Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kalousek zuří: „Obelhávají nás.“ Babiš se nepohodl s KSČM kvůli schodku 500 miliard

Aktualizováno -
16. června 2020
14:58
Autor: ČTK, simao - 
16. června 2020
09:48

Kolem navýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard je pořádně živo. Šéf KSČM Vojtěch Filip v úterý ve Strakově akademii žádal premiéra Andreje Babiše (ANO) o snížení schodku na 450 miliard, Babiš nesouhlasil. Podle iDnes.cz zmínil i možnost předčasných voleb, Babiš je ale prý nechce. Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) chce kvůli rozpočtu mimořádnou schůzi Sněmovny.

Vojtěch Filip (KSČM) při příchodu na jednání s Andrejem Babišem (ANO) uvedl, že KSČM chce, aby byl deficit nižší a bylo definováno, na jaké investice bude směřován. Komunisté také chtějí sedmiletý plán zacelení dluhu.

„Usnesením našeho výkonného výboru je jasné, že nechceme tak vysoký schodek a že chceme sedmiletý plán řešení konsolidace veřejných financí, protože tak velké zadlužení Česká republika během jednoho roku ještě neměla,“ uvedl Filip. Kde by vláda měla škrtat, je podle Filipa předmětem jednání.

Nejsme závislí na KSČM, tvrdí Babiš

Babiš řekl, že podle komunistů je 500 miliard příliš moc. „KSČM chce 450 miliard a (Filip) měl nějaké kritické názory k tomu, jak funguje ministerstvo obrany,“ řekl novinářům premiér.

„Nejsme vláda, která je v každém případě závislá na KSČM, jednáme se všemi. Doufám, že najdeme konsensus a že se to rychle podpoří,“ podotkl Babiš. Odmítl tvrzení, že je jednání o rozpočtu vydíráním ze strany KSČM. „Nemyslím si to, spíš jsou to nějaké jejich vnitrostranické záležitosti, nemyslím, že je to to, co říkáte,“ uvedl. Spolupráce na základě dohody o toleranci podle Babiše dosud fungovala dobře. „Teď je tento problém,“ dodal.

Premiér zmínil i hrozbu předčasných voleb

Pokud Sněmovna návrh na zvýšení schodku na 500 miliard rychle nepodpoří, všichni budou podle premiéra čekat na peníze. Babiš nesouhlasí s tím, aby Sněmovna projednala návrh navýšení schodku rozpočtu mimo režim legislativní nouze. Kritizuje proto doporučení rozpočtového výboru, který to doporučil po návrhu ODS.

Je to velký problém, to rozhodnutí je proti občanům naší země, proti obcím, krajům, starostům, proti všem, je to absolutní nesmysl,“ čílil se dnes Babiš. Opoziční strany podle něj dělají politiku proti zájmům každého občana.

Ohledně předčasných voleb Babiš dnes poznamenal: „Já nechci předčasné volby, ale v tom momentě, když by naše koaliční vláda nemoha prosadit ty rozpočty, které potřebuje, tak to samozřejmě může být také otázka na stole.“ Později na twitteru své vyjádření doplnil: „Předčasné volby? Na ty se ptali novináři. Já je vyloučil. Nechci je.“

Konec komunistické tolerance?

Vláda žádá Sněmovnu o navýšení schodku už potřetí, kvůli koronavirové epidemii narostl zatím z 40 miliard na 300 miliard. Komunisté dosud v hlasování menšinový kabinet ANO a ČSSD podpořili.

O dohodě o toleranci mezi KSČM a ANO se však dnes podle Babiše na dnešní schůzce nehovořilo. „Pan Filip přijde začátkem července s nějakým návrhem,“ vysvětlil šéf ANO. Komunisté chtějí, aby dohoda doznala změn, protože v původním znění nepočítala s koronavirovou epidemií.

Babiš v pondělí jednal o deficitu s prezidentem Milošem Zemanem. Podle premiéra získá prezidentův souhlas proinvestiční schodek. „Máme investovat rekordní sumu, téměř 200 miliard celkem, z toho 140 miliard z českých zdrojů. Z toho 111 miliard na dopravní infrastrukturu. Chceme se z dopadu koronaviru proinvestovat. To je ten náš hlavní cíl,“ uvedl Babiš po schůzce se Zemanem.

Filip: Nelíbí se nám to

„Premiér sice argumentoval stanoviskem prezidenta (Miloše Zemana), ale já pořád chci vidět investiční plán, který by to zahrnoval,“ reagoval dnes Filip na Babiše.

Z aktuálního návrhu se podle předsedy KSČM zdá, že vláda chce mít spíš k dispozici volné peníze. „Které by použila, jak by sama uvážila, bez kontroly Parlamentu, a to se nám nelíbí,“ dodal.

Filip odmítl, že by jeho strana žádala ponížení výdajů na armádní nákupy, jak v pondělí uvedl Babiš. To, že ANO jedná o možné podpoře i s dalšími stranami, označil za normální.

Farský vytkl kupování voličů

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) připravuje po výtkách opozice ohledně nejasného určení peněz pozměňovací návrh, který peníze rozepíše do jednotlivých kapitol. Do rozpočtové rezervy by mělo jít asi 36 miliard korun.

Návrh zvýšit schodek rozpočtu na 500 miliard korun působí tak, že vláda zneužívá situaci a chce si vytvořit balík peněz pro nákup voličů, kritizoval dnes vládní návrh šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

„My nevíme, co se stane, musíme mít nějaké rezervy,“ uvedl Babiš. Česko se podle něj z koronavirové krize má proinvestovat. „Rezerva 36 miliard není moc,“ konstatoval dnes Babiš. Z opozice jedná Babišův kabinet dál s Piráty a lidovci. „Ostatní do toho jen hází vidle a bourají to. Nechtějí, abychom ty peníze dopravili do ekonomiky a podpořili zaměstnanost a tak dále,“ kritizoval Babiš.

Kalousek: Schillerová nás obelhávala?

„Vláda požaduje po Sněmovně, aby jí navýšila výdaje o celkem 137 miliard a přitom naprosto nespecifikuje, za jakými účely,“ uvedl na tiskovce ve Sněmovně šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „My jsme přesvědčeni, že žádný své cti dbalý poslanec pro něco takového nemůže hlasovat,“ podotkl.

Podle Kalouska je otázkou, zda ministryně Schillerová „obelhávala“ poslance včera, či dnes, když nespecifikovala účely požadovaných peněz, zatímco premiér Babiš jako poslanec začal systém zásobovat pozměňujícími návrhy, kde účely začal specifikovat. „Je to v podstatě šokující. Při včerejší videokonferenci paní ministryně říkala, že ona to specifikovat neumí, že to v této chvíli nedokáže, což jsem jí věřil, já bych to také nedokázal. Ale neuteklo ani 24 hodin a vldáa to specifikuje formou pozměňovacích návrhů (...) Obávám se, že jsme vládou obelháváni včera i dnes. V této podobě je novela zákona pro nás naprosto nehlasovatelná. Je to vylhaný, vylhaný materiál,“ dodal.

ODS rozpočet nepodpoří

Rozpočtový schodek ve výši půl bilionu považuje šéf ODS Petr Fiala za nepřijatelný. Přitom podle něj nelze věřit, že na všechny nemoci je lékem rozpočtový deficit bez reforem.

„Je to 50 000 korun na hlavu včetně kojenců, jedna třetina celkových příjmů rozpočtu,“ uvedl poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček s tím, že na druhé straně je pomalá pomoc vlády postiženým epidemií koronaviru.

Piráti chtějí jednat

Naopak Piráti jsou s ANO připraveni jednat - mj. prý kvůli tomu, aby nebyla vláda zcela odkázaná na KSČM. Poslanec Mikuláš Ferjenčík řekl, že Pirátská strana má předběžně domluvené jednání se Schillerovou. Kritizoval původní záměr vlády, aby v její rozpočtové rezervě bylo až 137 miliard korun. Od té doby ale podle něj kabinet přišel s ústupky.

„Vypadá to, že vláda je připravena k nějaké racionalizaci, aby velká část těch prostředků byla vázána na konkrétní účely (...) Podařilo se vyjednat, že se rozpočtová rezerva snižuje na 37 miliard. Z důvodu tohoto vstřícného kroku jsme vstoupili do jednání, aby vláda nebyla zcela závislá na KSČM,“ řekl.

Také Jurečkova KDU-ČSL dnes oznámila, že je připravena jednat s Babišem a Schillerovou o parametrech deficitu rozpočtu, pokud v něm budou zahrnuta konkrétní investiční opatření.

ANO chce mimořádnou schůzi

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek přitom dnes předal šéfovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) žádost podepsanou vládními poslanci ANO a ČSSD o svolání mimořádné schůze právě kvůli navýšení schodku rozpočtu. Zatímco Schillerová mluvila po dnešním jednání s prezidentem Zemanem o 24. červnu, Faltýnek před jednáním Sněmovny o 23. čevnu.

„Pan prezident podporu rozpočtu podmiňoval jedinou věcí, a to maximem peněz do investic. To byla jeho jediná podmínka,“ řekla Schillerová.

Video  Schillerová o navýšení schodku na 500 miliard pro rok 2020: Jsem pevně přesvědčena, že jde o poslední navýšení.  - abl
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 17. června 2020 10:49 )

KALOSEK UŽ MĚL DÁVNO ASI SEDĚT !!!! PRAVICOVÁ MAFIE ???? TRUMP JE BORE PROČ SE O TOM NESMÍ PSÁT ???Něco, co “zapomněla” CNN Prima a ČT24 sdělit publiku
Tohle má být demokracie, když ČT a další sdělovací prostředky neumí odsoudit zvěrstva která se páchají skoro na celém světě ohledně smrti jednoho kriminálníka v Americe. Nesouhlasím s tím jak se zachoval policista, ale tohle byla vítána příležitost k rabování a ničení státních symbolů. V západní Evropě díky přivandrovalcům a provokatérům jako u nás Milion chvilek a jím podobným vládne ANARCHIE. Prezident Trump se zachoval jako vlastenec, což naši NĚKTEŘÍ VLASTIZRÁDCI, KTEŘÍ ZASTUPUJI NÁROD V EU--NEDOKÁŽI. Hezký den. H.

marmat ( 16. června 2020 16:13 )

77fugas: Vy už jste vzteky úplně naruby....
Chtělo by to konečně nějakou dovolenou.....
Když takto s trolly fejkujete pro Opozici......
je to nádherná bodovačka pro ANO

marmat ( 16. června 2020 15:05 )

ingmarie:Ale ta paranoia, kterou tady předvádíte je už v pokročilém stádiu....
Tohle je jak ze seriálu dr.Hause.....měl by s Vámi těžkou fušku

marmat ( 16. června 2020 15:02 )

vilda696:

marmat ( 16. června 2020 15:01 )

77fugas: Když budete takto permanentně úplně mimo mísu demagogicky fejkovat,
KARMA zařídí, aby jste se tím už moc dlouho "netrápil"
"Co zasejete-sklidíte", "Jak se do lesa volá......."

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa