Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za pomoc českým aerolinkám se přimlouvá mezinárodní sdružení: Jde o práci pro 30 tisíc lidí

Autor: ČTK - 
10. června 2020
17:45

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) ve středu vyzvalo českou vládu k finanční podpoře odvětví letecké přepravy. Ve své tiskové zprávě mimo jiné varovalo, že negativní dopady koronavirové krize na toto odvětví v České republice ohrožují desetitisíce pracovních míst. V minulých týdnech uvedla česká letecká společnost Smartwings, že potřebuje pomoc od státu, a to formou půjčky nebo garance za komerční úvěr.

„Česká ekonomika potřebuje silnou leteckou konektivitu a zdravé odvětví letecké přepravy,“ uvedl regionální viceprezident IATA pro Evropu Rafael Schvartzman. „Vláda podnikla určité kroky na pomoc aerolinkám, naléhavě však potřebujeme další podporu,“ dodal.

IATA odhaduje, že tržby vytvářené aerolinkami na českém trhu v letošním roce kvůli koronaviru klesnou o 1,2 miliardy dolarů (zhruba 28 miliard Kč) a že počet cestujících se oproti loňskému roku sníží o 54 procent. V důsledku toho je podle sdružení v České republice v ohrožení téměř 30 000 pracovních míst a hrubý domácí produkt v hodnotě 1,1 miliardy dolarů generovaný leteckou přepravou.

„Toto je nejnebezpečnější chvíle pro aerolinky v České republice,“ uvedl Schvartzman. „Nyní je zapotřebí vládní podpora, aby zajistila, že Česká republika bude mít životaschopné odvětví letecké přepravy, které půjde v čele hospodářského oživení,“ dodal.

Zástupci vlády včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) v uplynulých týdnech připustili možnost pomoci společnosti Smartwings, podle nich jde o strategický podnik. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ovšem v neděli uvedla, že státní záruku pro dopravce nepodporuje. Případnou pomoc státu kritizovala i opozice nebo odbory, podle kterých o strategickou firmu nejde.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

offline ( 10. června 2020 19:18 )

Pozitivní vliv na životní prostředí je ovšem nevyčíslitelný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa