Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Schillerová s hrubkou: Internet se baví, ministryně se brání, tubusy budou nakonec dva

Aktualizováno -
14. srpna 2020
18:30
Autor: Jakub Veinlich - 
13. srpna 2020
17:57

Češtináři by se podlomila kolena. V Mariánském sloupu bude totiž na příští generace čekat papír s podpisy a hrubka jako řemen. Ten, komu se při ověřování pravidel pravopisu platných v roce 2020 mohli lidé smát, je ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Ona sama Blesk Zprávám řekla, že neprávem hrubku „minystryně“ měli udělat v popisu její funkce organizátoři podpisové akce. Ve sloupu mají nakonec skončit listiny hned dvě.

„Dnes jsem měla tu čest v Arcibiskupském paláci podepsat pamětní listinu, která bude na památku zazděna do Mariánského sloupu,“ pochlubila se vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ve středu na svém facebooku a jako důkaz radosti připojila také fotografii z podepisování dokumentu, který bude zazděn jako vzkaz příštím generacím.

Radost ale kazil fakt, že vedle jejího podpisu byla hrubka jako hrom. A to ve slově ministryně, chybně uvedeném jako „MINYSTRYNĚ“. A šéfka státní kasy to začala obratem schytávat na internetu. Blesk Zprávám ke školácké chybě řekla, že v tom lítá neprávem.

Video  Do Prahy dopluly zbývající části Mariánského sloupu.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

„Sama jsem psala jen tiskacím písmem Alena Schillerová a podepsala jsem se,“ reagovala ve čtvrtek překvapená ministryně pro Blesk Zprávy z Brna, kde trávila první den dovolené. Dovětek ministryně se špatným „i“ prý připsali organizátoři akce na půdě Arcibiskupského paláce. „Z češtiny jsem měla vždy jedničku,“ reagovala Schillerová s tím, že by takovou chybu rozhodně neudělala.

Výsměch na internetu

Internet se ale začal rychle bavit. „Řekněte mi někdo, že je to fejk. Aspoň to ypsilon, když už ne všechno ostatní,“ napsal na svůj twitter například komentátor Martin Čaban.

Babiš neumí česky mluvit a teď, zdá se, mezi reprezentantkami ANO vypukl souboj, která z nich se více přiblíží předsedovi chybným pravopisem... Napřed Jermanová, teď Schillerová...,“ přisadil si například politolog Metropolitní univerzity Praha Michael Romancov.

„Je to po třiceti letech velkých snah o návrat Mariánského sloupu. A z té radosti se něco takového může stát,“ snažil se pro Blesk Zprávy omlouvat chybu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Video  Mariánský sloup se vrací na Staroměstské náměstí. Sochař Petr Váňa začal 17. února 2020 s obnovou sloupu.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Češtinář, který by dokument z Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí vytáhl, by neměl radost dvojnásobnou. Organizátoři se sice snažili chybu napravit, ale příliš ji nevylepšili. Ypsilon v obloučku obtáhli a přidali nad něj tečku.

Chyba byla vidět i přes opravy

„Sami organizátoři si té chyby všimli, takže hned text poupravili. Samozřejmě ho upravili tak, aby to bylo nejvhodnější formou, aby se do toho nemuselo škrtat a zamalovávat,“ řekl k hrubce mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček, který podle svých slov Schillerovou k podpisu přizval.

Ministryně naopak na svém facebooku tvrdí, že ji pozval samotný kardinál Dominik Duka„Na dokumentu, který byl podepisován na pražském arcibiskupství, to bylo ještě s chybou, když přišli organizátoři za panem prezidentem na Pražský hrad, tak už to bylo poupraveno,“ popsal Ovčáček pro Blesk Zprávy.

„Nezazlívám jim to, vždyť jejich snahy o obnovu Mariánského sloupu trvaly třicet let,“ nezlobí se na autory chyby ministryně financí. „Při tak velké události se pak může drobná chyba vloudit,“ zmínila. Sama naopak podle svých slov cítí velkou čest, že mohla být u tohoto duchovního obřadu.

Podepsal Ovčáček i Bobošíková s Lipovskou

Na původním dokumentu je celá řada podpisů. Vedle Miloše Zemana, kardinála Dominika Duky nebo právě Aleny Schillerové a premiéra Andreje Babiše to jsou i Michal Janáček, Josef Šedivý, Michal Pojezdý nebo Jan Wolf, bývalá kandidátka KSČM na prezidentku a někdejší šéfka zpravodajství ČT v době televizní krize Jana Bobošíková i ekonomka a současná radní ČT Hana Lipovská. Ale i Jiří Ovčáček, tedy i prezidentův mluvčí připojil podpis. U jména ale nemá napsanou žádnou funkci.

Video  Na Staroměstském náměstí zmizela část dlažby. Sochař se svým týmem zde začal obnovu Mariánského sloupu.  - David Zima
Video se připravuje ...

Jak vznikl seznam pozvaných, jejichž jména měla být do sloupu uložena, mluvčí Hradu nekomentoval. „Mohu mluvit za pana prezidenta a za sebe. Oba podporujeme návrat Mariánského sloupu,“ uvedl jen.

„Je to speciální papír, který by měl vydržet 100 až 200 let. Stejně tak je to i speciální trvanlivý inkoust,“ dodal k použitému materiálu Ovčáček.

Nechybí informace o covidu-19

I tohle obsahuje původní listina: „Jakkoliv lidé požívají výhod svobodné společnosti a nejlepší životní úrovně v celé historii, bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, majetku, rodu nebo jiného postavení, zdá se však, že žijí v době krize víry a krize duchovní, kterou provází postupná ztráta tradičních hodnot v rychle se měnícím světě a společnosti. Nyní, v roce 2020 po Kristu, kdy zasáhla celý svět pandemie virové choroby, známé jako covid-19, jsou Pražané opět vystaveni zkoušce duchovních a lidských hodnot.

Nechť je obnovený Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze pro všechny následující generace symbolem usmíření, vítězstvím lidskosti, tolerance a svobody nad nenávistí, nesnášenlivostí a útlakem. Nechť je ztělesněním úcty k dějinám, která nikdy nepodléhá osudné nevědomosti.“

Vzkaz bude vložen do Mariánského sloupu v sobotu 15. srpna při slavnosti Nanebevzetí Panny Marie. Nakonec ale vznikl i náhradní.

„Včera podepsaná listina nebude vložena do Mariánského sloupu. Do sloupu bude v sobotu uložen vzkaz podepsaný kardinálem Dukou, starostou Petrem Hejmou a sochařem Váňou,“ uvedla na facebooku Praha 1. „Obnovení Mariánského sloupu se nesmí stát předmětem malicherných politických sporů,“ tvrdil starosta Petr Hejma.

Jenže pak přišel další zvrat. „Nevíme, jaká listina byla podepsaná včera (ve čtvrtek), ani proč by měla či neměla být do Mariánského sloupu vložena. Na úmyslu uložit do sloupu tubus, obsahující (mimo jiné) i listinu podepsanou ve středu na Arcibiskupství donátory a dalšími podporovateli sloupu, se nic nemění,“ uvedlo Arcibiskupství pražské. Podobně se k tomu postavil i předseda Společnosti pro obnovu Mariánského sloupu Václav Dajbych. „Počítá s tím pan prezident a pan premiér, tak není možné, aby to tak nebylo,“ vysvětlil pro iRozhlas.cz, proč bude do sloupu vložena i listina se jmény Ovčáčka a ministryně financí Aleny Schillerové.

Uložení tubusů do sloupu bude v sobotu

Při slavnosti Nanebevzetí Panny Marie, což je jeden z nejdůležitějších křesťanských svátků, napodobenině Mariánského sloupu v sobotu v poledne požehná pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Na akci se chystají jak zastánci, tak i odpůrci sloupu.  

Snahy po obnovení sloupu zaznívaly hned po jeho zborcení, silnější pokusy začaly po roce 1989. Ze sloupu se dochovalo jen pár částí, které jsou v Lapidáriu Národního muzea. Sochař a restaurátor Petr Váňa navzdory dlouhodobě zamítavým postojům Prahy k obnově sloupu na napodobenině sochy a soklu 23 let pracoval. Zastánci obnovy považují dílo za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné barokní umělecké dílo. Podle odpůrců jde o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Martin Lapáček ( 16. srpna 2020 18:26 )

Budoucí generace je určitě tak zvědavá na podpisy nějakých šašků! A korunu tomu dal komouš Ovčáček, který má teď plnou tlamu pobožných obratů... Chce se mi z toho slizouna zvracet. Jak je vůbec možné, že taková hnida má na hradě takovou funkci??

Petr_123x ( 16. srpna 2020 16:03 )

Listina hanby, ta hrubka je už jen třešnička na dortu.

Zdenk Moravec ( 16. srpna 2020 14:05 )

Zde je vidět klasika nás Čechů. Nějaký panbickar udělal chybu a napsal špatně i, no a je z toho druhý listopad! Vše se hodí na paní ministryni aniž by si český člověk počkal na vysvetleni, kdo udělal chybu. Ti největší kecalisti a chytrolini by si měli někdy přečíst konverzaci naší mládeže. A to jich většina má vysokou školu! Tady by se češtinář uplacal smíchy. Napřed je potřeba se podívat na sebe a pak teprve kritizovat druhé!

jjusa2 ( 15. srpna 2020 12:50 )

Lidem s nadprůměrným IQ stačí k pobavení Y a fakt nemám nadprůměrné IQ proto se bavím tím,že už 3 den stále ti nadprůměrní ještě to y omílají.

xiioma ( 15. srpna 2020 09:16 )

ona umí češtinu jako Alenka - mynystrině.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa