Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Česko bude i dál raritou Evropy. Volby v jeden den se odsouvají, zbrzdil je koronavirus

Autor: Jakub Veinlich - 
6. července 2020
12:10

Projednávání nového volebního zákona se zadrhlo. Jednodenní hlasování a volby poštou nebo s předstihem, popřípadě konec hlasovacích lístků do schránek se odsouvá. Projednávání zákona zbrzdila pandemie koronaviru. V rámci Evropské unie je přitom Česká republika poslední zemí, kde lidé chodí k volbám dva dny.

Volby v Česku jsou tradičně vždy ve dvou dnech. V pátek a sobotu - jako tomu bude teď na podzim 2. a 3. října. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v lednu ale představil návrh zákona o správě voleb, který by měl tuto zažitou praxi změnit. Volit bychom mohli chodit jen v jeden den. Dlouhou dobu se ale politici nemohli shodnout, zda by to mělo být jen v pátek, anebo pouze v sobotu. Lidovci například navrhovali neděli.

Ministerstvo spravedlnosti s takovou úpravou ale nesouhlasí. Obává se, že by značná skupina lidí nemohla k volbám přijít vůbec, například kvůli dlouhé pracovní době. „Ačkoliv se návrh snaží takovýmto případům předejít zavedením nového institutu hlasování v předstihu, není zřejmé, zda bude za jeho pomoci takovýmto situacím skutečně předejito,“ uvedlo ministerstvo vedené Marií Benešovou (za ANO) během připomínkového řízení. Resort dál trvá na tom, aby se volby konaly tak, jako dosud. Tedy ve dvou dnech, v pátek a v sobotu.

Video  „Volit v jednom dni místo dvou je efektivnější,“ řekl expert k chystaným změnám.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ministerstvo vnitra předložilo návrh zákona vládě už 27. ledna a stihly ho projednat dokonce i tři pracovní komise Legislativní rady vlády. Širší projednávání na legislativní radě vlády mělo být na programu už 19. března. „Bylo kvůli pandemii covid-19 zrušeno,“ řekl Blesk Zprávám Adam Rözler z ministerstva vnitra. Marie Benešová, která je zároveň také šéfkou Legislativní rady vlády, doporučila ministrům, aby zákon schválili. Kdy se bude zákonem zabývat vláda, ale zatím není jasné.  

Zákon se odsouvá

Zároveň ale také Benešová doporučila posunutí účinnosti zákona, a to až na začátek roku 2021. „Pro letošní volby do zastupitelstev krajů se původně s účinností některých ustanovení zákona (jednodenní hlasování a hlasování v předstihu) uvažovalo teoreticky pro případ, že by zákon mohl být vyhlášen ještě před vyhlášením krajských voleb,“ uvedl Rözler.

„Nyní je prioritou ministerstva zajistit, aby podle zákona bylo možné hlasovat v zahraničí korespondenčně ve volbách do Poslanecké sněmovny na podzim 2021,“ přiznal zpoždění nových pravidel zástupce ministerstva vnitra.

Nyní to navíc vypadá, že se k volbám v jeden den nepůjde ani v příštím roce, kdy budou Češi vybírat nové poslance. „Ostatní novinky zaváděné zákonem o správě voleb by se do praxe promítaly postupně v letech 2022 a 2023,“ řekl Rözler Blesk Zprávám.

Novinky až při výběru nástupce Zemana na Hradě?

První volby, které by tak mohly projít výraznějšími změnami, by měly být komunální a následně v roce 2023 volby prezidentské. Ty rozhodnou o tom, kdo na Hradě vystřídá prezidenta Miloše Zemana.

Podle nového zákona by také lidé nemuseli dostávat do schránek ani volební lístky. Návrh ale kritizuje například zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO). Lidé by měli lístky dostávat až ve volební místnosti, předem by si je ale mohli také vyzvednout na obecním úřadu. Kandidátní listiny by měly být také dostupné předem na internetu.

Lidé by mohli také hlasovat v předstihu. A to vždy ve středu volebního týdne. Obecní úřady by u všech voleb, kromě komunálních, mohly dovolit ve dvou hodinách odvolit těm lidem, kteří nebudou moct přijít aktivně volit ve stanovený čas přímo do volební místnosti.

Internetové volby nebudou

I když vláda zrušila kvůli koronaviru původní termín doplňovacích voleb do Senátu na Teplicku, ani teď nesouhlasí s možností zavést volby po internetu, které by minimalizovaly potkávání lidí v jedné místnosti.

„Co se týče hlasování po internetu, není v současnosti zvažováno. S hlasováním online jsou totiž spojena vážná bezpečnostní rizika. Elektronické hlasování nemůže být reakcí ani na situaci současné pandemie, protože vždy bude s ohledem na některé voličské skupiny nezbytné zachovat možnost hlasování ve volební místnosti,“ dodal Adam Rözler z ministerstva vnitra.  

Video  Internetové volby v Česku nebudou. Stát se bojí útoků.  - Jan Jedlička, Jakub Veinlich/ Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jak volit do Senátu čtěte ZDE >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

trintin ( 6. července 2020 14:13 )

Obává se, že by značná skupina lidí nemohla k volbám přijít vůbec,?? Čeští voliči jsou dementní, potvrdil hlavní představitel. Volby v jednom dni, by mohly nepříznivě ovlivnit počet dementních občanů k počtu občanů normálních a nenaplnit tak určené kvóty Evropské unie.

lunatic ( 6. července 2020 13:07 )

Každému dospělému, svéprávnému a soudnému jedinci je asi jasné, že pokud chce připravit chutný a dejme tomu sváteční oběd, tak nepůjde směrem k odpadkovému koši a nezačne v tomto šmátrat, aby nalezl vhodné ingredience

krapotkin ( 6. července 2020 12:50 )

On ještě někdo chodí volit exkomouše a zloděje ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa