Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Násilí v Bělorusku musí skončit, shodli se v Lánech ústavní činitelé. U stolu chyběl Vystrčil

Aktualizováno -
29. září 2020
17:20
Autor: ČTK, trm - 
29. září 2020
15:05

Ústavní činitelé odmítli represe a násilí páchané na běloruských demonstrantech protestujících proti výsledku srpnových prezidentských voleb. Po dnešní schůzce nejvyšších českých politiků v Lánech to novinářům řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Prvním krokem by měl být přepočet hlasů pod mezinárodním dohledem jako cesta k odblokování situace. Oproti minulosti se jednání nezúčastnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

„Ústavní činitelé se jasně postavili proti násilí, které je pácháno na běloruské veřejnosti, proti represím, a také potvrdili to, že v prvním kroku by bylo možné přepočítat hlasy pod mezinárodním dohledem jako cestu k odblokování situace, a potřebu politického dialogu,“ uvedl Petříček.

Podle oficiálních výsledků dosavadní prezident Alexandr Lukašenko srpnové volby vyhrál se ziskem 80 procent. Běloruská opozice považuje výsledky za zfalšované a za vítězku považuje jeho protikandidátku Svjatlanu Cichanouskou. Proti výsledku voleb se v Bělorusku od jeho vyhlášení protestuje, policie proti demonstrantům tvrdě zasahuje.

Poprvé bez Vystrčila

Schůzky ústavních činitelů pořádá prezident Miloš Zeman, zve na ně předsedy vlády a obou komor Parlamentu a ministry zahraničí, vnitra a obrany. Poslední setkání se konalo v březnu. Aktuální porada se ale uskutečnila bez předsedy horní komory Vystrčila. Zemanovi se totiž nelíbí, že na konci srpna odjel na návštěvu Tchaj-wanu, i když mu cestu zbylí ústavní činitelé na minulé schůzce nedoporučili. Nechce ho už proto na porady k zahraniční politice zvát.

Ústavní činitelé se podle Petříčka dotkli i dopadu pandemie koronaviru na vztahy Česka se světem a vztahů s Čínou. „Naše východiska vůči politice Číny se nemění,“ řekl Petříček. To, že prezident nepozval Vystrčila coby druhého nejvyššího ústavního činitele, nechtěl Petříček komentovat. Sám se s předsedou Senátu dál scházet bude.

„Byl jsem připraven na prezidenta apelovat, aby změnil svůj přístup. Uplynulo pár hodin a pan Vystrčil opakovaně řekl, že prezident lhal. Myslím, že se to nehodí k předsedovi parlamentní komory. Myslím, že ústavní činitelé by měli komunikovat na nějaké úrovni,“ doplnil šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Změny se dočká i formát schůzky. Při posledních jednáních se nejprve potkali prezident, předsedové Parlamentu a premiér, později se k nim připojili i ministři. Na dnešní schůzce by měli všichni společně jednat již od počátku.

Pepicek1953 ( 30. září 2020 13:45 )

a proč ty ústavní činitelé nezajímá násílí policie na černošském obyvatelstvu a nebo také na novinářích v Turecku,v Bělorusku to je pár týdnů ale u Donalda a Recepta už několik roků a že tam nebyl Pepek Vyskoč vůbec nevadí jen se divím že s tímto souhlasil p.Zeman u Koblížka jasno nemám nikdy

modrosvazak ( 30. září 2020 09:37 )

Skutečně tomu tak je. To někteří jedinci ne a ne pochopit. Prostě Vyskočil se chová jako Vyskoč a nechápe, že politiku vně se dělá společně vláda, ministerstvo zahraničí plus president. Vyskočil akorát škodí jak republice, tak podnikatelům, podnikům a následně poškozuje všechny. Proč? Protože si myslí, že je nejchytřejší chytrolín všech přitroubléjch chytrolínů. A to je ten kámen úrazu.

modrosvazak ( 30. září 2020 00:57 )

Hlavně abys ji zvládl ty ***.

modrosvazak ( 30. září 2020 00:40 )

Ja ja hloupý učitel, hloupý žáci.

modrosvazak ( 30. září 2020 00:35 )

To je jak prašt' nebo uhod'.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa