Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zeman přijde po roce do Sněmovny. A podporuje i 15procentní daň ze mzdy, tvrdí Schillerová

Aktualizováno -
5. listopadu 2020
17:40
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
5. listopadu 2020
12:33

Prezident Miloš Zeman nakonec příští týden přijde do Poslanecké sněmovny. Blesk Zprávám to potvrdil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Ještě před pár dny nebyla přitom účast prezidenta na jednání o zákonu roku kvůli koronavirové situaci jistá. Ve čtvrtek odpoledne zamířila za Zemanem vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Ještě předtím se prezident sešel v premiérem Andrejem Babišem (ANO). Schillerová po schůzce zmínila, že Zeman podporuje Babišův návrh zrušení superhrubé mzdy a stanovení sazeb na 15 a 23 procent, ale jen na dva roky.

„Popravdě ještě nevíme. Bude záležet na vývoji epidemiologické situace,“ tvrdil ještě v pondělí Blesk Zprávám hradní mluvčí.

Dnes je už přitom jasné, že Zeman po roce mezi poslance příští týden dorazí. „Pan prezident plánuje zavítat na jednání Poslanecké sněmovny o návrhu státního rozpočtu na příští rok ve středu 11. listopadu od 10:30,“ řekl Ovčáček Blesk Zprávám ve čtvrtek před polednem. A po schůzce o tom ubezpečil i Schillerovou. 

Schillerová i Babiš v Lánech, každý zvlášť

I když mluvčí avizoval, že prezident nemá na tento týden plánované žádné politické schůzky a bude se věnovat jen administrativě, dnes odpoledne za ním do Lán přijela ministryně financí Alena Schillerová.

„Budu pana prezidenta informovat o tom, jak si z hlediska plánovaného deficitu stojíme v mezinárodním srovnání, o nejnovějších poznatcích mezinárodních ratingových agentur, nebo zvolené strategii konsolidace,“ řekla před odjezdem do Lán Blesk Zprávám Schillerová. 

Schillerová se sešla s prezidentem v 15 hodin. Debata byla podle ní velmi technická. Prezidenta zajímaly jako obvykle investice či platy státních úřadníků, dodala. Na přetřes přišel ale i návrh na zrušení superhrubé mzdy.

„Prezident řekl, že sazby 15 a 23 procent podpoří, ale dal si podmínku na dva roky,“ podotkla. Teprve poté se podle ní bude mluvit o správném daňovém mixu. Vicepremiér a předseda koaliční ČSSD Jana Hamáček předkládá návrh sazby 19 a 23 procent.

Návrh na zrušení superhrubé mzdy v současné situaci kritizuje Národní rozpočtová rada. Upozornila na to, že v odůvodnění Babišova návrhu je uvedeno, že snížení daně z příjmů je zamýšleno na dva roky a že o definitivním daňovém režimu a výši sazeb bude rozhodnuto podle aktuálního ekonomického a rozpočtového vývoje. „Navrhovaná úprava zákona však žádnou povinnost přezkumu po dvou letech neobsahuje,“ uvedla.

Schillerová: Zemana potěšilo snižování počtu úředníků

Ohledně rozpočtu byl podle Schillerové Zeman spokojený s výší investic. Zajímala ho také číselná řada počtu státních úředníků. „Velmi ho potěšilo, že v rámci zrušení daně z nabytí nemovitostí budeme ve finanční správě během dvou let snižovat počet úředníků o 500 lidí,“ poznamenala. Dalším tématem byl podle ní střednědobý výhled a konsolidace veřejných financí. S prezidentem hovořila rovněž o valorizaci důchodů, které příští rok porostou v průměru o 839 korun na téměř 15 400 Kč.

Už ve 14 hodin ale prezident Miloš Zeman přijal podle zjištění Blesk Zpráv také premiéra Andreje Babiše. „Předmětem schůzky bude aktuální situace a konzultace,“ potvrdil redakci schůzku Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Hrad zmínil, že prezident rozpočtu věnuje zvýšenou pozornost.

Rekordní schodek

Schillerová počítá na příští rok se schodkem rozpočtu 320 miliard korun. Sněmovní rozpočtový výbor ve středu doporučil Sněmovně, aby schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Na příjmech má stát vybrat 1488 miliard korun a na opačné straně vydat 1808 miliard.

Výbor také doporučil přijmout návrh premiéra Andreje Babiše na zrušení superhrubé mzdy. Místo ní by se měly hrubé mzdy zaměstnanců zdaňovat sazbou 15 procent a u příjmů asi nad 140.000 korun měsíčně sazbou 23 procent. S dopadem změn přitom návrh rozpočtu nepočítá a podle předlohy by měl činit výpadek příjmů asi 52 miliard korun.

Spor o daně

K návrhu vicepremiéra a předsedy koaliční ČSSD Jana Hamáčka, který předkládá sazby 19 a 23 procent, zaujal výbor negativní stanovisko. Také ministerstvo financí jeho návrh odmítlo. Podle koaliční smlouvy přitom mají vládní strany předkládat zákony o změnách daní a zákony s velkým dopadem do veřejných rozpočtů pouze společně.

Babišův návrh podpořil na konci září také prezident Miloš Zeman. „Obávám se, že Jan Hamáček nepochopil, o co premiérovi a mně jde,“ řekl Zeman těsně před krajskými volbami  v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Video  Zeman podpořil rozpočet. Prezident ve Sněmovně šel ale ztěžka  - abl
Video se připravuje ...

„Superhrubá mzda je jenom způsob, jak vypočítat základ daně. Důležitý je daňový výnos. Navrhujeme snížení zdanění na patnáct procent místo stávajících devatenácti a za dva roky by se to zase vrátilo,“ upřesnil prezident.

„Buď se schválí to, co navrhuje premiér, a stát přijde každý rok o nějakých sto miliard, včetně krajů a obcí, které budou požadovat kompenzace, anebo projde můj návrh, splníme programové prohlášení vlády, ale ten stát nezrušíme. Myslím, že je nezodpovědné v krizi takto zadlužovat stát,“ reagoval pak vicepremiér Hamáček v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Návrh státního rozpočtu zatím se zrušením superhrubé mzdy nepočítá.

Rozpočet na letošní rok přišel prezident Miloš Zeman podpořit do Sněmovny loni 23. října. Měl ale výhrady k podpoře obnovitelných zdrojů energie a k počtu státních úředníků. Před poslanci prosazoval také velké zrušení daňových výjimek, kterých je podle prezidenta v českých zákonech až příliš. „Česká ekonomika má rezervy ve výši tři sta osmnácti miliard korun. Zdroje jsou. Ale tyto zdroje by byly dosažitelné pouze v případě, kdyby byly zrušeny všechny daňové výjimky,“ dodal Zeman před poslanci.

Letos se prezident neúčastnil, tak jako v minulých letech, jednání vlády o rozpočtu. Nechtěl se účastnit jednání přes videokonferenci. Dorazil by prý jen v případě, že by se ministři sešli osobně.

Video  Prezident Zeman se dočkal uvítání ve Sněmovně  - abl
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa