Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bitva o daň z příjmu po konci superhrubé mzdy: Uspěje ve Sněmovně Babiš, nebo Hamáček?

Autor: ČTK - 
18. listopadu 2020
14:05

Otázku daně z příjmu musí kvůli chybějící koaliční dohodě rozhodnout Sněmovna. Novinářům to po středečním zasedání Ústředního krizového štábu řekl jeho šéf a předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček. Ani podle premiéra Andreje Babiše (ANO) není chybějící shoda mezi sociální demokracií a ANO věcí, která by měla rozštěpit koalici, dodal Hamáček.

Návrh na zrušení superhrubé mzdy předložil Babiš formou poslaneckého pozměňovacího návrhu k daňovému balíčku pro příští rok. Podobný návrh předložil i Hamáček. Oba počítají se zrušením superhrubé mzdy, liší se ale ve výši daňových sazeb. Babiš navrhuje zavedení sazeb daně z příjmu 15 a 23 procent, Hamáček 19 a 23 procent a zároveň zvýšit o 200 korun měsíčně daňovou slevu na poplatníka.

Návrhu ANO minulý týden přislíbila podporu opoziční ODS v případě, že neuspěje její návrh na jednotnou sazbu 15 procent. K potřebné většině by tak mohlo stačit 78 hlasů poslaneckého klubu ANO a 23 hlasů klubu občanských demokratů.

Nejen Hamáček varuje před razantním výpadkem příjmů

Hamáček připustil, že koalice se u klíčového předpisu nedohodne. „Ale specifikum menšinové vlády je, že může něco dohodnout a celou řadu kompromisů udělat, ale potom musí do Sněmovny a dělat další kompromis, hledat, kdo dodá hlasy,“ uvedl. Podle ČSSD způsobí Babišův návrh příliš velký výpadek v rozpočtu hlavně v roce 2022 a pomůže spíš lidem s vysokými příjmy a bankám.

Podle šéfa ČSSD však Babiš nikdy věc neprezentoval tak, že by měla rozštěpit koalici. Vztahy mezi ANO a ČSSD jsou podle něj pracovní. „Že jste s někým v koalici, neznamená, že si s ním postavíte dvojdomek. Je to prostě pragmatická dohoda na spolupráci na plnění vládního programového prohlášení,“ řekl.

Beneš premiérem? Fantastická spekulace

Složité vztahy jsou podle něj v každé koalici. Na dotaz, zda vydrží spolupráce ANO a ČSSD až do voleb, uvedl, že sociální demokraté nebudou dělat nic pro to, aby vztahy naschvál komplikovali. „My se jen vymezili proti tomuto konkrétnímu návrhu,“ uvedl. V řadě jiných případů koalice naopak dohodu našla, v tomto však bude muset spor rozhodnout Sněmovna, dodal.

Za fantastické pak Hamáček označil spekulace o tom, že by mohla vzniknout úřednická vláda v čele s ředitelem ČEZ Danielem Benešem. Prezident Miloš Zeman dnes tuto informaci v rozhovoru s Parlamentními listy označil za absolutní lež. O možném plánu na úřednickou vládu informoval v pátek server Seznam Zprávy. Hamáček řekl, že takové spekulace komentovat nechce a připsal je předvánoční atmosféře.

Covid_19 ( 18. listopadu 2020 17:23 )

šmejdi z ANO nechali vyšší DPH i po 1.1.2015, kdy to mělo dočasné zvýšení skončit, také nezvýšili slevu na dani poplatníka, která je na stejné výši jako za Kalouska, pěkně nás ANO všechny dere, ale oligarchové se jen smějí, jim se daně nezvýší a pěkně jim ANO nahrává, aby daně platili u nás hlavně ti chudší

gejzovic ( 18. listopadu 2020 16:41 )

tak to je jasné o peníze vůbec nejde,ale o Babiše,takže podrazák ČSSD se ukáže

Covid_19 ( 18. listopadu 2020 15:05 )

bohatí budou platit menší daně a o to ANO jde. Dokázali to, že dnes zaměstnanci platí daň z příjmu i z minimální mzdy, to nedokázal ani Kalousek, ten tak neškubal lidi z nižšími příjmy jako dnešní vláda, která nezvýšila ani o korunu slevu na dani, je stejná jako za Kalouska - 2070 Kč měsíčně na poplatníka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa