Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Schillerová nechce snížit DPH na jídlo. Ať řetězce sníží „nehorázné marže“, vzkazuje

Autor: ČTK - 
28. června 2020
16:20

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) neuvažuje o snížení DPH na potraviny, které chce navrhnout Svaz obchodu a cestovního ruchu. Uspořené desítky miliard by zůstaly ve zvýšených maržích obchodních řetězců a lidem by to potraviny nezlevnilo, řekla v neděli Schillerová v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Opozice většinou souhlasí se snížením daně z přidané hodnoty (DPH) na potraviny z 15 procent na deset. ODS či TOP 09 chtějí jednu nižší sazbu DPH, a to desetiprocentní, pro veškeré položky, které nyní podléhají některé ze snížených sazeb. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza před týdnem uvedl, že svaz snížení DPH na potraviny po vzoru Německa navrhne.

Podle Schillerové není Česko v situaci Německa, kde si řetězce jednak nedovolí po snížení DPH ceny nesnižovat, a jednak tam jde z větší části o domácí firmy. V Česku jsou převážně zahraniční sítě, takže příjmy z vyšších marží by nezůstaly v zemi.

Podle Schillerové by naopak bylo načase, aby se tuzemské obchodní řetězce o marže podělily s lidmi, protože je mají již v současnosti nehorázně vysoké.

Stát by měl rušit daňové výjimky, míní Schillerová

Ministryně zároveň uvedla, že v příštím roce bude schodek rozpočtu vyšší než před krizí zvažovaných 40 nebo 50 miliard korun. Přesné číslo ale nechtěla uvést. Na návrhu začne ministerstvo pracovat v srpnu a předložit vládě jej hodlá do konce září. O měsíc později má jít do Poslanecké sněmovny. Pro letošní rok ministerstvo počítá se schodkem 500 miliard Kč.

Schillerová nepočítá s tím, že by do konce volebního období přišla s nějakým návrhem změny daní, který by pomohl kompenzovat ztráty ve státním rozpočtu. Podle ministryně by měl stát postupně rušit daňové výjimky, které dohromady mají dopad na státní rozpočet okolo 300 miliard korun. „Je to velmi těžké zrušení každé výjimky prosadit,“ uvedla. Dodala, že i rušená daň z nabytí nemovitosti byla jednou velkou výjimkou, protože daň platily jen fyzické osoby.

Video  „Příště se na vás vys*rem?“ Schillerová o hlášce, angličtině i dopadu viru na peněženky Čechů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 28. června 2020 21:43 )

A propo...Z a komunistu bylo to zemedelstvi dotovane

sorgedoktor ( 28. června 2020 21:43 )

Jaqk nedaji...
K cemu bychom ty ministry meli

The_best_Babis ( 28. června 2020 20:59 )

To je snad nějaká sranda..ODS či TOP -00 chtějí snížit DPH na potraviny...30 let mohli snižovat a jen z zvyšovali..30 let Topol Paroubek a slavný Kalous vysvětloval jak utahovat opasky a teď chtějí snižovat..proč to neukázali..kde jsme dnes mohli být kdyby tam bylo před 20 lety ANO..Kéž by byl ten Kalous nemehlo nebo diletant, ale on systematicky zničil a zadlužil tuhle zemi..a to ještě má odvahu se ukazovat mezi lidmi..

baronessa ( 28. června 2020 20:45 )

Na své marže si nenažrané řetězce sáhnout nedají, a paní Schillerová to jistě dobře ví. Ale něco už říct musela.

krtek. ( 28. června 2020 17:27 )

když nejsou schopni zdanit platby odcházející na zahraniční konta těhle firem, tak by měli alespoň snížit daň z příjmu fyzických osob.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa