Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maláčová chce zvýšit přídavky na děti pracujících rodičů. Od Schillerové žádá 4,5 miliardy

Autor: ČTK, sova - 
24. září 2020
17:00

Ministerstvo práce navrhne zvýšení přídavků na děti lidem, kteří pracují. Dávka by se měla podle plánu zvýšit od ledna a nově by na ni mělo dosáhnout zhruba o 300 000 rodin víc. Po jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o rozpočtu to ve čtvrtek novinářům řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Na navýšení přídavků požaduje pro příští rok ještě 4,5 miliardy korun. O návrhu budou šéfky obou ministerstev ještě jednat.

„Dnes (ve čtvrtek) zašleme naše představy. Je to připravené ohledně různých variant... Chtěli bychom jít do navýšení okruhu osob, které dostanou přídavek na dítě, ale také do navýšení částek tak, abychom pomohli pracujících rodinám s dětmi,“ řekla Maláčová. Podle ní ministerstvo návrh konzultovalo s Národní ekonomickou radou vlády (NERV) a s ekonomickým týmem krizového štábu.

Přídavek na dítě pobírají domácnosti s příjmem menším než 2,7násobek životního minima. Podle Maláčové by se hranice příjmu mohla posunout na 3,6násobek. Rodina, která by měla na dávku nárok, by tak mohla mít proti dnešku příjem o čtvrtinu vyšší. Například domácnost rodičů s pětiletým a desetiletým potomkem by místo nynějších 30 078 korun měsíčně mohla mít 40 104 korun. Ministryně uvedla, že by tak přibylo asi 300 000 rodin s nárokem na dávku.

Zákon by se mohl projednávat ve stavu legislativní nouze

Přídavek nyní činí 500, 610 či 700 korun měsíčně podle věku dítěte. Pokud aspoň jeden z rodičů pracuje, je částka o 300 korun vyšší. Podle Maláčové by se měly zvýšit částky pro „pracující rodiny“. O kolik by se jim dávka mohla zvednout, ministryně neupřesnila.

„O parametrech jsme nejednaly. Shodly jsme se, že problém chceme posunout dál. Počkám si na návrh,“ řekla Schillerová.

Maláčová věří, že se dohoda najde „v řádu týdnů“. Řekla, že její úřad pak návrh zákona připraví do několika dnů a norma by se mohla projednávat zrychleně ve stavu legislativní nouze.

Na příští rok chce Maláčová navíc 4,5 miliardy

V srpnu úřady práce vyplatily 159 700 přídavků na děti. Před rokem jich bylo 189 300. Výdaje za prvních osm měsíců letos činily 1,41 miliardy, loni 1,54 miliardy. Za celý minulý rok se pak vydalo celkem 2,28 miliardy korun. Na příští rok chce Maláčová navíc 4,5 miliardy.

Přídavek se zvyšoval od ledna 2018. Rozšířil se tehdy i okruh rodin, které na něj dosáhnou. Sociolog a člen NERV Daniel Prokop nedávno na semináři o sociálních dopadech pandemie řekl, že by zvýšení mohlo rodinám s nízkými příjmy pomoci. Uvedl, že přídavek nemá „tak negativní konotaci“ jako jiné dávky a dá se také dobře zacílit na potřebné. Zmínil i rozšíření okruhu příjemců, mluvil tehdy o posunutí hranice příjmu například na trojnásobek životního minima.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gejzovic ( 25. září 2020 11:14 )

Z čeho by žili ty nočni bary

gejzovic ( 25. září 2020 11:11 )

Malačova rada rozdava z ciziho krev neteče,ale hlavně se jedna o ni,teple mistečko

MAMKA2316 ( 25. září 2020 09:42 )

DNES PRACUJICÍM A ZA ROK TO DOSTANOU HLAVNĚ NEFACHČENKA ??? ČSSD SE NEDÁ VĚŘIT TI JSOU JAK NEPŘISPUSOBIVI NEBO NEGRA??? BEROU PŮJČKY ABY SI ŽILI JAK PRASE V ŽITĚ A NEMAJÍ NA SPLACENÍ NEBO NECHTĚJI SPLÁCET !!!!

Citronel ( 24. září 2020 19:46 )

To nechápu, už se uvažuje o rozpočtu 500 miliard, ale jako by se nic nedělo, asi to nikde nikomu chybět nebude, kupují si důchodce, teď rodiče, příště si zvednou platy a pojede se dál, jako by se nic nedělo, já se obával, že nebudeme mít co žrát.

mnpv ( 24. září 2020 18:52 )

Kde na to chce vzít peníze? Pořád jenom rozhazuje a zvyšuje dluhy. Nejblbější, nejnezodpovědnější vláda od revoluce opravdu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa