především pak seniorů, samoživitelů a samoživitelek či čerstvě nezaměstnaných.

„Celkové investiční transfery neziskovým a podobným organizacím byly podle finančního účtu za rok 2019 celkem 16,6 miliardy korun. Za současné krizové situace považujeme za nesprávné, aby stát tyto prostředky nesoustředil na největší hrozbu,“ přiblížil návrh Onderka.

Že se ČSSD rozpočet nelíbí, ale přesto pro něj bude strana hlasovat, se stalo předmětem údivu na sociálních sítích. „Ano, nedává to smysl,“ poznamenal k tomu poslanec TOP 09 Dominik Feri. 

Okamura: To se nám to hoduje...

Rozpočet na rok 2021 kritizovala i SPD. „To se nám to hoduje, když nám jiní půjčují. Bohužel na rozdíl od Haškova Feldkuráta Katze my a naše děti ty dluhy, které nám tu nasekala vláda, platit budeme,“ stěžoval si ve Sněmovně Tomio Okamura. Půjčky na investice chápe, „Problém je, když se skutečně jen půjčuje, někteří hodují a na zbytek čeká jenom splácení,“ dodal Okamura, který kritizoval tradičně mj. údajnou proimigrační politiku vlády.

Onderka následně Okamuru zpražil slovy, že by bylo dobré mluvit o tom, o čem člověk ví, a ne jen „plácat“.

Marian Jurečka (KDU-ČSL) upozorňoval, že pozměňovací návrhy opozice jsou z 99 procent smeteny. Lidovci navrhli mj. přesun 2 miliard navíc na sociální služby a další přesun 1 miliardy korun v rámci lepšího hospodaření s vodou a prevencí před povodněmi.

Piráti: Neopravitelný rozpočet

Úsporný balíček v rozsahu 8 miliard korun předložili Piráti. Týká se provozních úspor na ministerstvech či slev na jízdném.

„Z našeho pohledu je ten rozpočet prakticky neopravitelný ve chvíli, kdy paralelně s ním běží daňový balíček, který může udělat sekeru do státních financí až 100 miliard korun. Skutečně má omezený smysl se tady bavit o stamilionech nebo jednotkách miliard,“ uvedl ve Sněmovně Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gejzovic ( 3. prosince 2020 11:06 )

To není pravda to by profesor vševěd nikdy nedovolil

gejzovic ( 3. prosince 2020 11:03 )

Klaus mladší muže děkovat tatíčkovi za rozkradeny stat,soukromné školy,za tatíčka to byl příjem co?Ten Kalouskův kurník,jenom svoje prachy

MirdaKradousek ( 3. prosince 2020 08:18 )

Vám asi hráblo ne?Kalousek krizi prodloužil o 4 roky,přitom měl jinou možnost jak nás z té krize vyvést.

marmat ( 2. prosince 2020 20:17 )

Sysoj Psojic: Kalousek měl a má ješitnost/EGO Klause....
A takové NIKDY neskousne, že předával křeslo ministra Babišovi a že ho válcuje Schillerová, nejen znalostmi, ale ohromně klidným , noblesním vystupováním!!!
Vedle ní je za "hroudu" zlého a nevychovaného přerostlého fracka.

marmat ( 2. prosince 2020 20:10 )

Milan Šmid: Nadáváte, jen abyste si zanadával......
Stahujte kalhoty až bude brod!!!§§§
NIKDO Vás nebude na očkování eskortovat, nepůjdete do Jáchymovských dolů,
pokud se nenecháte očkovat....Máme demo­kraci­i...­..ji­nak by jste sem nemohl fejkovat provokace bez hlavy/paty/důvodu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa