Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Konec dlouholetých tahanic. Nečasová i Rittig jsou volní, soud potvrdil jejich osvobození

Autor: ČTK - 
1. října 2020
12:48

Osvobození Jany Nečasové (dříve Nagyové), lobbisty Iva Rittiga a advokáta Davida Michala v kauze údajného vyzrazení utajované informace Bezpečnostní informační služby (BIS) je pravomocné. Pražský vrchní soud ve čtvrtek zamítl odvolání státního zástupce. Obžaloba tvrdila, že Nečasová prozradila Rittigovu právníkovi obsah zprávy BIS a že lobbista mohl díky tomu učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány a instituce.

„Závěry soudu prvního stupně lze akceptovat a je na místě obžalované zprostit,“ konstatoval ve stručném odůvodnění rozhodnutí předseda odvolacího senátu Viktor Mach.

Nečasová byla vrchní šéfkou kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS). Rittig se od ní podle obžaloby v roce 2012 dověděl o utajeném materiálu zaslaném předsedovi vlády. Dovodil údajně, že zpráva BIS se týká právě jeho, a proto poslal právníka Michala na schůzku s Nečasovou do Hrzánského paláce.

Městský soud v Praze napoprvé uznal trojici vinnou, napodruhé - po odchodu původního předsedy senátu do důchodu - rozhodl opačně. Uvedl tehdy, že popsané skutky Rittiga a Michala nejsou trestným činem, protože se nepodařilo prokázat, že se muži skutečně dozvěděli o obsahu utajovaných listin. U Nečasové pak podle soudu nebylo prokázáno ani to, že se skutek vůbec stal.

Podle Rittiga bylo obvinění absurdní

Státní zástupce Rostislav Bajger pro Nečasovou požadoval tříleté vězení, pro oba muže navrhoval podmínky a peněžité tresty. Novinářům ve čtvrtek řekl, že osvobozující verdikt nemůže akceptovat. Proti pravomocnému rozsudku lze podat dovolání.

Klíčovým důkazem obžaloby byly odposlechy Rittigovy schůzky v pražském hotelu Ventana. Obhájci trvali na tom, že nahrávky není možné použít, protože je policie pořídila při prověřování jiného případu. Odvolací senát však s přihlédnutím k nedávným rozhodnutím Nejvyššího soudu dospěl stejně jako předtím městský soud k názoru, že odposlechy použitelné jsou.

Trojice vinu odmítala, Rittig obžalobu označil za absurdní. Advokáti obžalovaných poukazovali mimo jiné na to, že informace o Rittigově vlivu na ministerstvu zemědělství nebyla tajná, protože o ní už dříve psali novináři.

jdi-se-bodnout ( 6. října 2020 20:35 )

Při tom puči na svržení Nečasovy vlády řízeném ČSSD sápající se po moci prý zabaviůi desítky kilogramů zlata. Kampak se podělo? Nebo to byla další předem připravená socanská lež?

st.rec ( 3. října 2020 15:55 )

Oběma nevinným kouká dobro z očí,asi do toho dobra se soudci zakoukali a udělali dobrý skutek jménem republiky.

monhtik ( 2. října 2020 12:03 )

Opět jsme svědky toho, jak pracuje naše "nezávislá justice." Pro něko prostě zákony neplatí a jiný když ukradne dva rohlíky dostane dva roky. Jak vidno v naší zemi je všecko možné. Naše justice není justicí, ale něčím úplně jiným.

blankaflexi ( 1. října 2020 16:02 )

PROČ VYMAZALI SLOVO K U R V A ??? VŽDYŤ TO NA NI SEDÍ JAKO ULITÉ!!!!!

Jedna K proti vodě utáhne i čtyři lodě !!! BOže chlapi vy jste chudáci !!!!

blankaflexi ( 1. října 2020 15:55 )

Podívejte se těmto ,,lidem,, do ksichtu ....to je vzorek s v i n í a nenažraného
hnusu,který se v této ubohé zemičce nestydí žít vedle nás !!! *** a P R A S E

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa