Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Změny u hypoték ve Sněmovně: Daň z nabytí zřejmě skončí, ale s ní i odpočet úroků

Autor: ČTK - 
6. července 2020
10:55

Až bude Sněmovna schvalovat vládní návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti, zřejmě při tom odmítne zachovat možnost kupujících odečíst si úroky z hypotéky od základu daně z příjmů. Vláda chce tuto možnost zrušit společně s daní. Sněmovní rozpočtový výbor před závěrečným schvalováním vládního návrhu nepodpořil žádný z pozměňovacích návrhů, které se k předloze sešly. Tedy včetně těch, které chtěly odpočet úroků zachovat. Stojí to ve stanovisku rozpočtového výboru. Sněmovna by o zrušení daně měla hlasovat v tomto týdnu.

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) označuje daň z nabytí za jednu velkou výjimku, protože se nevztahuje například na novostavby a firmy ji obejdou tím, že nemovitost koupí formou převodu obchodního podílu.

Výjimkou je podle Schillerové i související možnost odečítat si zaplacené úroky z úvěru na bydlení od základu daně z příjmů. Argumentuje tím, že lidem zůstane víc peněz hned při nákupu nemovitosti, zatímco jinak by jim zůstala úspora rozložená po celé období splácení hypotéky. Navíc to podle ní znevýhodňuje ty kupující, kteří třeba dostanou peníze od rodičů.

Ilustrační foto: Hypotéka Ilustrační foto: Hypotéka | scom, archiv Blesku

Ani snížení hranice pro odpočet úroků nemá zřejmě šanci

Zachovat možnost odpočtu hypoték chce například poslanec vládní ČSSD Václav Votava. Jeho návrh ale rozpočtový výbor nedoporučil přijmout. Stejně dopadl například občanský demokrat Vojtěch Munzar, který spolu s tím navrhoval omezit maximální možný odečet úroků z nynějších 300 000 korun na 200 000 nebo 150 000 korun. S podporou výboru se nesetkal ani obdobný návrh poslance SPD a místopředsedy rozpočtového výboru Jana Hrnčíře. Výbor nedoporučil schválit ani návrh Tomáše Martínka (Piráti), který chce osvobodit od daně pouze občany ČR a zemí EU, zatímco firmy by jí podléhaly.

O všech pozměňovacích návrzích bez ohledu na doporučení výboru rozhodnou poslanci ve třetím čtení.

Obě výhody až do prosince 2021

Možnost odečítat zaplacené úroky však zůstane po určitou dobu i u nových hypoték, ale jen do konce roku 2021. Odečítat úroky už nebude možné u úvěrů poskytnutých od 1. ledna 2022. Pokud si někdo nemovitost pořídí v období od loňského prosince do prosince 2021, nebude platit daň z nabytí, ale současně mu zůstane možnost uplatňovat si odpočty úroků z úvěru na bydlení od základu daně," uvedlo ministerstvo financí. Bude mít tedy obě výhody zároveň.

Novela má mít zpětnou účinnost. To znamená, že lidé, kteří měli lhůtu pro podání přiznání do 31. března následně ministerstvem kvůli pandemii odloženou do konce srpna, již daň platit nebudou. Pokud ji někdo již zaplatil, budou mu peníze vráceny. Týká se to tak lidí, kteří dokončili svůj vklad na katastr v prosinci 2019 nebo později.

Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (29. 6. 2020) Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (29. 6. 2020) | Úřad vlády ČR

Sazba daně z nabytí jsou čtyři procenta a od roku 2016 ji platí kupující. Stát na této dani ročně vybere až 13 miliard korun. Daň z nabytí upravuje zákonné opatření Senátu z roku 2013. Předchozí návrhy, zrušit toto opatření a s ním i tuto daň, ve Sněmovně neuspěly, a to ani loni, kdy to navrhl Senát.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1pravda1 ( 6. července 2020 12:30 )

A co uděláte pro lidi s předraženým nájemným? Ti ať se uplatí, že, hlavně že bohatí si budou kupovat nemovitosti bez daně, nebo to platí jen u mladých rodin a nemovitosti k trvalému pobytu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa