Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Koalice se pře o sazbu u superhrubé mzdy. Schillerová couvá z 15 procent, zní z ČSSD

Autor: ČTK - 
20. října 2020
15:09

Vládní koalice se podle místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřiny Valachové ještě definitivně nedohodla na tom, jaká bude sazba daně z příjmu při zrušení superhrubé mzdy. Valachová to v úterý řekla novinářům před jednáním Sněmovny. Hnutí ANO podle ní kvůli ekonomickým dopadům druhé vlny koronavirové epidemie couvá od úmyslu zavést patnáctiprocentní daň. 

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že daňově nejčistší je daň z příjmu 15 procent a sazba 23 procent pro lidi s vysokým příjmem. Pokud by ale vláda nesehnala v takovém případě podporu pro návrh státního rozpočtu na příští rok, tak může ustoupit na sazby 19 a 23 procent.

Koalice zrušení superhrubé mzdy slíbila ve svém vládním programovém prohlášení, v němž se zavázala ke snížení daně z příjmu na 19 procent. Na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu se koaliční strany dohodly koncem srpna. Zároveň má zůstat sazba 23 procent pro lidi s příjmem zhruba nad 139 000 korun měsíčně. Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta.

Valachová: ANO opouští záměr 15 procent 

Úmysl naplnit vládní slib a zrušit superhrubou mzdu oznámil premiér Andrej Babiš (ANO) v polovině prázdnin. „Je potřeba snížit daňové zatížení zaměstnanců, bylo by dobré vrátit se na 15 procent, co slibovala ODS,“ uvedl tehdy. Později řekl, že opatření je cílené na to, aby zaměstnancům zůstalo víc peněz. Kompenzovat má i to, že vláda s výjimkou učitelů a pracovníků v sociálních službách nepočítá na příští rok s růstem platů ve veřejném sektoru.

Valachová v úterý řekla, že od svého úmyslu ANO nyní couvá. „Slovy paní ministryně Schillerové a ministra (dopravy a průmyslu Karla) Havlíčka se posouvá směrem k cíli z programového prohlášení vlády a opouští záměr 15 procent,“ řekla. Finální koaliční dohoda podle ní však není hotová i vinou toho, že část členů vlády je v karanténě. „Chceme jí dosáhnout co nejrychleji, pravděpodobně v tomto týdnu,“ dodala.

Dvouletou platnost by neměl problém podpořit prezident Zeman

Také podle Schillerové musí rozhodnutí padnout v nejbližších dnech. Za daňově nejčistší považuje snížení daně na 15 procent a stávající sazbu 23 procent pro lidi s vysokým příjmem. „Pokud to bude znamenat, že bychom nesehnali podporu pro rozpočet, tak ustoupíme na 19 a 23 procent s kompenzací,“ řekla ministryně. Kompenzace by se podle ní měla týkat osob samostatně výdělečně činných – dvě třetiny peněz zaplacených na sociální pojištění by si mohly zahrnout do výdajů.

Podle Schillerové je také jednou z variant k diskusi to, že by patnáctiprocentní sazba platila dva roky, po nichž by mohla přejít v devatenáctiprocentní. Takovou možnost by neměl problém podpořit prezident Miloš Zeman, uvedla. Varianta odkladu zrušení superhrubé mzdy podle ní není přípustná.

„Celou dobu jsme říkali, že máme výpadek daňových příjmů“

Koaliční dohoda na patnáctiprocentní sazbě podle Schillerové existovala, do hry se ale na pondělním zasedání vrátila valorizace platů státních zaměstnanců. „Říkám otevřeně, že jsem proti, protože průměrná mzda v národním hospodářství poroste o 0,8 procenta,“ uvedla s tím, že výjimkou jsou učitelé, pracovníci v sociálních službách nebo lékaři, jejichž platy se řeší v úhradové vyhlášce.

ČSSD podle Valachové byla po celou dobu vyjednávání k patnáctiprocentní sazbě skeptická. „Ne že bychom si nepřáli víc peněz do kapes lidí, ale celou dobu jsme říkali, že máme obrovský výpadek daňových příjmů. Bohužel to vrácení druhé vlny a zhoršení ekonomické situace dostalo ten návrh do hry. Z toho důvodu ANO couvá z 15 procent a hledáme další shodu,“ řekla.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 20. října 2020 18:10 )

přituhuje. bude bída že jí neukrojíš

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa