Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Zmatkující papaláši.“ Babiše za boj s virem ztrhala opozice, Kalousek zmínil „podvádění a lži“

Aktualizováno -
15. září 2020
16:02
Autor: simao, ČTK - 
15. září 2020
14:55

Silná kritika na počínání vlády pod vedením Andreje Babiše (ANO) během koronakrize a současných přírůstků nakažených se snesla v úterý ve Sněmovně během tiskovek před jednáním Sněmovny i následně od řečnických pultíků přímo v sále. ODS opětovně vyzvala k odvolání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) či zřízení krizového štábu, po kterém volají i další. Jan Farský (STAN) označil Babiše a spol. za  „zmatkující papaláše“. Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) hájila vládní návrh tzv. rouškovného, tedy 5000 korun pro důchodce.

„Situace opravdu eskaluje, může to mít velké dopady na společnost, školství, ekonomiku a samozřejmě také na zdraví lidí v ČR a není možné to bagatelizovat, tvářit se, že to problém není a že ho vláda odkládá na řešení až po krajských volbách,“ vytkl vládě během tradičního kolečka tiskovek šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

V karanténě přitom skončil kvůli pozitivnímu testu na covid-19 i jeho předchůdce v čele lidovců Marek Výborný, otec tří dětí a vdovec, který odešel z postu předsedy po náhlé smrti své manželky.

Michálek: Alarmující čísla

Pirát Jakub Michálek uvedl: „Ta čísla jsou jasná, alarmující. ČR v porovnání s ostatními státy si nevede aktuálně vůbec dobře (...). Aktuálně máme přibližně třikrát víc nových případů, než jsme měli tehdy, kdy se vyhlašoval nouzový stav. Ta situace opravdu není dobrá. I v mezinárodním kontextu je to tímto způsobem hodnoceno.“

Celá řada z opatření navržených v Poslanecké sněmovně dle něj nebyla vládou splněna. Piráti apelovali i na opětovné zřízení Ústřední krizového štábu. Michálek také uvedl, že po setkání s nakaženým pirátským poslancem Františkem Navrkalem trvalo devět dní, než ho kontaktovala pražská hygiena. Šéf pirátských poslanců na tiskovce upozornil, že jeho test je negativní. 

Pekarová Adamová: Situace se vymkla kontrole

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se stávající situace s koronavirem vymkla kontrole. „Je třeba si to umět přiznat,“ uvedla Pekarová a na tiskovce mávala papírem s černo-žlutou výstražnou výzvou „Vládo, prober se!“. „Vláda nedělá nic jiného, než že strká hlavu do písku a ukazuje na druhé,“ kritizovala kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Vidíme, že nám postupně uzavírají hranice další země, naposledy včera Slovensko. Nedělejme si iluzi, že to nebude mít další ekonomické dopady na celou společnost,“ varovala.

Babiš, který se z úterního jednání Sněmovny omluvil z pracovních důvodů, následně v sále chyběl. Podle Pekarové Adamové se přitom snaží zlehčovat situaci kvůli blížícím se krajským volbám. Babišovi vytkla šéfka Topky i situaci kolem nákazy hlavní hygieničky Jarmily Rážové, po které šel do karantény i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), nikoli však premiér, který s Rážovou jednal osobně také.

„Ryba smrdí od hlavy, pokud tady prostě platí jiná pravidla pro občany, pro 10,7 milionu lidí, kteří tady žijí, a pro premiéra, který řekne: Větráme, vysoké stropy... Pak se nesmí divit, že lidé nemají velkou důvěru v to, co pak říká dále,“ vzkázala Pekarová Adamová.

Farský: Zmatkující papaláši a falešný spasitel

V téhle souvislosti šil do Babiše i šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský, který uvedl, že „jsme se ocitli v době velké krize, která je tady už od jara, ale má v sobě velký posun“. Podle něj nám nyní vládnou „zmatkující papaláši“, vláda je odtržená od reality a vyvolává zmatky.

„Byť jsme v situaci, kdy se mluví o tom, že všichni mají nosit roušky a jak je potřeba trasovat, když někdo je dlouho s někým, kdo je pozitivní na koronavirus, pan premiér nám ale ohlásil, že stačí, když máte roušku a je dostatečně vysoko do místnosti a on že na testy nepůjde. Myslíte si, že nejde na testy, protože má tak železné zdraví? Ne, on nejde na testy, protože si myslí, že pro něho pravidla neplatí, a když náhodou ta pravidla trvají, tak je navrhne změnit, aby odpovídala jeho potřebám a jeho volební kampani. To je něco, co je prostě naprosto špatně. A to není jediné, v čem se nám tady pan premiér převedl. Vzpomeňte na jeho výzvy, ať všichni trávíme dovolenou co možná v Čechách, abychom posílili českou ekonomiku. A kam jel pan premiér na svou dovolenou? Řecko (...) Tohle je papalášský přístup, který ČR dostal za 6 měsíců tam, kde jsme,“ kritizoval Babiše Farský.

„Už je na čase, aby sestoupil z toho domnělého piedestalu spasitele nás všech a prostě aktivoval krizový štáb, který je pro tyto situace určen,“ dodal Farský.

Kalousek: Vládní lži a podvádění

Emotivní proslov následně za pultíkem ve Sněmovně měl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, když neprošly opoziční návrhy na zařazení bodu ohledně aktuální koronavirové situace v Česku. „Tohle je situace, kterou se nedá promlčet, která je před námi, ať už si to přejeme, anebo ne. Tím, že o tom budeme denně lhát a tajit před veřejností data, tak opravdu nic nedokážeme,“ varoval.

Kalousek nařkl vládní koalici, že si data, nezbytná pro vyřešení problémů, tají i mezi sebou. „To, co z té vlády vychází, je jen chaos, zmatek, nevěrohodnost a lži. Dnes pan premiér lhal o tom, že tak jako my testujeme, netestuje vůbec nikdo. No to je, prosím pěkně, lež. My jsme v testování EU velmi průměrní, jsou země, které testují mnohem víc. Předminulý týden lhal o tom, jak to ta hygiena stíhá a jak žádnou pomoc nepotřebuje. No to všichni víme, že to je lež. Všichni víme, že ty trasovací kapacity, které měly být připraveny, prostě připraveny nejsou, a že je tady mnoho, mnoho manažerských pochybení,“ kritizoval dál Kalousek.

Vláda dle něj „promrhala draze koupený čas z jara“ a důvěru veřejnosti. „Vy chcete jenom lhát a podvádět,“ hřímal Kalousek. Mluvil o poslední šanci se dohodnout, že se budou sdílet věrohodná data. A navázal na svůj dřívější sněmovní proslov ohledně výzvy vládě: „Máte data? A mohla bych je vidět?“

Video  Kalousek v dubnu během boje o prodloužení nouzového stavu: Máte data? A mohla bych je vidět?  - PSP ČR / Facebook TOP 09
Video se připravuje ...

Fiala chce Vojtěchovu hlavu a dal 5 doporučení vládě

„Ještě nedávno ubezpečoval premiér občany, že situace je nadmíru výtečná, obviňoval opozici ze šíření paniky. Dnes se ukazuje, že ty měsíce, které naše země získala díky disciplinovanosti občanů, ty měsíce vláda úplně promarnila a na druhou vlnu nás nepřipravila,“ míní šéf ODS Petr Fiala.

„Byli jsme zase svědky zmatených rozhodnutí a měnících se názorů. Na konci srpna Andrej Babiš měnil rozhodnutí ohledně roušek. Nejprve roušky budou, pak nebudou, nakonec všichni o pár dnů později nasadili,“ vytkl vládě. A kritizoval Babiše, že osobně nevyvodil odpovědnost, ačkoli v srpnu říkal, že jde sám s kůží na trh.

Premiér dle Fialy vsadil na marketing a „rozhodl se, že bude ignorovat rady odborníků“, na což prý nyní všichni doplácíme. ODS proto připravila pětibodový plán nazvaný Krize. Vládě mj. doporučila vyměnit ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a restart krizového štábu, ale také zajištění podmínek, aby byla zachována v co největší míře výuka ve školách. Dalšími radami ODS je znásobit kapacity hygieny a ekonomicky podpořit živnostníky. 

K apelu na odvolání Vojtěcha Fiala uvedl, že ministr dle něj nepředvádí kompetentní a zodpovědné řízení resortu. „Ministr Vojtěch – a my nevyzýváme k jeho odchodu poprvé – tu situaci opakovaně nezvládá. Když se podíváte třeba na tu schopnost připravit se na 2. vlnu, na ty horší scénáře, ta je vlastně nulová. Nic se nestalo. Není posílena činnost hygienických stanic. Nefungují ty nástroje, o kterých nám ministr a další členové vlády povídali, že to jsou ty základní nástroje, jak si s tou koronavirovou krizí poradíme,“ uvedl Fiala. Vytkl mj. (ne)fungování Chytré karantény či práci s odborníky na ministerstvu zdravotnictví. Fiala míní, že Vojtěch již dávno ve své funkci neměl být.

Video  Tiskovka Babiše a Vojtěcha o koronaviru: 14. září 2020  - Blesk TV
Video se připravuje ...

hejhej ( 17. září 2020 12:46 )

Nechápu, proč všeználci jako je Kalousek, Fiala, Stanjura,Bartoš, ta pipina z TOP09 a ostatní přemoudřelí z opozice ,co se týká kovid 19 už ten vír neoslovili a nedomluvili mu, aby se přestal šířit.
Zatím jenom štěkají a kritizují.

Omasta ( 16. září 2020 12:05 )

Santusák je poněkud zastaralé označení pro zanedbaně a odpudivě působícího muže, někdy jde o tuláka. Hlavním viníkem jeho zanedbaného vzezření je těžká závislost na alkoholu. Santusák se zkrátka nestará o nic jiného než o to, aby si opatřil svoji potřebnou dávku lihu. Existují též varianty santus či sanktusák.

Omasta ( 16. září 2020 12:04 )

Santusák je poněkud zastaralé označení pro zanedbaně a odpudivě působícího muže, někdy jde o tuláka. Hlavním viníkem jeho zanedbaného vzezření je těžká závislost na alkoholu. Santusák se zkrátka nestará o nic jiného než o to, aby si opatřil svoji potřebnou dávku lihu. Existují též varianty santus či sanktusák.

Omasta ( 16. září 2020 11:22 )

No dobře. Mně ty programové pilíře
http­s://ww­w.vo­limtri­kolo­ru.cz­/#pi­lire-nav

připadají naopak velmi inovativní. Odlišné od toho, co tu bylo 30 let.

Pro ty, co to neznají, tak Trikolóra je ta lepší část ODS, co se odštěpila. Hlavním představitelem je pan Vaklav Křivohubý.

Omasta ( 16. září 2020 10:49 )

Opozice, to jsou pořád ti samí, co před 4 roky. Co s nima Babiš za boha nemohl sestavit vládu. Hrozí, že to tentokrád dopadne stejně. Koho chcete volit jiného než Ano, když nejsou schopní vytvořit koalici?
Naštěstí je tu nová strana plná schopných lidí. Trikolóra. Dali si za cíl vytěsnit z koalice hedónistické socany a usměrnit chování Babiše od rozhazování a populismu směrem k rozvážnosti.
Už se těším, až bude trikolóra hlavním koaličním partnereem Babiše a z Babiše se stane jiný člověk.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa