Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Schillerová se brání tlaku Smartwings: Není možné přistupovat k nim jinak než k ostatním

Autor: ČTK - 
12. června 2020
15:35

K letecké společnosti Smartwings, která řeší problémy spojené s koronavirovou krizí a zastavením provozu, není možné přistupovat jinak než k ostatním firmám. Uvedla to ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v reakci na páteční inzerát, ve kterém společnost uvádí, že pomoc od státu dostaly desítky leteckých společností, a ona nikoliv. Firma se podivuje nad váháním vlády poskytnout překlenovací úvěr nebo záruky za něj. V minulých týdnech uvedla, že potřebuje pomoc od státu, a to formou půjčky nebo garance za komerční úvěr.

Schillerová novinářům řekla, že konkrétní podoba pomoci společnosti není zatím na stole a že si neumí představit, že by vláda šla do parlamentu se státní zárukou jen pro jednu společnost. „To si skutečně neumím představit a v tuto chvíli není na stole žádná konkrétní podpora,“ uvedla. Zdůraznila současně, že věc si vzalo na starost ministerstvo průmyslu a obchodu. Tedy resort vedený jejím kolegou, vicepremiérem Karlem Havlíčkem (za ANO).

Video  Schillerová o navýšení schodku na 500 miliard pro rok 2020: Jsem pevně přesvědčena, že jde o poslední navýšení.  - abl
Video se připravuje ...

„Proč Česká republika váhá s poskytnutím překlenovacího úvěru nebo záruky za něj pro letecké společnosti Smartwings a ČSA? Pokud by existoval podpůrný program pro velké firmy typu Smartwings, přihlásíme se do něj. Žádný takový program neexistuje,“ píše se v celostránkovém inzerátu, který dnes otisklo několik deníků. Firma v něm uvádí, že zaměstnává 2500 lidí a ročně odvede do státní kasy miliardy korun.

Zástupci vlády včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) v uplynulých týdnech připustili možnost pomoci, podle nich jde o strategický podnik. Ministryně Schillerová ovšem v neděli uvedla, že státní záruku pro dopravce nepodporuje. Případnou pomoc státu kritizovala i opozice nebo odbory, podle kterých o strategickou firmu nejde.

Evropské státy svým aerolinkám pomáhají

Podle Smartwings mají dostat všichni stejnou příležitost, z veřejně dostupných zdrojů uvádějí příklady aerolinek, ke kterým se stát „neobrátil zády“. Garanci úvěru či státní půjčku poskytly leteckým společnostem například Velká Británie, Francie, Španělsko, Německo, Rakousko, Švýcarsko, Portugalsko či skandinávské země.

K finanční podpoře letecké přepravy vyzvalo ve středu českou vládu Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). V tiskové zprávě mimo jiné varovalo, že negativní dopady koronavirové krize na odvětví v České republice ohrožují desetitisíce pracovních míst. Ministerstvo dopravy k případné pomoci Smartwings v reakci uvedlo, že se o ní stále jedná.

Video  „Příště se na vás vys*rem?“ Schillerová o hlášce, angličtině i dopadu viru na peněženky Čechů.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 12. června 2020 22:17 )

PŮJČKA­....­.MOŽ­NÁ..­..DO­TACE nikdy !!!
Proč soukromníkovi dárečky ???
Věřme, že tento test Havlíčka nezlomí....

marmat ( 12. června 2020 22:14 )

pooresch : Zkuste prosím NEMAGOŘIT......
Je to fakt MIMOŘÁDNĚ zoufalý fejkování 100% mimoně

1xTomasx1 ( 12. června 2020 21:39 )

Klasika. Zisky do soukromých rukou a ztráty z daní nás všech. Tak natřete letadla na zeleno a Metnar tam šoupne nějakou tu miliardičku z armadniho účtu. To nikdo řešit nebude-to je normální chování státního hospodaření. Ano, bude líp.

trintin ( 12. června 2020 17:30 )

v uplynulých týdnech připustili možnost pomoci, podle nich jde o strategický podnik.?? Když ho prodávali, ještě strategický nebyl.

Itarta ( 12. června 2020 16:19 )

Aleno, nedej se!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa