Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman píše Putinovi. Ne kvůli hlídaným politikům, ale oslavám konce 2. světové války

8. května 2020
21:26

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek zaslal dopis ruskému protějšku Vladimiru Putinovi k výročí konce války. Ocenil v něm hrdinství Rudé armády, uvedl, že bez něho by se Československo nestalo nezávislým a sebevědomým národem. Zároveň odmítl přepisování dějin, i když podle něj poválečné osudy obou zemí nebyly a stále nejsou snadné. Pražský hrad dopis zveřejnil na svém webu.

Zeman Putinovi „jménem svým i jménem občanů České republiky“ pogratuloval k výročí konce druhé světové války. Uvedl v něm, že se česká vděčnost a upřímné díky bojovníkům riskujícím své životy také pro českou svobodu nezměnily. „A to ani přesto, že osudy a vztah našich zemí nebyly po porážce hitlerovské tyranie nijak lehké a snadné nejsou ani nyní,“ uvedl Zeman.

„Odmítáme však přepisovat historii. Nezapomínáme, že v bojích za osvobození Československa položilo život na 140.000 vojáků Rudé armády. Víme, že bez jejich obětí, bez hrdinství ruského lidu a dalších národů Sovětského svazu a bez hrdinného odhodlání vojáků Rudé armády, která - ač si to někteří přepisovači historie odmítají připustit - osvobodila většinu území tehdejšího Československa, bychom se nikdy nestali nezávislým a sebevědomým národem, jakým jsme dnes,“ dodal.

Koronavirus překazil cestu do Moskvy

Vyjádřil lítost, že si nemohl připomenout konec války společně s Putinem na Rudém náměstí v Moskvě. Rusko tradiční vojenskou přehlídku odložilo kvůli pandemii nového typu koronaviru.

Video  Pieta na Vítkově: Zeman měl doprovod v modrém obleku a hnědých botách.  - abl
Video se připravuje ...

Zeman dopis poslal ruskému prezidentu v době napjatých česko-ruských vztahů. Českou republiku a Rusko v posledních měsících rozděluje pohled na některé události ze společné historie týkající se roku 1945 či okupace ze srpna 1968. Rusko nelibě neslo odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6, nelíbí se mu také odhalení pamětní desky protisovětským vlasovcům, kteří se podíleli na konci druhé světové války na osvobození Prahy.

Některým českým politikům proto hrozí trestním stíháním, což naopak vyvolalo ostrou českou kritiku. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v posledních dnech opakovaně prohlásil, že sovětské jednotky přijely na konci Pražského povstání do fakticky svobodné Prahy. Poukázal také na to, že Rusko na počátku války bylo německým spojencem a podílelo se na napadení Polska. Kvůli sporům s Ruskem dostal Hřib, stejně jako starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), policejní ochranu.

monhtik ( 9. května 2020 13:04 )

Pane Pooresh, na to nesvéprávné individuum vypadáte vy. Pro všechny, kteří zde píší nesmysly. Československo osvobodila Rudá armáda mimo kousku na čáře Aš, Karlovy Vary Plzeň. Není tak úplně pravda, že rudá armáda přijela do osvobozené Prahy, sice Praha byla v rukou ČNR, ale střílelo se pořád. Ustupující Němci si ponechávali lehké zbraně a zejména esesáci vraždili na koho přišli, klidně i čtrnáctiletého hocha, jen proto, že měl u sebe obyčejný kapesní nůž. Rusové osvobození dokončili, zlikvidovali i nacisty, kteří střílelí kulometem z věže na Staroměstském náměstí. Račte si uvědomit, že prezident má pravdu když říká, že jenom u nás padlo 147000 ruských vojáku. Také si uvědomte, že Rusové ve 2. sv. válce ztratili celkem 20 milionů lidí a to i za nás, aby nás zbavili nacistické hrůzovlády. Je žel smutnou pravdou, že se u nás a to mnohdy i prostřednictvím sdělovacích prostředků překrucuje historie.

AVATAR ( 9. května 2020 08:16 )

Nejen na budku

AVATAR ( 9. května 2020 08:15 )

Ocicko ( 8. května 2020 23:54 )

A proč by se měl o takových nulách, kteří patří na psychiatrii a překreslují historii, zmiňovat.Jsem Pražák, ale stydím se kvůli Novotnému,že jsem volil ODS. Již nikdy to neudělám. Budu volit ANO.

eiben ( 8. května 2020 23:32 )

Zeman je jednicka a Tri kralove Novotny, Kolar, Hrib patri potrebuji dostat pekne na budku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa